Kitap okumayı bitirdikten sonra hemen başka bir şeyle ilgilenmek yerine, bir bardak çay koyup kitap üzerine düşünmenin nasıl fayda sağlayacağı üzerinde konuşmuştuk son olarak. Önceden okuduklarında son okuduğunun arasında bir bağlantı var mıydı? Okudukların arasında bağlantı kurduğunda, nakış nakış zihnine kodlar oluşturmuş oluyorsun. Şahane değil mi?
Hızlı okuma konusuna bilhassa değinmek istiyorum. Hızlı okumaya kendini zorlamak yerine okudukça hızın artar. Sen yeter ki oku! Okuma alışkanlığı edinmeni çok isterim. Okurken sadece okuduklarını öğrenmezsin; odaklanmanı, sabrını geliştirirsin. Okumak koşmak değildir ki! Nereye koşuyorsun hızlı okuyarak? Ayrıca hızlı okumak bir kursa giderek değil de okuyarak bol bol okuyarak bireysel olarak geliştirebileceğin bir yeti diye düşünüyorum.
Okuduklarını aklında tutacağın bir diğer yöntem de okuduklarını sade bir not çıkarmak ve çıkardığın notları birisine anlatmak. Başka birisine anlattığında ve konu üzerinde tekrarlar yaptığında kısa süreli hafızadan, uzun süreli hafızaya bir şekilde aktarmış oluyorsun.
Bir okuma grubu oluşturabilirsin. Okuma grubunda okuduğunuz kitap, makale veya tez üzerine fikir paylaşımları yapabilirsin. Yıllar önce, okulumda Lise kademesi Edebiyat Öğretmeni okuma kulübü kurmuştu. Her ay belirlediği bir kitabı okuyor, sonra kulüp katılımcısı öğretmen arkadaşlar ile buluşuyor kitap üzerinde beyin fırtınası yapıyorduk. Kitaplardan çıkardığım özetler ve aldığım notlar, buluşmadaki sohbetlerimiz bugün gibi hafızamda. Böylelikle fikir sahibi Mustafa Öğretmen ve diğer öğretmen arkadaşlarımı da bu vesile ile anmış olmak kendimi iyi hissettirdi.
Okuduğun kitabı ya da makaleyi, birisine anlatamıyorsan bile kâğıt kalem alıp aklında kalan her şeyi not alabilirsin. Şematik olarak da anlatabilirsin. Ses kaydı bile yapabilirsin karşında birisi varmış gibi. Bu yöntemler de hafızana kaydetmeyi kolaylaştıracaktır.
Okuma alışkanlığın yoksa ve arada eline kitabı alanlardansan eğer zihnin biraz paslanmış olabilir. Geçmişte okuduklarını hatırlamakta zorlanabilirsin. Okuma konusunu kalpten isteyerek düzenli bir okur olmanı öneririm ve senin için bunu kalpten dilerim. Çok fazla okumana gerek yok. Bazen gerçekten dikkat dağılabiliyor ya da yorgun hissedilebiliyor. Böyle zamanlarda kendini zorlamak yerine, beş sayfa da olsa oku olur mu? Kitap okumak zorunda da değilsin. Gazete, dergi oku. Çeşitli okumalar, sana keyif verici okumalar iyi gelecektir. Okudukların ile kişisel gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum.
Anlayarak okuma konusunda öneriler üzerine yaptığımız keyifli yolculuğumuzun sonuna geliyoruz. Okumak, okuduğunu anlamak ve odaklanmak konusunda sen neler yapıyorsun?
Dinlediğin için teşekkür ediyorum. Varlığın için teşekkür ediyorum.
Sağlıcakla kal.