GÜNCEL

Anka, İHA ve AA 2.tur seçim sonuçlarına göre 13.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu

Abone Ol

Türkiye, 2. Tur Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için sandığa gitti. 2. tur seçiminde Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yarışıyor. Türk siyasi tarihinde ilk kez yaşanan Cumhurbaşkanı 2. Tur Seçimi için oy kullanma işlemi saat 08.00'de başladı ve 17.00'de tamamlandı. Oy verme işleminin ardından sandıklarda oy sayımına geçildi ve Türkiye'yi 5 yıl boyunca yönetecek olan Cumhurbaşkanı Adayı resmi olmayan sonuçlara göre Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Anka Haber Ajansı'nın verilerine göre; sandıkların açılma oranı saat 20.50 itibarıyla yüzde 98.77 olurken, Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranı yüzde 52.02 Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı ise yüzde 47.98.

Anadolu Ajansı'na göre ise; saat 20.50 itibarıyla açılan sandık yüzde 98.88 olurken, Erdoğan'ın oy oranı yüzde 52.08, Kılıçdaroğlu oy oranı ise yüzde 47.92.

2023 seçimlerinde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ve Ata İttifakı adayı Sinan Oğan yer almıştı. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ise seçim yarışından çekildiğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimi oy pusulasında Muharrem İnce adaylıktan çekilmiş olmasına karşın yer almıştı. Bunun nedeni oy pusulası basımının tamamlanmış olması ve yurtdışında oy verme işleminin başlanmış olması gerekçe gösterildi. YSK Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmiş olmasına karşın oylarının geçerli olduğunu ve sayılacağını duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turunda en yüksek oyu yüzde 49,1 ile Cumhur İttifakı adayı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aldı. Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdoroğlu'nun oy oranı yüzde 45 olarak açıklandı.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN 14 MAYIS OY ORANI:

Türkiye: %49.24 |26086097 Oy

Yurt Dışı: %57.47 |1047740 Oy

KEMAL KILIÇDAROĞLU 14 MAYIS OY ORANI

Türkiye: %45.07 | 23873505 Oy

Yurt Dışı: %39.57 | 721427 Oy

TÜRKİYE'DEKİ SEÇMEN VE SANDIK SAYISI?

YSK seçim istatistiklerine göre, Türkiye genelinde 973 ilçede 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu. Yurtiçi seçmen sayısı  60 milyon 697 bin 843 olarak açıklandı. Yurt içi seçmen sayısının 4 milyon 904 bin 672'i ise ilk kez oy kullanan genç seçmenlerden oluşuyor. Cezaevinde tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen sayısı ise 53 bin 172.

50 BİN YENİ SEÇMEN

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener de ikinci tur seçime 18 yaşını dolduran 47 bin 523 genç seçmenin daha katılacağını açıklamıştı. Bu durumda, yaklaşık 50 bin genç seçmen bugün ilk kez oy kullanacak. Yurt içinde oy kullanan seçmen sayısı böylece 60 milyon 769 bin 268’i bulacak.

TEK PUSULA TEK ZARF

Cumhurbaşkanlığı için bu kez iki aday yarışacak. Seçmenlere bir pusula ve bir zarf verilecek. Pusulada Recep Tayyip Erdoğan birinci, Kemal Kılıçdaroğlu ikinci sırada yer alacak. 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanı seçiminde sandık görevlileri değişmeyecek. Peki bugün nasıl oy verilecek? Seçmenler oy kullanırken, nelere dikkat etmeli? Hürriyet oy verme rehberi hazırladı. İşte 2. turda yapmanız gerekenler:

1- Sandığınıza gidin. Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak, seçmen listesinde isminizi bulacak. Kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek, kabinde oyunuzu kullanmanızı isteyecek. Seçmenlerin oylarını dikkatli kullanmaları gerekiyor. Çünkü, oy pusulası alındıktan sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek, yeni bir oy pusulası istenirse verilmeyecek.

2- Cep telefonu, fotoğraf veya Film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girilmesi yasak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.
Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, kimse yanına giremeyecek. Ancak, normal süreden fazla içeride kalan seçmenler, sandık kurulu başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya rağmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen dışarı çıkarılacak.

3- Zarf, pusula ve mühür ile kapalı oy verme kabine geçin. Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın. “Tercih” veya “Evet” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekiyor. Zarfa pusula dışında bir şey koymayın. Aksi halde oyunuz geçersiz sayılır.

4- Oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle “Tercih” veya “Evet” mührü basarak, oyunuzu kullanın.

5- Tercih yapıldıktan sonra pusulayı zarfa koyun ve sandığa atın. Oy pusulasını mühür diğer adayın bölümünü taşmayacak şekilde düzgün bir şekilde zarfa yerleştirin. Zarfı sandığa atın. Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısını imzalayın.