Yumurtanın rengi, tavuğun cinsine ve kulak memesinin rengine bağlıdır. Genel olarak beyaz kulak memeli tavuklar beyaz yumurta, kırmızı kulak memeli tavuklar ise kahverengi yumurta üretirler. Bu nedenle iki renk arasında tadı veya besin değerini etkileyen bir fark yoktur.

Avrupalı Tüketiciler Kahverengi Yumurtayı Daha Doğal Buluyor

Avrupa’da tüketicilerin çoğu kahverengi yumurta tercih ediyor. Bunun nedeni ise kahverengi yumurtanın daha doğal ve sağlıklı görünmesidir. Bazı ülkelerde, özellikle Fransa’da, kahverengi yumurta üretimi daha yaygındır. Bu da tüketicilerin alışkanlıklarını etkilemektedir.

Beyaz Yumurta Üretimi Daha Çevreci

Belçikalı yetiştirici Paul Geens’e göre beyaz yumurta üretimi daha çevrecidir. Geens, beyaz tavukların daha verimli canlılar olduğunu ve daha az yem yiyerek daha fazla yumurta ürettiklerini söylüyor. Bu da daha düşük karbon emisyonu anlamına geliyor.

Belçikalı tüketiciler genelde kahverengi yumurta tercih ettiğinden beyaz olanlar mayonez üretimi gibi sanayi amaçlı kullanıma gidiyor.

Yumurta Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yumurta alırken renginden çok, kalitesine ve güvenilirliğine dikkat etmeliyiz. Yumurtanın kabuğunun temiz ve sağlam olması, son kullanma tarihinin geçmemiş olması, organik veya serbest dolaşan tavuklardan elde edilmiş olması önemlidir.

Yumurtayı buzdolabında saklamalı ve pişirmeden önce yıkamamalıyız. Yumurtayı pişirirken de tamamen pişmesine ve sarısının katılaşmasına dikkat etmeliyiz.

Yumurta, protein, demir, çinko, B12 vitamini gibi önemli besin ögelerini içerir. Ancak aynı zamanda kolesterol içerdiği için fazla tüketilmemelidir. Günde bir veya iki adet yumurta yemek sağlıklı bir beslenme için yeterlidir.