Alena Spirina'nın erikli turtası

Bugün yeni bir turta tarifiyle karşınızdayım. Kendisini mevsimsel mutfak aktivisti olarak tanımlayan Rus şef Alena Spirina'nın mevsimlere göre bölümlere ayırdığı 52 Turta isimli kitabından bir tarif seçtim.

Abone Ol

Lezzetten ödün vermeden pişirme tekniğini basitleştiren Spirina, bu becerisini kitaplarında da öğretiyor. Bu nedenle mutfak süreçlerinin kimyasını ve fiziğini, diğer bir deyişle ürünlere ne olduğunu anlamak istiyorsanız Spirina'nın kitabını okumanızı öneririm.

Birlikte yapacağımız bu turtanın diğerlerinden farkı; çok az hamur ve çok erik ile yapılması, hamur tip. Asıl sırrı ise eriklerin hamurun üzerine yatık değil dik olarak konulmasıdır. Böylece turta tam gerektiği gibi olacak. Çünkü şeker eriklerin suyunu çekecek, meyve suyu hamurun üzerine akacak, nemlendirecek ve tabakanın altında görünmeyen yumuşak, hafif bir hamur elde edeceğiz.

MALZEMELER

Tereyağı 100 gr

Un 200 gr

Şeker pudrası 80 gr

Tarçın 5 gr

Yumurta 1 adet

Kabartma tozu 3 gr

Tuz bir tutam 

 Dolgusu için;

Erik 750-800 gr

Şeker pudrası 80 gr

YAPILIŞI

Bu tarif basit ve çok hızlı. Hamuru buzdolabında soğutmamıza gerek yok. Hamurun hazırlanması ve pişirilmesi sadece 1 saatinizi alacak.

Fırını önceden 190 derecede ısıtın. Bir kapta pudra şekeri, un, tuz, tarçın ve kabartma tozunu bir çırpma teli kullanarak karıştırın. Daha iyi karışıncaya kadar eleyebilirsiniz.

Soğuk tereyağını küpler halinde kesin ve ekmek kırıntılarına benzer ince kırıntılar elde edene kadar unla öğütün.

Yumurtayı ekleyin ve hızlı bir şekilde yumuşak (hatta yapışkan) bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.

Hamuru pişirme kalıbının tabanına yayın. Hamurun kalınlığının her yerde aynı olmasına dikkat edin. Hamuru eşit şekilde dağıtmak için bir spatula kullandım.

Erikleri ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Kullandığım erikler iri olduğu için dört parçaya ayırdım.

Erikleri kesilmiş tarafı yukarı bakacak şekilde hamurun üzerine yerleştirin. Süzgeç yardımıyla üzerine pudra şekeri serpin.

Turtayı 45-50 dakika veya hamur altın sarısı rengine dönünceye ve erikler çok yumuşak oluncaya kadar pişirin.

Turtanın bulunduğu fırın tepsisini tel rafın üzerine yerleştirin ve turta soğuyana kadar bekleyin.

Sıcak veya soğuk servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun…

Kışlık patlıcan konservesi ve sos nasıl yapılır?

Kış için hazırlık yapmak kış aylarının kolay geçmesini sağlar. Ev yapımı salçalar, soslar, turşular, konserveler, reçeller bu hazırlıklar arasında yer alır. Patlıcan konservesi yapmak için sebzeleri iyice yıkadıktan sonra kabuklarını alacalı bir şekilde soyarak küp şeklinde doğrayın. Kara suyunun geçmesi için tuzlu suda bir süre bekletin ve kavanoza koyup diğer sebzelerle karıştırın. Uygun bir tencerede 25-30 dakika kaynattıktan sonra kavanozların kapaklarını kapatarak serin bir yerde saklayın. Domates sosu yapmak için önce domatesleri bol suda yıkayın. Küp şeklinde doğrayıp biber ve sarımsak ile iyice kavurun. Ocakta belli bir süre kaynattıktan sonra kavanozlara dağıtın. Pürüzsüz bir kıvam olmasını isterseniz mutfak robotundan geçirin.  

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...