SAĞLIK

Alzheimer hastalığı önlenebilir mi, korunmak için ne yapılmalı? Uzmanı uyardı: Düzenli egzersiz şart!

Abone Ol

Alzheimer hastalığı önlenebilir? Alzheimer'den nasıl korunulur? Türkiye’de 600 bin ile 1 milyon arası Alzheimer hastası olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, “Alzheimer hastalığından korunmak için egzersiz yapmak, düzenli ve dengeli beslenmek (Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi, sebze ve meyve tüketimiyle bu hastalığın başlaması ve ilerlemesi yavaşlatılmaktadır), hipertansiyon, diyabet ve hiperkolesterolemi gibi damarsal risk faktörlerinin kontrol altına alınması, alkol ve sigara kullanımından uzak durmak, zihni aktif tutmak ve sosyalleşmek önemlidir” dedi.

Nöroloji Kliniği’nden Doç. Dr. Yakup Türkel, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu. Alzheimer hastalığının farkındalığını artırmak için 21 Eylül tarihinin Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edildiğini ifade eden Doç. Dr. Yakup Türkel, “Alzheimer hastalığı, günlük yaşam aktivitelerinde (yemek yapma, alışveriş yapma, hesap yapma vb.) ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize nörolojik ve davranışsal değişikliklerinin eşlik ettiği bir hastalıktır” ifadelerini kullandı.

“Günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engeller”

Alzheimer’ın yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yakup Türkel, “Halk arasında genelde bunama olarak bilinen Alzheimer hastalığı, günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engeller” şeklinde konuştu.

“Dünyada yaklaşık 55 milyon demans hastası var”

Alzheimer hastalığının ortaya çıkmasında en önemli bir risk faktörünün yaşlanma olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yakup Türkel, şu bilgileri paylaştı:

“65 yaş sonrasında hastalığın görülme sıkılığının sürekli artış içinde olduğu bilinmektedir. 65 ile 85 yaşları arasında hastalığın görülme sıklığı her 5 yılda bir 2 katına çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada yaklaşık 55 milyon demans hastası bulunmakta ve bu sayının 2030’da 78 milyona ve 2050’de ise 139 milyona çıkması beklenmektedir. Türkiye’de ise 600 bin ile 1 milyon arası Alzheimer hastası olduğu tahmin edilmektedir. Bu yüzden Alzheimer hastalığı ve diğer demans nedenleri küresel bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir. 65 yaş üzeri bir birey, özellikle yakın zamanda olan olayları unutuyorsa ve aynı şeyleri tekrar tekrar soruyorsa en yakın zamanda nöroloji hekimine başvurmalıdır.”

“Korunmak için dikkat edilmesi gerekenler”

Doç. Dr. Yakup Türkel, Alzheimer hastalığından korunma yöntemlerini şu şekilde sıraladı:
“-Egzersiz yapmak,
-Düzenli ve dengeli beslenmek (Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi, sebze ve meyve tüketimiyle bu hastalığın başlaması ve ilerlemesi yavaşlatılmaktadır),
- Hipertansiyon, diyabet (diabetes mellitus) ve hiperkolesterolemi gibi damarsal risk faktörlerinin kontrol altına alınması,
-Alkol ve sigara kullanımından uzak durmak,
-Zihni aktif tutmak (daha fazla kart oyunları, dama oynama ve bulmaca çözme vb.),
-Sosyalleşmek.”

“Alzheimer hastalarının varlığından haberdar olmalıyız”

Doç. Dr. Yakup Türkel, toplum olarak çevremizdeki Alzheimer hastaların varlığından haberdar olup, bu kişilerin özene ve desteğe ihtiyacı olduğunu bilmemiz çok önemli olduğunu sözlerine ekleyerek açıklamalarını sonlandırdı.