SPOR

A Milli Futbol Takımı'nın teknik direktörü Vincenzo Montella kimdir, kaç yaşında? Montella'nın çalıştırdığı takımlar...

Abone Ol

A Milli Futbol Takımı'nın yeni teknik direktörü Vincenzo Montella, milli takımın tarihindeki 21. yabancı teknik adamı oldu.

Türkiye Futbol Federasyonu, A Milli Erkek Futbol Takımı'nda Teknik Direktörü Stefan Kuntz ile yolların ayılmasının ardından takımın başına Vincenzo Montella'yı getirdi. Türkiye'de Adana Demirspor'u çalıştıran İtalyan teknik adam kariyerinde ilk kez bir milli takımda görev alacak. Peki, Vincenzo Montella kimdir, kaç yaşında, nereli? Montella hangi takımları çalıştırdı? Montella futbol kariyeri ve diğer tüm merak edilenler...

VİNCENZO MONTELLA KİMDİR, KAÇ YAŞINDA, NERELİ DOĞDU?

Vincenzo Montella, 18 Haziran 1974 yılında İtalya'nın Pomigliano d'Arco şehrinde dünyaya geldi. Futbolculuk kariyerine o dönem 3. Lig'deki Empoli'de başlayan Montella, 1996 yılında Serie B'de mücadele eden Genoa'ya transfer oldu. İlk sezonunun attığı 21 gol Sampdoria'nın dikkatini çeken Montella, ilk kez Serie A'da forma giydi.

FUTBOLCULUK KARİYERİ

1999 yılında Sampdoria'dan efsanesi olacağı Roma'ya 15,3 milyon Euro karşılığında transfer olan golcü oyuncu, başkent ekibinin 2001 yılındaki şampiyonluğunda önemli rol oynadı. 2006 yılına kadar Roma forması giyen Montella, bu süreçte 215 maçta 94 gol kaydetti ve takımın en golcü oyuncularından biri oldu.

2006 yılında Roma'dan ayrılan Montella, sırasıyla Fiorentina, Milan ve Sevilla gibi büyük kulüplerde forma giydi. Fiorentina'da 2009-10 sezonunda 25 gol atarak Serie A'da gol kralı olan Montella, Milan'da da 2012-13 sezonunda 22 gol atarak takımın en golcü oyuncusu oldu.

ÇALIŞTIRDIĞI TAKIMLAR

2016 yılında teknik direktörlük kariyerine başlayan Montella, sırasıyla Catania, Fiorentina, Milan ve Sevilla'da görev yaptı. 2021-22 sezonunda Adana Demirspor'u çalıştıran Montella, takımının tarihinde ilk kez Avrupa kupalarında oynamasını sağladı.

ADANA DEMİRSPOR'DAKİ DÖNEMİ

Samet Aybaba'nın yerine göreve geldiği Adana Demirspor'da, ilk sezonu ligi 9. sırada, ikinci sezonu ise 4. sırada noktalayan Montella, Mavi Şimşekler'in tarihinde ilk kez Avrupa kupalarında oynamasını sağlamıştı. Montella yönetimindeki Adana Demirspor, 2022-23 UEFA Avrupa Konferans Ligi play-off turunda Partizan'a elendi.

A MİLLİLERİN BAŞINDAKİ YENİ İSİM

2023 yılında Türkiye Futbol Federasyonu tarafından A Milli Futbol Takımı'nın yeni teknik direktörü olarak atanan Montella, milli takımın 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda başarılı olmasını hedefliyor.

TEKNİK ADAM OLARAK MONTELLA

Montella, hücum futbolu oynatmayı seven bir teknik direktör olarak biliniyor. Takımlarına hızlı hücumlar ve etkili şutlar çekebilen oyuncularla oynamayı tercih ediyor. Montella'nın teknik direktörlük stili, İtalyan futbolunun geleneksel hücum anlayışına dayanıyor.

MONTELLA İLE BAŞARIYA DAİR UMUT VAR

Montella'nın Türkiye'ye teknik direktör olarak gelmesi, milli takımın Avrupa'da daha başarılı olması için önemli bir adım olarak görülüyor. Montella'nın hücum futbolu oynatmayı sevmesi ve tecrübeli bir teknik direktör olması, Türkiye'nin 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda başarılı olmasını sağlayabilir.

21. YABANCI TEKNİK DİREKTÖR

A Milli Futbol Takımı'nı bugüne kadar 26'sı Türk, 20'si de yabancı olmak toplam 46 teknik direktör çalıştırdı. Stefan Kuntz'un yerine gelen Vincenzo Montella, milli takım tarihinin 21. yabancı teknik adamı oldu.

4. İTALYAN ÇALIŞTIRICI OLACAK

A Milli Futbol Takımı'nın yeni teknik direktörü Vincenzo Montella, millileri çalıştıracak 4. İtalyan antrenör olacak. Ay-yıldızlılarda daha önce İtalyan teknik adamlar Sandro Puppo, Giovanni Varglien ve Leandro Remondini görev yaptı.

KARİYERİNDE 438 MAÇ

49 yaşındaki çalıştırıcı bugüne kadar kariyerinde Roma, Catania, Fiorentina, Sampdoria, Milan, Sevilla ve Adana Demirspor'da görev yaptı. Montella söz konusu bu takımlarla toplam 438 resmi mücadeleye çıkarken, 194 galibiyet, 104 beraberlik ve 140 mağlubiyet aldı.