Az zamanda daha verimli çalışabilmek mümkün mü?

Sevgili yolcu, Mantık sizi A’dan B’ye götürür, hayal ise her yere diyor Einstein. Düşünce şeklini değiştirerek, daha az zamanda daha verimli çalışabilmen mümkün desem ne düşünürdün?

Abone Ol

Tez yazma sürecindeyim. Tabi ki öncesi literatür tarama evresi oluyor. Bu süreçte çalışmak istediğim konu ile ilgili çok sayıda bilimsel makale, tez ve kitap okuyorum. Düşünme şekli aslında çalışmak istediğim konu alt başlıkları arasında yer alıyor. Bu konu üzerine kıymetli bir bilgiye denk gelince üzerinde biraz araştırma yapmak istedim. Bu yolculuğumuzda sana bu konudan bahsedeceğim.

Nedir bu diye soracak olursan, Einstein gibi düşünmek derim. Gel birlikte maddeler üzerinde konuşalım. Konuşmamızı zihninde görselleştirmeye çalışmanı isteyeceğim. Aynı zamanda bu bir not alma ve öğrenme tekniği ve bu konuda bir sonraki yazımda bahsedeceğim.

Einstein’ in düşünme ilkeleri nedir onlara bir bakalım seninle.

‘Nicelik yerine nitelik odaklı ol.’ Yani az sayıda önemli projelere, önemli işlere odaklan. Ne kadar çok konu olursa zihnimizde o kadar çok parçaya ayrılmak demek aslında bu değil mi? Her bir işi yarım bırakmaktansa, uzmanlık alanımızdaki bir projeye fokuslanarak onu büyütmek başarıyı getirecektir belki de. Odaklanman gereken işle zihnini baş başa bırak.

Hayal etmemiz aslında bir düşüncenin zihnimizdeki ürünüdür. Bir proje üzerinde çalışıyoruzdur ve bu projenin bittiğini hayal ederiz. İki yıl sonra nerede hangi konumda olacağımızı hayal ederiz. Çocuğumuzun sağlıklı gelişimi ve eğitim yaşantısı, geleceği için hayal ederiz. Evleneceğimiz günü, bembeyaz bir gelinlik içinde kendimizi hayal ederiz. Hayal ederken de aslında bu süreçteki bazı sıkıntı yaratabilecek unsurlar da zihnimize takılabilir ve böylece bazı ileri görüş farkındalığı kazandırabilir bize hayal etme düşüncesi.

Sevdiğim ve bana göre faydası çok olan bir Einstein prensibinden bahsetmek istiyorum. ‘Bilgi deneyimden gelir, bilgi malumat değildir. Bilmenin tek yolu deneyimlemektir.’’ der Einstein. Yani okuduklarını hayata geçirmek, tecrübe edinmek diyebiliriz. Proje haline getirmek istediğimiz bir alanda çok fazla okumak, videolar izlemek, yığınlarca bilgi edinmek, notlar almak tabi ki önemlidir. Sadece başlangıç noktasıdır aslında. Bahsettiğim ilke doğrultusunda, edindiğin bilgiyi al ve bunu yaşa, anlamını çıkarıyorum. O bilgileri deneyimlemeye başlamamız mesajı veriyor bize. Dene, yanıl yine dene. Yeter ki harekete geç ve zihninden çık. Kulağa hoş geliyor değil mi?

Birkaç Einstein ilkesinden bahsettim. İlgini çeken ve hayatına dahil etmek istediğin ilke hangisi oldu?

Varlığın ve bu haftaki yolculuğumuzda bana eşlik ettiğin için teşekkür ediyorum. Hep var ol! Sağlıcakla kal.