İnsanlık tarihinin en önemli izlerinin bulunduğu ve yerleşik hayata geçen ilk insanların barınak olarak kullandığı ortaya çıkan Başakşehir'deki Yarımburgaz Mağaraları, madde bağımlılarının sığınağı oldu. Girişine demir parmaklıklar örülmesine rağmen yeterince korunmadığı için yıllardır tahribattan kurtulamayan mağaralarda, güvenlik önlemlerinin yetersizliği yüzünden bağımlılar cirit atıyor. Mağaraların bulunduğu Güvercintepe Mahallesi'nde oturanlar, çocuklarını korkudan sokağa salamıyor.
İLK İNSANIN EVİYDİ
Başakşehir'in Güvercintepe Mahallesi'nde bulunan Yarımburgaz Mağaraları, İstanbul'un ilk yerleşim yeri olarak biliniyor. Homo Erectus olarak bilinen ilk insanların bir kısmı bu bölgeye yayılırken diğer kısmı ise Yarımburgaz Mağaraları ve Menekşe Parkuru'nu güney ve kuzey istikametinde katederek kendilerine yaşam alanları oluşturmuş. Yaklaşık 400 bin yıl önce Yarımburgaz Mağaraları'nda yaşayan ilk insanlar mağaralarda barınma ihtiyaçlarını gidermiş ve buralarda aletler üreterek avlanmışlardır. Geçen süreçte ise mağaralar definecilerin, film yapımcılarının ve tinercilerin tehdidiyle karşı karşıya kaldı.
FİLM TAHRİBATI
Tarkan, Leyla ile Mecnun ve Muhteşem Yüzyıl gibi yapımların bazı sahnelerinin Yarımburgaz Mağaraları'nda çekildiği biliniyor. Muhteşem Yüzyıl dizisinin çekimleri esnasında mağaranın içinde ateş yakıldı ve çukurlar açılarak su dolduruldu. Yor isimli filmin çekimleri esnasında da mağaranın içinde bir süs havuzu oluşturularak senaryo gereği bu havuz dinamitle patlatıldı. Arkeologların hassas aletler ile çalışması gereken alanlar yok edildi.
SUÇ DUYURUSU VAR
Birinci derece sit alanı ve Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescil olan mağarada, 1 No'lu Koruma Kurulu 2012 yılında önemli bir karar aldı. Mağarada oluşan tahribatla ilgili suç duyurusunda bulunulan kararda, mağaradaki film çekimleri sırasında oluşan tahribatın belediyece giderilmesi gerektiği belirtildi. 1 No'lu Koruma Kurulu ayrıca, ilgili belediyenin mağara ve çevresinin bütününü kapsayacak bir çevre düzenlemesi projesi hazırlanarak kurula iletilmesine, mağara ve çevresinde güvenlik önlemlerinin ilgili belediye tarafından alınmasına karar vermişti.
TERKEDİLMİŞ ALAN
Koruma Kurulu kararına rağmen, Güvercintepe Mahallesi'nin de bağlı bulunduğu Başakşehir Belediyesi, mağaralarla ilgili ne çevre düzenlemesi yaptı, ne de güvenlik adına bir adım attı. Mağaraların bulunduğu bölgenin kaderine terk edilmesi yüzünden, girişteki oyuklar madde bağımlılarının barınağına dönüştü. Mağaralar çevresinde herhangi bir aydınlatma bulunmadığından, ilk insanın yerleşim alanı, bugünkü insanlara korku saçmaya devam ediyor.
Duvarlarında sprey boyalar ile aşk sözlerinin yazılı olduğu, içki şişeleri bulunan mekanın çok yakınında da yerleşim yerleri bulunuyor. Mahalleli ise geceleri çocuklarını kapının önüne çıkartmaya bile korktuklarını söylüyor. Mağaraların girişinde demir parmaklıklar bulunsa da yer yer aşınan alanlardan içeriye tinerciler girebiliyor. Film çekimleri nedeniyle yakılan ateş sonucunda ise mağaranın giriş kapısından yukarı kısmına kadar yer alan karartılar bulunuyor. Vatandaşlar, 'Bu davranışları yapanlar tarihin yüz karasıdır" diyor.
Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER