Akdeniz’de barışın sigortası: KUZEY KIBRIS (19)

Abone Ol

Girne’de gezilecek yerler

Mavi Köşk Hakkında

 Kıbrıs’ın turistler tarafından en çok yoğun ilgi gördüğü yer Mavi Köşk’tür. Girne-Güzelyurt yolu üzerinde ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin yakınında bulunan Mavi Köşk, büyük hikayesiyle, içindeki tüm odaların ihtişamıyla ve mimarisiyle görenleri adeta büyülüyor. Hikayesi ise bir o kadar etkiliyor. Orta Doğu’nun en büyük silah kaçakçısı ve aynı zamanda bir avukat olan İtalyan Rum asıllı Pablo Pavilides’e aittir Mavi Köşk. Pavilides özel olarak yaptırmıştır bu köşkü. Silah kaçakçılığını daha rahat yürütebilmek için inşa ettirdiği ev, bulunduğu vadinin her noktasını görüyor; fakat aşağıdan hiçbir şekilde görünmüyor. Zamanın şartlarına göre oldukça lüks olan Mavi Köşk, içindeki tüm eşyalarla birlikte orijinalliğini hala koruyor. Birçok odası olan köşkün her bölümü, kullanım amaçlarına göre ayrılmıştır. En çok göze çarpan odalar ise; mavi, kırmızı ve sarı renklerle ayrılmış odalardır. Pavilides, kırmızı odada mafya görüşmelerini yürütürmüş.

Mavi oda misafir odası olarak kullanılırken; sarı oda misafir çocukları için ayrılmış. Köşkün içinde önemli eşyaların olduğu kadar; tablolar da oldukça dikkat çekici. Aynı zamanda evin perdeleri de ses yalıtımlıdır. Pablo Pavilides, her detayı kendi lehine çevirerek yaptırdığı evin mimarını; başkaları tarafından öğrenilmesini engellemek için öldürmüştür. Aynı zamanda hayatı boyunca ölüm korkusu yaşadığını gösteren önemli detaylar da köşkte mevcut. Odasında bulunan gizli geçit, günah çıkarma köşelerinin birinde odanın tamamını gösteren bir ayna bunun bir göstergesidir. Kıbrıs’ta bulunan Mavi Köşk’ün hikayesinin tamamını öğrenmek için ziyaret edebilirsiniz. Müze görevlileri size bu köşkle ilgili daha çok bilgi verecektir. Kıbrıs tatilinizde Mavi Köşk’ü ziyaret ettikten sonra; Apostolos Andreas Manastırı’nı, Derviş Paşa Konağı’nı, Sarayönü Meydanı’nı, Mamas Manastırı’nı, Soli Bazilikası’nı, Güzelyurt Doğa ve Arkeoloji Müzesi’ni, Barış ve Özgürlük Müzesi’ni, Batık Gemi Müzesi’ni ve Halk Sanatları Müzesi’ni de gezi tatilinize dahil edebilirsiniz.

Lefke’de gezilecek yerler

Lefke Kuzey Kıbrıs’ın altı ilçesinden biridir. Adanın en yeşil ve en çok portakal, mandalin bahçelerinin olduğu sessiz yeridir. Öyle ki Lefke belediyesinin armasında bile portakal bulunmaktadır. Lefke, Kasım 2015’te Cittaslow ünvanını almıştır. Soli Antik Kenti ve Vouni Sarayı başta olmak üzere tarihi yerleri görülmeye değer. Lefke Lefkoşa’dan 62 km, Girne’den ise 68 km uzaklıktadır. İlk olarak Soli Antik Kentine gidiyoruz.

Soli Antik Kenti

Soli adanın kuzey batı sahilinde Gemikonağı’nın bie mil kadar batısında Aşağı Bağlıköy sınırları içerisinde yer alan bir ören yeridir. Soli’nin tarihi İ.Ö. 11.yy’a kadar inmektedir. Asurluların haraç aldıkları kentleri içeren bir listede kentin adı Si-il-lu olarak geçmektedir. Soli ismi ise eski yazılı kaynaklara göre İ.Ö. 580 yılında adadaki krallardan Philokypros, hocası Atinalı filozof Solon’un tavsiyesi üzerine, başkentini Aepea kentinden Si-il-lu’ya taşımış ve buraya hocasının adını vermiştir.

Soli Bazilikası Kıbrıs’ta inşa edilen ilk kiliselerden biridir. Bazilika üç kapılı bir giriş ve bir giriş mekanıyla başlıyordu. Bunu dört tarafı sütunlarla çevrili ve çeşmesi olan bir avlu izliyordu. Bundan sonra gelen gene üç kapılı bir giriş ve narteksten sonra asıl kiliseye giriliyordu. Kilisenin içinde iki sıra halinde dizilmiş on ikişer taştan yontulmuş dev sütunlar nefi üçe bölmekteydi. Bu sütunların altlıkları bugünde yerlerindedir. Kilisenin döşemesi tamamen tessera (dört köşe kesilmiş ufak taşlar) mozaikle kaplı. Hayvan figürleri arasında etrafı asma dalları ve üzüm salkımlarıyla çevrili kuğu figürü dikkat çekiyor. Bazilikadan tiyatroya giderken yeşillikler içerisindeki yoldan gidiyorsunuz.

Soli’deki Roma tiyatrosu, bir tepenin denize bakan yamacında bir zamanlar aynı yerde olan bir Yunan tiyatrosunun yerine yapılmıştır.

Tiyatro İ.S. 2.yy’ın sonu ile 3.yy’ın başından kalmadır. Seyircilere ayrılan yarım daire şeklindeki oturma sıralarının olduğu bölüm kısmen tepenin kayasına oyulmuştur. Soli Tiyatrosunda her yıl Lefke Avrupa Ünversitesi’nin mezuniyet törenleri ve yine her yıl düzenlenen L.A.Ü. Bahar şenliklerinin ünlü sanatçı konserleri yapılmaktadır.

Eğer vaktiniz varsa Soli Parkurunda gezinti yapabilirsiniz. Hatta Lefke Yürüyüş Parkuru,  Orkide Vadisi, Soli Harabeleri – Bağlıköy ve Vuni Sarayı – Yeşilırmak parkuru da olağanüstü manzaralar sunan bir güzergaha sahiptir.

 Devamı yarın…