Borç yiğidin kamçısıdır!

Abone Ol

Faiz oranlarının düşmesiyle konut ve otomobil satışları canlandı. Tapu dairelerinde, noterlerde yoğun mesai devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan faizlerin daha da düşürülmesi için bankalarla görüştüklerini belirtti.

Kredi oranlarının düşmesi en çok ikinci el otomobil satışlarını canlandırdı. Pandemi süreciyle birlikte üretimin yavaşlaması, sıfır km ithal otomobillerin ülkemize giriş yapamaması ikinci ele rağbeti arttırdı. Korona korkusuyla toplu taşıma riskli görüldüğü için vatandaş düşük kredi oranlarını görünce ikinci el otomobile yöneldi. Bu durumu fırsat bilen bazı araç sahipleri ve galericilerin fiyatları şişirmesi vatandaşı isyan ettiriyor.

Bankalar düşük faiz konusunda yarışa girdiler. Altı ay, bir yıl geri ödemesiz kredi paketleri sunuluyor. İlk bakışta cazip geliyor ancak bu kredi borcu eninde sonunda ödenecek üstelik ekstra faizi ile birlikte. Ne diyelim borç yiğidin kamçısıdır!

Yüksek faizle mücadele Sanayici için önemli…

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan; Sanayici borçla yaşamak zorunda. Bu borcu çevirebilmek adına düşük faizlere ihtiyaç duyuyor. En büyük avantajımız; faizlerin düşük seviyede seyretmesi. Yüksek faizle mücadeleyi hafife almamalıyız." açıklamasında bulundu.

Sanayicinin kazandıklarıyla borçlarını kapatamadığına değinen İstanbul Sanayi Odası Başkanı bu nedenle faizlerin düşük seyretmesinin sanayici için çok önemli olduğunu söylüyor. Yani borçla yaşamak zorunda olan sanayicimiz için düşük faiz can suyu niteliğinde. O zaman bankalar faiz oranlarını biraz daha aşağı çeksin sanayicimiz nefes alsın.

Halkbank’tan KOBİ’lere Can Suyu Kredisi…

Küresel bir salgına dönüşen ve etkileri ülkemizde de hissedilen Korona virüsü ile mücadele kapsamında, Halk Bankası KOBİ’lere yönelik Can Suyu kredisi veriyor. Küçük işletme düzeyinde olan ve ihtiyaç duydukları kredi kaynaklarına ulaşmakta zorluk çeken Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odası veya Meslek Odaları'na kayıtlı şahıs firmalarının desteklenmesi amacıyla Ekonomik İstikrar Kalkanı tedbirleri kapsamında ‘‘İşe Devam Desteği-Küçük İşletme Can Suyu Kredisi’’ oluşturuldu.

Bu bağlamda; Krediden yararlanacak şahıs firmasının, Ticaret odası, Sanayi Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odası veya Meslek Odalarına kayıtlı olması, yıllık cirosunun 3.000.000 TL aşmaması, İktisadi faaliyetlerine devam etmesi ve firmanın 01.04.2020 tarihinden önce kurulmuş olması, Meslek Odalarına kayıtlı işletmeler hariç olmak üzere ticaret sicile kayıtlı olması, hem ticaret sicile kayıtlı hem de esnaf sicile kayıtlı ise bankanın esnaf kredilerine ilişkin devam eden kredi riskinin olmaması, iflas, fesih, iflas erteleme, iflas erteleme tedbir ve konkordato kararı olmaması ve aktif takip kaydının bulunmaması, ön koşullarını taşıması gerekiyor.

Sanayinin En’leri

İstanbul Sanayi Odası 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2019 araştırma sonuçları açıklandı. TÜPRAŞ, üretimden satışlarda 87 milyar 949 milyon lirayla listede ilk sırayı alırken, Ford 37 milyar 71 milyon lirayla ikinci, Toyota ise 25 milyar 851 milyon lirayla üçüncü oldu. Listede Toyota'yı sırasıyla Oyak-Renault, Star Rafineri, Arçelik, Tofaş, İskenderun Demir ve Çelik takip etti. Dokuzuncu sıradaki şirket isminin açıklanmasını istemezken, Ereğli Demir ve Çelik onuncu basamakta yer aldı.

