Bilim insanları, beklenen Büyük Marmara Depremi'nin kesin olarak yaşanacağını söylüyor ve bu depremin her an olabileceğine yıllardır dikkat çekiyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Jeofizik bölümünden Dr. Yasemin Korkusuz Öztürk, Marmara depreminin nereden başlayacağı, büyüklüğü ve etkileyeceği yerleri anlamak için üç boyutlu simülasyonlar hazırladı. 

BBC Türkçe, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin 24. yıldönümünde beklenen Büyük Marmara Depremi'ne dair bilinenleri bir araya getirdi.

"KÜÇÜKÇEKMECE, BÜYÜKÇEKMECE VE BAKIRKÖY RİSKLİ"

Öztürk, olası depreme yönelik hazırladığı bir senaryoda depremin Kumburgaz segmenti üzerinde başladığını varsayarak doğuda Adalar segmentine doğru, batıda da Tekirdağ'a doğru ilerlediğini söyledi. Bu şekilde bir senaryoda depremin 7 saniyede İstanbul'un güney kıyılarına ulaşabileceğini belirtti. Adalar segmentinin ardından İzmit segmentinde depremin duracağını belirten Öztürk, bunun sebebinin 1999 depremi nedeniyle o hat üzerinde yeterli miktarda stres olmamasında bağladı.

Kumburgaz segmentinin Küçükçekmece, Büyükçekmece ve Bakırköy'e 10 km uzaklıkta olması nedeniyle o bölgelerin daha da riskli olduğunu söyleyen Öztürk, bu senaryoda depremin 32-35 saniye aralığında süreceği belirtti.

STRES MARMARA'YA DAYANDI

Kuzey Anadolu fayının özelliği sebebiyle depremlerin doğudan batıya doğru geldiğini belirten uzmanlar depremlerin sırasıyla;

7.8 büyüklüğündeki 1939 Erzincan depremi

7.1 büyüklüğündeki 1942 Erbaa depremi

7.3 büyüklüğündeki 1943 Ladik depremi

7.3 büyüklüğündeki 1944 Gerede depremi

7.0 büyüklüğündeki 1957 Abant depremi

7.0 büyüklüğündeki 1967 Mudurnu depremi

7.4 büyüklüğündeki 1999 Gölcük depremi olduğunu ifade ederek stresin Marmara'ya dayandığı söylendi.

"GANOS FAYI KIRILIRSA 7.5'İ BULABİLİR"

Depremin çok büyük ihtimalle Kumburgaz segmenti üzerinde başlayacağını belirten Öztürk, deprem Kumburgaz'da ya da Adalar'da başlasa da sonuçların değişmeyeceğini söyledi.

Oluşturulan bir diğer senaryoya göre Ganos fayı kırılmazsa olası Marmara depreminin büyüklüğünün 7.3'ü geçmeyeceği ve ortalama 32 saniye süreceği ancak Ganos fayı kırılırsa depremin büyüklüğünün 7.5'i bulacağı ve depremin 40 saniyeden fazla süreceği ifade edildi.

İLK TSUNAMİ DALGASI İSTANBUL KIYILARINA 5-10 DAKİKA İÇERİSİNDE VARACAK

Depremin ardından heyelan kaynaklı tsunumilerinde olabileceğini söyleyen Korkusuz'un hazırladığı senaryoda ilk tsunami dalgası İstanbul kıyılarına 5-10 dakika içerisinde varacağı, Marmara'nın tüm sahillerine ise 30 dakika içerisinde ulaşacağı belirtildi. Uzmanlar depremin ardından sahil şeridinden uzak kalınması konusunda uyarıyor.

İSTANBUL'DA RİSKLİ SEMTLER HANGİLERİ?

Öztürk, Küçükçekmece, Büyükçekmece ve Avcılar'ın zemin gevşekliğinden dolayı depremden çok etkileneceğini Anadolu yakasında ise alüvyon zeminli olması nedeniyle Pendik sahil kesiminin riskli olacağını söyledi.