SAĞLIK

Bu iki ölümcül hastalığın şifası bu otta! Ökse otu neye iyi gelir, nasıl tüketilir? Faydaları şaşırtıyor!

Abone Ol

Eğer daha önce hiç görmediyseniz muhtemelen sizi görüntüsüyle şaşırtacak bir bitki olan ökse otu, faydalarını duyduğunuzda hemen aktara koşup almak isteyeceğiniz bir bitkidir. Özellikle elma, armut, kavak, söğüt ve meşe gibi ağaçların üzerinde yaşayan ökse otu, beyaz-şeffaf renkte, yapışkan ve yumuşak meyveleriyle kendini hemen belli edebilir.

Türkiye'de bolca yetişen bu bitki, genel olarak ilkbahar ve sonbaharın ilk aylarında, yani mart-nisan ve eylül-ekim arasında toplanıyor. Halk arasında gevele, güvelek, gövelek, çekem ve purç gibi farklı isimlerle de anılan ökse otunun yaprakları neredeyse dört mevsim yeşil kalmaktadır. Ökse otunun faydalarına gelin hep birlikte bakalım.

Ökse otunun faydaları nelerdir?

Boğaz ağrısı ve öksürüğü tamamen ortadan kaldırıyor!

Ökse otu, öksürük, boğaz ağrısı, boğazda oluşan tahriş gibi birçok üst solunum yolu sorununa çare oluyor. Hızlı bir şekilde iyileşmek isteyenler ökse otundan faydalanabilirler.

Kan şekerini dengeliyor

Kan şekerini dengelemeye destek oluyor, diyabetle mücadele edenlerin yanında yer alıyor.

Sinirleri yatıştırıyor

Sinir, stres, kaygı, endişe gibi olumsuz ruh hallerinden, depresyondan koruyor, sinirleri yatıştırıyor. Stres ve uykusuzluğa iyi geliyor Stres nedeniyle oluşan uykusuzluğu ortadan kaldırmasıyla bilinmektedir.

Tansiyona iyi geliyor

Yüksek tansiyonun düşmesini sağlamaktadır.

Kan şekerini dengeliyor

Aynı şekilde kan şekerini dengelemeye de destek oluyor, diyabetle mücadele edenlerin yanında yer alıyor.

İltihaplanmaların hızla iyileşmesine destek oluyor

Antienflamatuvar özellikler gösterdiğinden ökse otu, vücudun çeşitli yerlerinde oluşan iltihaplanmaların hızlı bir şekilde iyileşmesine destek oluyor.

Regl ağrılarına iyi geliyor

Kadınların en sancılı dönemlerinden biri olan regl dönemlerinde, rahatlık hissi yaratarak, yaşanan ağrılı ve kramplı süreçlerin azalmasına yardımcı olmaktadır.

Menopoz dönemindeki kadınlara iyi geliyor

Kadınların korkulu bir dönemi olan menapozun daha hafif atlatılmasına yardımcı oluyor. Özellikle bu dönemde kadınların yaşadığı, kalp çarpıntılarının, sıcak basmalarının ve sinir streslerinin en az şekilde yaşanmasını sağlıyor.

Bağırsaklara iyi geliyor

İshal sorununun da hızlı bir şekilde iyileşmesine destek oluyor.

Vücudu birçok hastalığa karşı koruyor

Bağışıklık sistemini güçlendirerek, hastalıklara karşı kalkan oluşturuyor. Birçok kanser türüne karşı da vücudu koruyup, direnç oluşturmayı sağlıyor.

Ökse otu nasıl kullanılır?

Ökse otunun birçok faydası bulunmaktadır. Fakat tüm bu faydalarının yanı sıra yan etkiler de gösterebilen bir bitkidir. Bu nedenle yukarıda da söylediğimiz gibi kullanmaya karar verirseniz mutlaka ama mutlaka güvenilir yerlerden temin etmeli, meyveleri başta olmak üzere onu çayını yapmak dışında farklı şekillerde değerlendirmeye, yemeye çalışmamalısınız.

Özellikle çiğ/taze olarak tüketimi önemli zararlara neden olabilir. Kronik bir hastalığınız varsa,hamilelik, alerjik problemler,kalp ve karaciğer rahatsızlığı, lösemi, organ nakli gibi ciddi rahatsızlıkları olanların doktora danışmadan kullanmaması önerilmektedir.

Ökse otu neden yasak?

Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı ökse otunu negatif bitki listesinde göstermektedir yani zehirli bitkiler listesinde yer alıyor. Ökse otunun toplatılması yakalanmıştır. Kullanım açısından sakıncalı olmasının sebebi ise meyvelerinin zehirli olmasıdır.