Antep fıstıklı makaron

Fransız tatlılarının en ünlüsü hangisi diye sorulursa şüphesiz ki ilk verilecek cevap makaron olacaktır. Makaron, Fransız tatlısı olarak bilinse de Larousse Gastronomique’e göre ilk olarak, 1791’de Venedik manastırlarında üretilmeye başlandı. İtalya’nın köklü ailelerinden biri olan Medici’lerin kızı Catherine de Medici’nin 1533 yılında II. Henry ile evlenip Fransa’ya gitmesiyle makaronun Fransa’daki tarihi başladı.

Abone Ol

Catherine de Medici, yanında götürdüğü İtalyan aşçısından törende misafirlere sunulması için bu küçük tatlılardan yapılmasını ister. Herkes tarafından çok beğenilen bu tatlılar popüler oldu. Fransız Devrimi ile birlikte iki Carmelite rahibesinin geçinmek için yapıp satmaları ile makaron gittikçe yaygınlaştı ve Fransız halkının vazgeçemediği tatlılardan biri oldu.

Louis-Ernest Laduree ile eşinin pastanesinin ortaklarından olan Pierre Desfontaines, 20’nci yüzyıl başlarında iki beze arasına ganaj, çikolata, farklı aromalardan kremalar eklemeye başlamasıyla makaron bugünkü halini alır. O günden bugüne kadar tariflerini koruyan Laduree, makaron dendiğinde ilk akla gelen pastanedir. Dillere destan lezzeti ve sevimli görüntüsüyle farklı renk ve lezzette karşınıza çıkan makaronu gelin birlikte yapalım…

MALZEMELER

Yumurta akı 58 gr

Toz şeker 58 gr

Badem unu 83 gr

Şeker pudrası 83 gr

Ganaj için;

Beyaz çikolata 150 gr

Krema (35%) 75 gr

Tereyağı 15 gr

Antep fıstığı ezmesi 40 gr

YAPILIŞI

Makaron pişirmeye başlamadan 2 saat önce krema hazırlamalıyız. Bunu yapmak için kremayı kaynama noktasına kadar ısıtın ama kaynatmayın. Sonra çikolatanın üzerine dökün ve hepsini çırpın.

Bu karışıma Antep fıstığı ezmesi ve tereyağı ekleyip tekrar iyice karıştırın. Sonra üzerini streç filmle örtün ve tamamen katılaşana kadar yaklaşık 2-3 saat buzdolabında bekletin.

Makaron pişirmeden 2-3 gün önce yumurtanın beyazını sarıdan ayırın. Beyazları örneğin bir filmle kaplayarak masanın üzerinde bırakın. Yumurta beyazını koyduğunuz kase tamamen temiz ve kuru olmalıdır.

Makaron yapacağınız gün mutfağın sıcak olmasına ve hiçbir şekilde nemli olmamasına dikkat edin. Ayrıca tüm malzemeleri gramına göre tarttığınızdan emin olun.

Badem ununu ve pudra şekerini bir kaseye eleyin. Bu karışımı yağlı kağıt serili fırın tepsisine döküp 100 derecede ‘üst-alt’ fırında 10 dakika bekleterek kurutabilirsiniz.

Pişirmeye başlamadan önce karışımı iyice soğutun. Boyayı ekleyin ve karışımı çok iyi karıştırın. En iyi sonuç için tekrar elekten geçirmenizi öneririm.

Ardından yumurta aklarını toz şekeri ile çırpın. Yüksek devirde köpük kıvamına gelinceye kadar çırpmaya devam edin.

Tüm kuru karışımı ile yumurta akı şekeri karışımına ekleyin ve bir silikon spatula ile yukarıdan aşağıya doğru yavaşça karıştırın. Kütle pürüzsüz ve parlak hale gelene ve spatuladan yavaşça süzülmeye başlayana kadar karıştırın. Tamamen sıvıdan biraz daha koyu olması daha iyidir.

Bir krema torbasına bir uçyerleştirin ve elde edilen kütleyi yayın. Bir fırın tepsisine silikon veya pişirme kağıdından bir altlık koyun ve yaklaşık 2 cm çapındaki makaronu birbirinden kısa bir mesafede dama taşı şeklinde sıkın. Standart bir fırın tepsisine yaklaşık 28-30 parça yerleştirin.

Makaronu bir fırın tepsisine koyar koymaz, tüm havayı çıkarmak ve tümsekleri düzeltmek için tepsiyi masaya birkaç kez vurmanız gerekir.

Makaronu 30-40 dakika ılık ve kuru bir yerde kurumaya bırakın. Makaron yüzeyine hafifçe dokunun, hiç yapışmamalıdır.

Makaron önceden ısıtılmış fırına (150 derece, konveksiyon) 12 – 15 dakika koyun. Sıcaklık ve pişirme süresini fırınınıza göre ayarlayın. Fırın sıcaklığını veya pişirme süresini artırmanız veya azaltmanız gerekebilir.

Pişirme kağıdıyla birlikte makaronu fırın tepsisinden çıkarın ve 15-20 dakika bekletin.

Aralarına ganajı orta kısımlarına sürün. Ardından tost gibi kapatın.

Hazır makaronu bir kutuya aktarın ve buzdolabında 8-10 saat bekletin.

Bu işlemden sonra misafirlerinizi ve ailenizi harika Fransız makaronun lezzetiyle mutlu edebilirsiniz.

AFİYET OLSUN...

MUTFAKTA TASARRUF

Bütçemizde en çok yapılan harcamaların başında gıda geliyor. Gıda fiyatlarının zamlanmasıyla birlikte ev ekonomisini doğru yönetmenin önemi giderek artıyor. Ekonomik market alışverişinin de kuralları var. Market alışverişinde en temel kural olarak sıcaktan soğuk alana doğru hareket edilmesi önerilir. Örneğin baklagiller, sabun ve deterjanlar gibi sıcak ve soğuktan etkilenmeyen ihtiyaç ürünlerini önce almak en doğrusudur.


Bu ihtiyaçları tamamladıktan sonra sebze ve meyve reyonuna geçilebilir. Üçüncü sırada et, süt, süt ürünü ile dondurulmuş gıda ürünleri yer alıyor. Soğuk dolaplarda tutulan ürünleri alışverişin sonunda yapmanız en iyisidir. Eve dönünce de son satın aldığınız ürünleri bekletmeden dolaba yerleştirin. Bu sayede buzdolabınızın ürünleri soğutmak için fazladan çalışmasına gerek kalmayacaktır.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...