Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Türkiye'ye 11 yıl sonra bir ziyarette bulundu. 11 yıl aranın ardından gerçekleşen ilk resmi ziyarette Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından ise ortak basın toplantısı düzenlendi.

İki bakanın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Çavuşoğlu, iki ülkenin iş birliğinin bölge istikrarı için önemli olduğunu söylerken, Suriye'de istikrarın sağlanmasının önemine de dikkat çekti. Suriye'de kalıcı barış için ciddi adımlar gerektiğini söyledi. 

Bakan Çavuşoğlu, Libya konusunda Mısır ile bundan sonra daha yakın iş birliği içinde çalışılacağını belirtti.

Temsilcilik düzeyinin büyükelçi seviyesine yükseltilmesi konusunda somut adımlar atıldığını söyleyen Çavuşoğlu, önümüzdeki dönemde ortak bir açıklama ile bilgilendirme yapılacağını, o güne kadar bazı adımlar atmaya da devam edileceğini söyledi.

Turizm geliştirilmeye çalışılacak 

Bakan Çavuşoğlu, iki ülke vatandaşlarının turizmi geliştirmek için vatandaşların teşvik edileceğini de açıkladı.

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ise iki ülke ilişkilerinin en yüksek seviyeye gelmesini istediklerini söylerken, diplomatik temsilciliklerin açılması konusunda hemfikir olduklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı düzeyinde görüme gündemde 

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, bu konudaki açıklamaların iki ülke tarafından eş zamanlı olarak yapılacağını söyledi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, "Libya ile ilgili ortak irademiz var. Halkın iradesini yansıtacak bir hükümetin kurulması ve Libya’nın toprak bütünlüğünün korunması konusunda hemfikiriz" dedi.

Şükri, cumhurbaşkanı düzeyinde bir görüşmenin de gündeme geleceğini açıkladı.


 

Muhabir: Yazar Silinmiş