AK Parti'ye Destek, MHP'yi Eritiyor...
MHP tabanı ve ülkücüler şimdi şu soruyu soruyor:
"Bir seçim olsa oyumuzu hangi partiye vereceğiz?"
Aslında bu soru, MHP tabanının ve ülkücülerin Bahçeli'den ve Genel Merkezden rahatsızlıklarını ortaya koyuyor. Artık MHP'ye oy vermeyecek olan taban, yeni parti arayaşı içinde.
Yapılan son kamuoyu araştırmalarına göre MHP'de bölünme hızla sürüyor. MHP seçmeninin belli bölümü halen Bahçeli yönetimine destek verirken,önemli bölümü bu desteği kestiğini söylüyor. AK Parti'ye parti tabanından kaymalar da bekleniyor. Bazı seçmen sandığa gitmeyeceğini belirtirken,bazıları da yeni parti beklentisi içinde görülüyor.
İşte MHP'nin son durumunu böyle özetleyebiliriz.
Şimdi MHP içindeki gleişmelere kısaca bir göz atalım:
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin her kritik durumda AKP'ye verdiği destek MHP'yi bölünme aşamasına getirdi. Bardağı taşıran son olay ise Devlet Bahçeli tarafından gündeme getirilen ve rejim değişikliği anlamına gelen anayasa değişikliği teklifi oldu.
Anayasa değişikliği önerisi milletvekilleri arasında büyük bir rahatsızlığa neden oluyor. AKP ile birlikte hazırlanan 21 maddelik değişiklik görüşülürken 5 milletvekili açıkça teklife karşı çıkacaklarını ilan etti. MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ve Balıkesir Milletvekili İsmail Ok'tan sonra Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir de "hayır" oyu vereceğini açıkladı.
Şimdi işin ilginç yönü şu:
Bahçeli'ye karşı çıkan, ya da Anayasa değişikliğine "hayır oyu vereceğim" diyen milletvekillerinin FETÖ'cü olduğunun iddia edilmesi MHP içinde adeta deprem havası yaratıyor. Balıkesir Milletvekili Ok için de aynı iddia ortaya atıldı. Ancak, ilerleyen zaman içinde Anayasa değişikliğine "hayır" oyu verecek olan MHP milletvekillerinin sayısının aratabileceği de söyleniyor.
MHP milletvekilleri, tabanda rahatsızlık olduğunu, bu rahatsızlığın kendilerine ulaştığını, seçmenleri ikna etmekte zorlandıklarını ve tabanın partiye adeta küstüğünü ifade ediyorlar. Kendileri ile görüştüğümüz bazı milletvekilleri "Şunu açıkça ifade edelim, AK Parti'ye destek partimizi eritiyor" vurgusu yapıyor.
Bahçeli'nin yakın çevresinin milletvekillerine "Eğer anayasa değişikliği teklifi Meclis'ten geçmezse nisan ayında erken genel seçim kaçınılmaz olarak karşımıza gelir" dediği iddia edildi. Koçdemir'in açıklamadan bir hafta önce istifasının istendiği de ortaya çıktı.
MHP'de 1 Kasım seçimi ile başlayan erime sürecinde Genel Başkan adaylarının ardından başkanlık sistemine karşı olan ve Genel Kurul'da "red oyu" vereceğini açıklayan milletvekilleri de ihraç istemiyle disipline verildi. MHP lideri Devlet Bahçeli'nin yakın çevresinin milletvekillerine "Eğer anayasa değişikliği teklifi Meclis'ten geçmezse nisan ayında erken genel seçim kaçınılmaz olarak karşımıza gelir" dediği iddia edildi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli AKP'ye ilk desteği Cumhurbaşkanlığı seçiminde vermişti. 29 Ağustos 2007'de TBMM'de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde iktidar partisine destek veren Bahçeli liderliğindeki MHP bu desteği "Anayasa krizi yaşanmasını önledik" diye açıklamıştı.
Bahçeli'nin AKP'ye desteği daha sonra da devam etti. Bahçeli'nin 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan 26 maddelik anayasa değişikliği halkoylamasında pasif kalması da eleştirilmişti. Halk oylamasında MHP tabanının anayasa değişikliğine "kabul oyu" verdiği şeklinde yorumlanmıştı. Bu değişiklikten sonra Ergenekon, Balyoz, Odatv gibi kumpas davaları sürecinde Bahçeli'nin sessizliğinin de iktidara destek olarak değerlendirildiğini biliyoruz.
7 haziran seçiminde 89 milletvekili ile Meclis'e giren MHP, koalisyona yanaşmamış ve Bahçeli erken genel seçim çağrısı yapmıştı. 1 Kasım'da yapılan seçimde ancak 49 milletvekili çıkarabilen ve Meclis'e HDP'nin ardından 4. Parti olarak giren MHP'de Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın, Prof. Dr. Ümit Özdağ genel başkan adayı olarak olağanüstü kurultay çağrısı yapmıştı.
Muhalefetin yeterli imzayı toplamasına rağmen tartışmalı yargı kararıyla kurultay yapmayan Bahçeli'nin, Meral Akşener, Sinan Oğan ve Prof. Dr. Özdağ'ı partiden ihraç ederek partisine ve tabanına büyük zarar verdiğini söylemeliyiz.
Parti tabanında büyük hayal kırıklığı yaratan bu ihraçların şok etkisi geçmeden Bahçeli yeterli desteği bulmadığı için gündemden düşen "Başkanlık sistemini" ortaya atarak bir hayat kırıklığına daha imza atmış oldu.
AKP ile birlikte hazırlanan 21 maddelik değişiklik görüşülürken 5 milletvekili açıkça teklife karşı çıkacaklarını ilan etti. MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ve Balıkesir Milletvekili İsmail Ok'tan sonra Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir de hayır oyu vereceğini açıkladı.
Bütün bu gelişmeler şu soruları çoğaltıyor:
"Bahçeli bir pazarlık içinde mi? Yoksa çok büyük bir hatasından dolayı mı AK Parti'ye teslim oldu? Parti tabanından gelen uyarı bile dinlemeyerek ne yapmaya çalışıyor? Daha dün söylediklerinin bugün tersini söylemeye başlayan Bahçeli'de akıl tutulması mı var?