Çıtır patlıcan ve salatalık salatası

Asya mutfağını lezzeti ve hazırlanma hızı nedeniyle seviyorum. Bugün sizlerle iki güzel salata tarifi paylaşmak istiyorum. Biri çıtır patlıcanlı, diğeri salatalıklı. Bu salataların ana özelliği, lezzetlerine eşsiz bir tat katan soslardır.

Abone Ol

Salatalık salatasında her şey daha kolay ve hızlı… Tarif, popüler parçalanmış salatalık salatasından ilham aldı. Salatalık, hafif pirinç sirkesi ve susam yağının ferahlatıcı kombinasyonunu çok beğeniyorum.

1- SALATALIK SALATASI

MALZEMELER

Salatalık 200 gr

Susam yağı 2 yemek kaşığı

Pirinç sirkesi 1 yemek kaşığı

Tuz 1 çay kaşığı

Toz şeker 1 tatlı kaşığı

Sarımsak 2 diş

Susam 1 yemek kaşığı

YAPILIŞI

Salatalıkları ince halkalar halinde kesin. Salatalıklarınız ne kadar ince olursa bu salata o kadar hızlı hazır olur. Bir kapta salatalıkları kalan malzemelerle birleştirin ve iyice karıştırın.

Salatayı suyunu salması için bir süre bekletin ve salatamız hazır!

Salatalık, pirinç sirkesi ve susam yağının anında bir araya getirildiği bu salata Asya yemeklerine harika bir katkı sunuyor.

2-      ÇITIR PATLICAN SALATASI

MALZEMELER

Patlıcan 2 adet

Domates 2 adet

Mısır nişastası 100 gr

Sarımsak 3 diş

Tuz, şeker

Tatlı ve ekşi biber sosu 2 yemek kaşığı

Soya sosu 2 yemek kaşığı

Susam yağı 1 tatlı kaşığı

Susam

Yağ kızartma için

YAPILIŞI

Patlıcanları yıkayıp kabuğunu çıkarın, aynı büyüklükte, yaklaşık 2-4 cm'lik küpler halinde kesin.

Patlıcanları su ve tuz dolu bir kapta 15-20 dakika bekletin. Bundan sonra suyu boşaltın ve patlıcanları biraz kurutun. Nişasta ekleyin ve her şeyi iyice karıştırın.

Kızartma yağını 180 dereceye ısıtın, patlıcanların nişastasını bir miktar silkeleyin ve altın rengi oluncaya kadar kızartın. Ardından patlıcanları kağıt havlu üzerine dizin.

Bir kapta soya sosunu, tatlı ve ekşi sosu karıştırın, lezzet için biraz susam yağı, rendelenmiş sarımsak ve biraz su (birkaç kaşık) ekleyin.

Tadına bakın ve gerekirse tadı dengelemek için şeker ekleyin.

Sosu tavaya dökün, patlıcanları ekleyin ve birkaç dakika kızartın.

Patlıcanı doğranmış domatesli bir tabağa ekleyin ve her şeyi hafifçe karıştırın. Çıtır patlıcanlı salata hazır. Üzerine susam serpin.

Sosa diğer Asya soslarını veya acı biber ekleyebilirsiniz.

Bu salatayı hemen servis etmek daha iyidir çünkü bir saat sonra gevrekliğini kaybetmeye başlayacaktır. Daha yumuşak hale gelecektir ancak yine de iddialı bir Asya tadı olacaktır.

Afiyet olsun...

KESTANE NASIL PİŞİRİLİR?

Mutfakta işinizi kolaylaştıracak pratik yöntemlerle ilgili çok geri dönüş aldım. İlginizi çektiğine, işe yaradığına sevindim. Sizler de uyguladığınız farklı yöntemleri bana iletebilirsiniz. Bu haftanın pratik yöntemlerine sandviç ekmeğiyle başlayalım. Sandviç ekmeğinin tuzlu suyla hafif nemlendirilmiş beze sarıp bayatlamadan iki gün saklayabilirsiniz. Ekmek kutusunun içine küçük bir kapta tuz koyarsanız ekmeklerinizin küflenmesini önlersiniz. Köfteye ekleyeceğiniz ekmekleri et suyunda ıslatırsanız köfteniz daha lezzetli olur. Köfteyi iyice yoğurmayı ve hazırladıktan sonra bir saat buzdolabında bekletmeniz de iyi sonuç almanızı sağlar. Kış geliyor, kestane canı çekenler için de nasıl pişirileceğine kısaca değinelim. Önce kestanelerin üzerine bıçakla çizik atın. 30 dakika soğuk suda beklettikten sonra fırında ya da yapışmaz yüzeyli tavada 25 dakika pişirin.