Akdeniz’de barışın sigortası: KUZEY KIBRIS (18)

Abone Ol

Girne’de gezilecek yerler

Mavi Köşk

Gözleri büyüleyen mimarisi ve ilginç hikayesiyle sizlere köşkü tanıtacağız. Mavi Köşk bir müze olarak TSK’nın himayesinde yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açık tutulmaktadır.Köşk 1956 yılında yapılmıştır. Köşkü yaptıran silah tüccarı Pablo Pavilides’tir. 1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Harekatında evde yer alan tünellerden kaçmıştır. Köşk dışarıdan görülmemektedir ancak içeriden her yer görülmekte. Köşkün mimarı Pavilides’in arkadaşıdır. Pavilides köşkü yaptırdıktan   sonra yerini kimsenin bilmemesi için arkadaşını öldürtmüştür.

Karaoğlanoğlu Müzesi ve Şehitliği

Binbaşı İbrahim Karaoğlanoğlu ve Yüzbaşı Fehmi Ercan’ın 1974 deki Barış harekatında çıkartmanın ilk günlerinde karargah olarak kullandıkları evin kapında bir roket atar ile vurulur. Bu ev şu an onların ve Kıbrıs şehitlerinin anısına müze ve şehitlik olarak kullanılmaktadır. Müze kısmında genel olarak  barış harekatını anlatan sunum ve harekattan kalan eşyalar var. Ayrıca o dönemde Rumların kullandıkları savaş araçlarının sergilendiği açık hava müzesi mevcut.

Çıkartma Plajı

Barış harekatında askerlerimizin çıktığı noktadır. Adını da buradan alır. Yaz aylarında Girne’nin en popüler plajlarından biri oluyor.

Hz. Ömer Türbe ve Mescidi

Girne’den 4-5 km mesafede yer alan sahildeki bu beyaz bina  Kıbrıs’taki önemli dini ziyaret noktalarından biridir. Kıbrıs’ta İslamiyetin yaygınlaşması için inşa edildiği düşünülmektedir.

Türk Tankı

1974 Kıbrıs Barıs Harekatı zamanında bir Türk tankının Besparmak dağlarının zirvesine kadar tırmanıp orada kaldığı bahsedilir. Bilmeyener için hep onun bir savaş efsanesi olduğunu sanır, ama bu gerçektir bir olaydır. Dünya savaş tarihinin ibret dolu bir tablosudur bu. Anıt hitabesinde şu ifadeler yer almaktadır;

“BU TANK TÜRK’E HAS ATILGANLIK VE CÜRETKARLIĞIN ANITLANMIŞ BİR ÖRNEĞİ VE SİMGESİDİR.”

Eski bir kilise olan müze, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’inin kurulmasından sonra müzeye çevrilmiştir. Yüksek kulesi ise Girne’nin her yerinden görülebilmektedir. Girne ve çevresinde toplanan ikonlar bu müzede sergilenmektedir.

Koruçam ve Akdeniz Köyleri

Planlarımızın öncesinde biten Girne Turumuzda kalan vaktimizi köyleri gezerek geçirmeye karar verdik. Tavsiye edilen iki köyü ziyaret ettik.

Koruçam Köyü, Hristiyanların mezheplerinden ve günümüzde sayısı çok azalan Maronit’lerin yaşadığı bir köy. Köyün kendine has çok güzel bir atmosferi var.

Akdeniz Köyü, Uçsuz bucaksız bakir kumsalı ve güneşin batışının en güzel seyredildiği konumu ile Akdeniz köyü oldukça büyülü bir yer. Biraz sapa bir yerde olduğu için çok fazla turistik olmasa da fırsat bulursanız ziyaret edebilir ve gün batımını izleyebilirsiniz.

Güzelyurt

Kıbrıs gezilecek yerler listemizin bir diğer durağı olan Güzelyurt ilçesine geldik. Buradan çok fazla beklentiniz olmasın en başta belirteyim. Çok fazla gezilecek yeri yok. Gör geç ya da pas geç butonlarını kullanabilirsiniz.

Şirin ve kendi halinde olan Güzelyurt’a biz Girne sonrası uğramıştık. Çok detaylı gezemedik ama belli başlı yerlerini görme fırsatımız oldu. Bir de yağmura ve karanlığa yakalanınca bazı yerleri pas geçtik.

Adanın turunçgil noktasında üretim merkezi olan Güzelyurt ismi gibi güzel bir yer. Antik dönemde Yunanistan’dan göç eden Spartalılar tarafından tanrıça Afrodit için kurulduğu söylenen Güzelyurt konum olarak Girne, Lefke ve Lefkoşa’nın ortasında yer alıyor. Güzelyurt, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Kalkanlı Köyü’nde yer alan Kuzey Kıbrıs Kampüsü ile yavru vatanın eğitim hayatında önemli bir yere sahip. Aşağıda belli başlı Güzelyurt gezilecek yerler listesini bulabilirsiniz.

 Devamı haftaya…