EKONOMİ

Borsada halka arzlar devam edecek mi?

Abone Ol

Borsa İstanbul, yüksek enflasyon ortamında yatırımcıların yatırımlarını değerlendirmesi için önemli araçlardan birisi olurken halka arzlar da bu yıl rekor seviyede arttı ve milyonlarca yatırımcıya ulaştı.

Sözcü'de yer alan habere göre yılın ilk 8 ayında halka arzlara katılan yatırımcı sayısı yaklaşık 42 milyon oldu. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, 31 Ağustos tarihine kadar 32 şirket halka arz olurken, 41 milyon 737 bin 120 toplam yatırımcı sayısına ulaşıldı.

Öte yandan eylülde gerçekleşen halka arzlarla birlikte bu sayı 34’e ulaştı. Eylül ayı ortasına kadar ise halka arz edilen şirket sayısının 36’ya ulaşması bekleniyor. Diğer yandan Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) onay bekleyen çok sayıda şirket bulunuyor.

Ayrıca bu sene halka arza katılan yaklaşık 42 milyon yatırımcıdan toplanan tutar 45 milyar TL’yi aştı.

GEÇEN HAFTA SERT KAYIPLAR YAŞANDI

Halka arzlar yatırımcısına kazandırsa da SPK’nın aldığı tedbirle birlikte yakın zamanda halka arz edilen bazı şirketlerde geçen hafta sert kayıplar yaşandı.

Borsa İstanbul'da halka arz edilen ve ağustos ortalarında işleme alınan İzdemir Enerji, Ofis Yem ve Tatlıpınar Enerji için tedbir kararının alınmasının ardından tavan serisi bozuldu. İlk işlem gününden itibaren tavan-tavan giden şirketlerin hisseleri için 29 Ekim’e kadar kredili işlem yasağı ve bir ay süreyle (7 Ekim’e kadar) brüt takas tedbiri getirilmişti.

Tedbir kararının ardından İzdemir Enerji, Ofis Yem ve Tatlıpınar Enerji 15 günlük tavan serisinin ardından tabandan işlem görmeye başladı. 10 gün tavan serisi yapan Enerya Enerji de yüzde 158,5 priminden kayıplar vererek tabandan işlem görmüştü.

YATIRIMCI SAYISI 5’E KATLANDI

Geçtiğimiz yıl 40 şirket halka arz edilirken, halka arzlara katılan toplam yatırımcı sayısı 8 milyon 713 bin 686 kişi olmuştu. Bu yıl ilk 8 ayda geçen sürede halka arz edilen şirket sayısının geçtiğimiz yılki rakama yaklaşması ve yatırımcı sayısının geçtiğimiz yılki rakamı 5’e katlaması dikkat çekici oldu.

Halka arzlara olan ilgi 2023’te yüksek olsa da en büyük ilgi son bir kaç ayda görüldü. Ağustos ayında gerçekleşen Kuzu Grup’un halka arzına 2 milyon 85 bin 666 kişi katıldı. Tarım Kredi Holding’in (Tarkim) halka arzına ise 2 milyon 675 bin 408 yatırımcı ilgi gösterdi.

Ebebek halka arzına ise toplamda 3 milyon 917 bin 194 başvuru yapıldı ve bunların 3 milyon 804 bin 835'ine dağıtım gerçekleşti.

Bu ay halka arz başvurusu onaylanan Gıpta Ofis Kırtasiye ve Promosyon Ürünleri İmalat Sanayi 7 ve 8 Eylül’de talep topladı. Talep toplama işlemlerinin sona ermesinin ardından bir kaç gün içerisinde açıklanması bekleniyor.

BU AY HANGİ HALKA ARZLAR GERÇEKLEŞECEK

Öte yandan halka arzı planlanan diğer şirketler de gelecek dönemde de talep toplayıp borsaya girmeye başlayacak.

Halka arzı SPK tarafından onaylanan Hat-San Gemi İnşaa Bakım Onarım Deniz Nakliyat Sanayi ve Ticaret A.Ş. 22,60 TL’den işlem görecek. Hat-San Gemi İnşaa talep toplama tarihleri 14-15 Eylül olarak belirlendi.

Reeder Teknoloji’nin halka arzı da SPK tarafından onaylandı. Yatırımcılar 13-14-15 Eylül 2023 tarihleri arasında 3 gün süre boyunca talep toplama işlemlerini gerçekleştirebilecek. Reeder halka arzda 1 TL nominal değerli paylar 9,30 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak olup bireysel yatırımcıya eşit dağıtım yapılacak.

Adra Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin halka arzı SPK tarafından onaylandı. 22,66 TL’den halka arz edecek olan Adra GYO, lotunu eşit dağıtacak. ‘ADGYO’ hisse adıyla halka arz olan şirket Borsa İstanbul’da “Yıldız Pazar”da işlem görecek. Adra Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. halka arz talep toplama tarihleri henüz açıklanmadı.