Çay saatlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan poğaça, evde de kolayca yapılabilir. Üstelik sadece 20 dakikada! Ponçik Poğaça adını verdiğimiz bu tarif, hem pratik hem de lezzetli. Yumuşacık, kabarık ve taptaze poğaçalar vazgeçilmeziniz olacakç
PONCİK POĞAÇA NASIL YAPILIR?
MALZEMELER
- 1 su bardağı ılık su
- 1 buçuk yemek kaşığı kuru maya
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 silme yemek kaşığı tuz
- Yarım su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı kadar sıvı yağ
- 2 yumurta sarısı
- Aldığı kadar un
- Susam (isteğe bağlı)
YAPILIŞI
Öncelikle yoğurt ve yumurtayı oda sıcaklığında bekletmeyi unutmayalım. Geniş bir kabın içerisine ılık suyu ekleyin. Ardından üzerine maya ve şekeri de ekleyerek elinizle karıştırın. Daha sonra üzerine yoğurdu, sıvı yağı, tuzu ve yumurta sarısının bir tanesini ilave edin. Elinizle güzelce karıştırın.
Ardından unu yavaş yavaş ekleyerek iyice yedirin. Ele yapışmayan yumuşacık bir hamur elde edene kadar yoğurun. Ardından hamurun üzerini örtüp yaklaşık 1 saat mayalanmaya bırakın. 1 saat beklemiş ve mayalanmış hamurdan yaklaşık yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle yuvarlak şeklini verin.
Bir fırın tepsinin içerisine yağlı kağıt açın. Daha sonra yağlı kağıt açtığınız tepsinin içerisine poğaçaları dizin. Kalan yumurtanın sarısını da poğaçaların üzerine sürün. 170 derecelik fırında poğaçalar alt üst kızarana kadar pişirin.
PONÇİK POĞAÇA YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Ponçik Poğaça yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar şunlardır:
- Hamuru yoğururken kullanacağınız suyun ılık olması hamurun puf puf kabarması açısından önemlidir.
- Hamuru yoğurduktan sonra mayalanması için sıcak bir ortamda bekletin.
- Hamurdan koparıp yuvarladığınız bezeleri tepsiye dizmeden önce hafifçe unlayın. Böylece hamurun yapışmasını önlersiniz.
- Poğaçaları fırına vermeden önce üzerlerine yumurta sarısı sürün ve susam serpin. Böylece poğaçaların üzeri kızarır ve lezzetli olur.