Covid-19 için bilim insanlarının ortak görüşü şuydu:
"Virüsün aşısı bulunuluncaya kadar baştan bu yana ortaya konulan tedbirlere harfiyen uymak gerekiyor. Aşı bulunduğunda ancak derin bir nefes alabiliriz ve bu da normal hayata dönmemizi sağlar."
İşin ilginç tarafı, virüsü yendiğini söyleyen ülkelerde bile yeni virüs vakalarının patlak vermesi ve ölüm sayılarının artış göstermesidir.
Tüm dünyayı kasıp kavuran, sosyal, ekonomik ve tarımsal alanda yıkımlara neden olan virüsün yenilmesinde çok önemli olan aşının bulunması ile insanlığın derin bir nefes alacağını da söylemliyiz.
Türkiye'de her ne kadar vaka sayılarında azalma görülüyorsa da, bunun yeterli olmadığı çeşitli kanallardan açıklanmıştı. Aşının bulunması hiç kuşkusuz Türkiye açısından da önem taşıyacak.
İşte gelişmeler:
Çin'in Wuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıktıktan sonra 7 aylık bir süre içerisinde 14.6 milyondan fazla insana bulaşan ve 608 binden fazla insanın ölümüne sebep olan korona virüsü ile ilgili son 24 saatte dünya çapında birçok gelişme yaşandı.
Güney Kore'nin önde gelen ilaç şirketlerinden Celltrion, Covid-19'un tedavisi için geliştirilen ilaç için bir takvim verdi. Yapılan açıklamada Covid-19'a karşı antikor tedavisi için geliştirilen ilacın gelecek yılın başında piyasaya sürüleceği belirtildi.
Yaklaşık 250 milyon dolarlık yatırım yapıldığı açıklanırken, ilacın gönüllü insanlar üzerinde denenmesine bu hafta başlanacağı belirtildi. Cuma günü Güney Koreli yetkililer ilacın denemeleri için onay vermiş ve denemeler hız kazanmıştı.
İkinci fazda 200-300 insan üzerinde denemelerin yapılacağı belirtilirken, üçüncü fazda çalışmaların 2.000-3.000 insanda denemelerin yapılacağı duyuruldu. Celltrion, ikinci ve üçüncü fazdaki denemelerin küresel olarak yapılacağı ve bazı semptom gösteren hastaların seçileceği belirtildi.
Korona virüsü salgınının en çok etkilediği ülkelerden biri olan Brezilya'da da vaka sayısındaki artış korkutuyor... Brezilya Sağlık Bakanlığı son 24 saat içerisinde 23.529 yeni vaka tespit edildiğini duyurdu. Ülkedeki toplam Covid-19 vaka sayısı 2.098.389'a çıktı.
Brezilya Sağlık Bakanlığı, bu satırlar yazılırken son 24 saat içerisinde 716 insanın Covid-19'a bağlı sebeplerle yaşamını yitirdiğini açıkladı. Brezilya, resmi verilere göre korona virüsü vakası ve Covid-19'dan yaşamını yitiren insan sayısı bazında ABD'nin ardından en yüksek ikinci ülke konumunda bulunuyor.
Korona virüsü salgınının çıkış noktası olarak bilinen Çin'de de vaka sayısındaki artışın devam ettiğine dikkat çekiliyor. Çok sert ve sıkı önlemlerle salgını yavaşlatmayı başaran Çin'de son 24 saat içerisinde 22 yeni vaka tespit edildiği açıklandı. Xinjiang bölgesindeki artış konusunda resmi bir açıklama yapıldı. Yetkililer, "Bütün şehir artık savaş zamanı dönemine girdi" dedi. Yeni önlemlerin de sırada olduğu söyleniyor.
Hong Kong'ta da artış sürüyor. Yetkililer son 24 saat içerisinde 100 yeni vaka açıklarken bu sayının son dönemdeki en büyük artış olduğu belirtildi. Yetkililer vaka sayısının artmasıyla birlikte sosyal mesafe kurallarını artırırken, kapalı alanlarda maske takılmasını da zorunlu hale getirdi.
İngiltere, corona virüsü aşısıyla ilgili flaş bir açıklama yaptı. İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İngiliz hükümeti Pfizer ve BioNTech'in ortak geliştirdiği aşıdan 30 milyon doz, Fransız şirket Valneva'nın ayrıca geliştirdiği aşıdan 60 milyon doz alacak. Aşının etkili ve uygun olduğu kanıtlanırsa İngiltere 40 milyon doz daha alabilecek.
Reuters'ın aktardığına göre İngiltere, daha önce AstraZeneca'nın Oxford Üniversitesi ortaklığıyla 100 milyon doz potansiyel aşı geliştirmesi için anlaşma imzalamıştı.
Özetleyelim:
Virüs nedeni ile dünyada hayat normale dönmedi. Sıkıntılar da devam ediyor. Halen ülkeler arası uçak seferleri beklenen noktalara ulaşmadı. Dünya turizmi de bundan etkileniyor.
Aşının bulunması bir anda hayatın normale dönmesini sağlamayacak. Ancak, önümüz kış ve bu kış aylarını aşı sayesinde daha rahat atlatma fırsatını yakalamış olacağız.
İnsanlığa hayırlı olsun.