Sonbahar, turuncu şifa deposu bal kabağının mevsimidir. Tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşımıza çıkmaya başlayan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde de iyi gelir. Tatlıdır, hoş kokuludur ve sağlıklıdır. Faydaları saymakla bitmez. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmede önemli bir yeri olan bal kabağıyla çorbadan, tatlıya kadar birbirinden lezzetli ve sağlıklı tariflerle farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Ama herkes onu sevmeyebilir, özellikle de çocuklar. Ancak bal kabaklı bir cheesecake yaparsanız sevmeyenlerin bile hoşuna gidecektir.
MALZEMELER
Cheesecake tabanı için;
Bisküvili 250 gr
Tereyağı 100 gr
Ceviz 70 gr
Toz şeker 40 gr
İç harcı için;
Labne 450 gr
Yumurta 2 adet
Bal kabağı püresi 300 gr
Toz şeker 100 gr
Krema 50 gr
Üzeri için;
Tuzlu karamel
Toz şeker 100 gr
Krema 120 gr
Tereyağı 30 gr
Tuz 1-2 gr
Bal kabağını fırında pişirerek başlayalım. Bal kabağını parçalara ayırın ve 25-30 dakika önceden 200-220 derecede ısıtılmış fırına koyun.
Bundan sonra bal kabağını blender ile püre haline getirin. Bu şekilde parçasız kabak püresi elde etmelisiniz, ardından soğumaya bırakın.
Artık cheesecake'in tabanını hazırlayabiliriz. En sevdiğiniz kurabiyeleri alın ve kırıntı haline gelinceye kadar öğütün. Sonra ceviz, şeker ve eritilmiş tereyağı ekleyin. Her şeyi iyice karıştırın ve cheesecake kalıbına yerleştirin.
Cheesecake'in kalıptan kolayca çıkabilmesi için kalıbın duvarlarını tereyağıyla iyice yağlamayı unutmayın.
Cheesecake tabanını önceden 160 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika kadar bekletin. Sonra tabanı soğumaya bırakalım.
Taban soğurken kabak katmanını hazırlayacağız. Cheesecake hazırlarken tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerektiğini unutmayın, bu nedenle önceden buzdolabından çıkarın.
Kütlenin homojen hale gelmesi için her şeyi iyice karıştırmanız gerekir. Daha sonra her şeyi kalıba döküp önceden 120 dereceye ısıtılmış fırına koyuyoruz, altına borcamı kaynar su ile yerleştiriyoruz.
Cheesecake pişerken fırının kapağını açmayın. Yaklaşık pişirme süresi 90-120 dakikadır. Cheesecake'i önce kapalı olarak fırında soğutun, ardından 6 saat veya bir gece buzdolabında bekletin.
Cheesecake'i buzdolabında soğuttuktan sonra ev yapımı tuzlu karamel yapıp cheesecake'imizi bununla süslemenizi öneririm.
Bunun için şekeri kehribar rengine gelene kadar eritin ve kremayı ayrı olarak ısıtın. Erimiş şekere tereyağı ekleyip iyice karıştırın. Sıcak krema ve tuzu ekleyin. Her şeyi iyice karıştırın, ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Artık tek yapmamız gereken karameli cheesecake'in üzerine döküp çay demlemek ve sonbahar cheesecake'inin tadını çıkarmak.
Afiyet olsun
HAYATIMIZ TASARRUF
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...