İSO 500'teki kuruluşların ihracatı %2,4 artarken, katma değerdeki yüksek teknoloji yoğunluklu payı %6,9'a yükseldi. İstihdam %1, Ar-Ge harcamaları da %150'nin üzerinde arttı. Ancak finansman giderleri kârlılıkta belirleyici olmayı sürdürürken kaynak yapısındaki bozulma da devam etti ve toplam borçların payı 1,4 puan yükseldi.

Görüldüğü üzere 2006 senesinde özelleştirilerek KOÇ Holding bünyesine geçen TÜPRAŞ listenin en başında yer alıyor. 1983’te Batman, İzmir, İzmit ve Kırıkkale’deki devlete ait dört petrol rafinerisinin birleştirilmesiyle çatı şirket olarak kurulan TÜPRAŞ bugün 87 Milyar 949 milyon lirayla Türk Sanayi kuruluşlarının en büyüğü olarak yoluna devam ediyor.

Üretimi ülkemizde yapılan yabancı otomobil firmaları Tofaş, Renault, Toyota  TÜPRAŞ’ı takip ederken; Arçelik, OYAK çatısı altında faaliyet gösteren İSDEMİR (İskenderun Demir-Çelik ) ve Erdemir (Ereğli Demir-Çelik), Azeri şirketi SOCAR bünyesinde faaliyet gösteren Star Rafinerinin de listenin ilk onu içerisinde yer aldıklarını görüyoruz. Listenin dokuzuncu sırasında yer alan sanayi kuruluşu ise ismini bildirmek istememiş! Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında ilk on arasına giren bir firma kendini neden gizlemek ihtiyacı duyar merak konusu!

İSO listesindeki 500 sanayi kuruluşunun ihracatı % 2.4 arttığı belirtilmiş. Sanayi’de  istihdam % 1 artarken, katma değerdeki ileri teknoloji payının %6,9 olması ve AR-GE harcamalarının % 150 artması önemli bir gelişme. Ancak kârlılıkta belirleyici unsur olan finansman giderleri ve kaynak yapısındaki bozulmadan dolayı toplam borçların payının 1.4 puan arttığı görülüyor.

SOCAR TSE’den Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi almaya hak kazandı.

Tüm dünyada olduğu gibi Türk Sanayisi de pandemi sürecinden olumsuz etkilendi. 1 Haziranda başlayan normalleşme süreciyle birlikte sanayici yaralarını sarmaya çalışıyor. Bu süreçte sanayiciye destek olmak amaçlı TSE ( Türk Standartları Enstitüsü ) Güvenli Üretim Kılavuzu hazırlamıştı. Tüm kaynak ve imkânlarını Covid-19 ile mücadele için seferber eden TSE; Sanayi kuruluşlarını bu kılavuz doğrultusunda güvenilir ve hijyenik üretim standartlarına uygunluğunu denetleyerek belgelendiriyor.

Bu bağlamda; SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında Türk Standardları Enstitüsü (TSE) denetçilerinin detaylı kontrolünden geçerek "TSE COVID-19 Güvenli Üretim Belgesini" almaya hak kazandı.

SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi altındaki kuruluşlar Güvenli Üretim  Kılavuzuna göre TSE uzmanları tarafından denetlendi. Öncelikle firmanın kılavuzda yer verilen standartları sağlayıp sağlamadığına bakıldı. Bu kapsamda iş birimi altında faaliyet gösteren PETKİM ( Petrokimya Holding) , STAR Rafineri ve SOCAR Türkiye Akaryakıt Depolama, COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi'ni almaya hak kazandı.

Pandemi sürecinde Türkiye’de birçok sanayi kuruluşunun almak için TSE’ye başvurduğu “Güvenli Üretim Belgesi” için oluşturulan Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bilim Kurulu ve ilgililerin çalışmalarından yararlanarak hazırlandı.