Bayramın en güzel yanı belkide sevdiklerimizle buluştuğumuz kahvaltı sofralarıdır. Bayram sabahları nesillerdir her zaman neşeyle dolu olmuştur. İlk saatlerden itibaren özenilen sofraların gün içerisinde neredeyse kısa aralıklarla yeniden kuruluyor olması da sofra kültürüne ne denli önem verdiğimizin bir göstergesi. Sofra kültürüne bu denli önem veren bir millet olmamızdan ötürü, bayrama bu kadar sayılı günler kalmışken herkesin aklında bayram sabahı ne yapsam sorusu geliyor. Bayram sabahı kahvaltıda ne yenir? Sevdiklerine eşsiz bir sofrada lezzetli kahvaltılıklar hazırlamak isteyenler buraya! Birbirinden güzel kahvaltılık önerilerini sizler için hazırladık.
PUF BÖREĞİ TARİFİ:
Malzemeler:
1 adet yumurta
1/2 su bardağı su
1,5 su bardağı yumurta
½ çay kaşığı kabartma tozu
½ çay kaşığı tuz
2 su bardağı ayçiçek yağı (kızartma için)
İç Harcı İçin: 200 g kadar yağsız beyaz peynir (tercihe göre lor peyniri de kullanılabilir)
¼ demet maydanoz
Hazırlanışı:
Geniş bir kaba unu dökün ve oluşan tepecikte parmağınızla orta kısıma bir oyuk açın.
Açtığınız bu orta kısma 1 adet yumurtayı kırın.
Tepeceğin kenarlarına da kabartma tozu ile tuzu ekleyerek hepsini karıştırın.
Yoğurma esnasında orta derece yumuşaklığı yakalamak için ihtiyaca bağlı olarak azar azar un takviyelerinde bulunun.
Kıvamını tutturduğunuz hamuru dinlendirmek için üzerini bir mutfak bezi ile örterek oda sıcaklığında 40-45 dakika bekletin.
Hamur dinlenirken iç harcını hazırlamak için seçtiğiniz yağsız beyaz peyniri (veya lor peynirini) rendenin ince kısmını kullanarak rendeleyin.
Hamur kalıpları yardımı ile hamurunuzu üçgen şeklinde kesin ve tüm hamura aynı işlemi uygulayın.
Üçgen parçalara böldüğünüz hamurun yarısını ayırın ve bir yarısına hazırladığınız peynir içlerini azar azar bölüştürün.
Kalan yarısını da peynirli üçgen hamurların üzerine kapatın.
Bu noktada eğer böreklerin kenarları iyice yapışmazsa, kızartma esnasında açılacak ve peynirleri dışarı sızacaktır. Ayçiçek yapını derin bir tencerede kızdırın ve son halinde muska şeklini alan börekleri bu tencereye atın.
Böreklerin renkleri hafif kızarmaya başladığında yağdan alın ve servis tabağına koyun. Afiyet Olsun
ACUKALI EKMEK TARİFİ:
Malzemeler:
3 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı zeytinyağı
5 su bardağı kadar su
1 paket instant maya
4 yemek kaşığı acuka
Yapılışı:
Derin bir kap içerisinde un, tuz, şeker ve mayayı koyun.
Üstüne su ve zeytinyağını ekleyerek yoğurmaya başlayın.
Hamurun elinizde toparlanması ile birlikte tezgaha alın. Yaklaşık 5 dakika daha ele ve tezgaha yapışmayacak hale gelene kadar yoğurun.
Hamuru tekrar kabınıza alın ve üzerini örterek 25 dakika kadar dinlendirin.
Mayalanan hamurunuzdan mandalina büyüklüğünde hamurlar koparın ve beze haline getirin.
Beze haline getirdiğiniz hamurları unladığınız tezgahta eliniz yardımı ile açın. Üzerine acuka sürerek rulo şekline getirin.
Ruloyu bir bıçak yardımı ile ikiye bölün.
Kek kalıbınızı yağlayın ve ruloları tek tek kek kalıbına yan bir şekilde dizin.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında ekmeğiniz kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.
ANNE POĞAÇASI:
Malzemeler:
1 çay bardağı yoğurt
2 paket kabartma tozu
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağı
1 kase lor peynir
Un Tuz Susam
Hazırlanışı:
1 çay bardağı yoğurdu, 1 adet yumurta akını,1 çay bardağı sıvı yağı ve göz kararı tuzu geniş bir kapta çırpın.
Hazırladığınız hamura kabartma tozunu ve hamurun kıvamına göre (çok katı olmaması gerekmekte) unu ekleyip, yoğurun.
Hazırladığınız hamuru oda sıcaklığında dinlenmesi içinyarım saat kadar bekletin.
Dinlenmeden alınan hamura yuvarlak şekiller vererek bölüştürün ve bir tepsiye dizin.
Fırı tepsisine dizdiğiniz yuvarlak hamurların üzerine bir yumurta fırçası ile yumurta sarısını sürün.
Son olarak tepsiyi fırına vererek 120 derecede 40-45 dakika kadar (dışı pembeleşinceye kadar) pişirin ve servis tabağında ılımasını bekleyin. Şimdiden afiyet olsun...