Çevremde çok vegan tanıdığım var. Ayrıca vegan tarifleri daha fazla paylaşmamı isteyen mesajlar gelmeye devam ediyor. Bu yazımda güzel bir tarif paylaşacağım. Bu tarif vegan olsun olmasın herkesi buluşturacak. Çok lezzetli olmasına karşın düşük maliyeti nedeniyle de tercih edeceğiniz bir tarif. İçinde yumurta, tereyağı veya pahalı fındık unları yok. Portakal aromalı zengin çikolatalı, dokusu nemli bir kek. Ve en önemlisi hazırlaması hızlı ve kolay. Şimdi hem bütçeye hem de damağa hitap eden bu keki yapmaya başlayalım.
MALZEMELER
Buğday unu 400 gr
Kakao tozu 40 gr
Kabartma tozu 20 gr
Portakal suyu 200 ml
Kahve 400 ml
Şeker 400 gr
Bitkisel yağ 150 gr
Öğütülmüş kakule 1/2 çay kaşığı.
Vanilya 1 paket
Tuz bir tutam
Portakal kabuğu rendesi 2 yemek kaşığı.
YAPILIŞI
Portakalların kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın. Kahveyi hazırlayın. (Bu tarifte kahvenin soğumasını beklemiyoruz, sıcak olarak kullanıyoruz.)
Sıcak kahveye kakao ekleyin ve iyice karıştırın. (Bu işlem çikolatanın tadını ve rengini daha canlı hale getirecektir.)
Daha sonra kahveye bitkisel yağ ve portakal suyu ekleyip her şeyi iyice karıştırın. (Ben ayçiçeği yağı kullandım ama siz onun yerine Hindistan cevizi yağı da ekleyebilirsiniz.)
Tüm sıvı malzemeleri karıştırın. Başka bir kapta un ve kabartma tozunu karıştırın. (Daha iyi karıştırma için bunları elemek en iyisidir.)
Tuz, şeker, vanilya, kakule ve portakal kabuğu rendesini ekleyip tekrar karıştırın.
Daha sonra her iki kütleyi birlikte karıştırın. Hamur oldukça sıvı çıkıyor ancak daha fazla un eklemeyin!
Fırını 180 derecede ısıtın. Fırın kalıbını az miktarda yağla yağlayın ve üzerine un serpin.
Hamuru kalıba dökün ve fırına koyun. Pişirme süresi yaklaşık 50-60 dakikadır. Hazır olup olmadığını tahta bir çubukla kontrol edin. (Çubuk hamurdan kuru çıkmalıdır.)
Pişirme işleminden sonra keki soğumaya bırakın.
Servis yapmadan önce üzerine çikolata döküp fındık serpebilirsiniz.
Afiyet olsun…
Mutfakta hijyen için pratik çözümler
Mutfakta hijyen açısından dikkat etmeniz gereken bazı bilgileri paylaşacağım. Yemek pişirdikten sonra tezgahtaki kırıntıları fırçalamayı düşünebilirsiniz, ancak yıkamak daha doğru olur. Sadece silmek, orada kalan yiyecek parçacıklarını temizlemez. Her yemek hazırlığından sonra tezgahı dezenfektan mendil veya antibakteriyel sabun ile temizlemelisiniz. Artan yemeğinizi ocaktan aldıktan sonra en fazla iki saat içinde buzdolabına koyun. Bakteriler bu iki saatlik sınırdan sonra çoğalır. Bulaşıkları suda bekletmek iyi bir fikir gibi görünse de bu durum bakteri üremesini teşvik eder. Bulaşıklarınızı sıcak sabunlu suyla mümkün olan en kısa sürede yıkayın ve hijyenik seçenek olarak kurumaya bırakın. Pişmemiş kümes hayvanlarını, balıkları veya eti kestikten sonra tezgahı kağıt havluyla temizleyin.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...