Çukurova’nın marka kenti ADANA (12)

Abone Ol

Şırdan Hayvanın Neresinden Yapılır?

Koyunun 4 midesinden biri olan şırdanın temizlenip, içine baharatlı pirinç doldurulup, dikilip pişirilmesiyle hazırlanır. Yenirken üzerine tuzlu kimyon ve pul biber serpilir. Şırdancılık Adana’da neredeyse başlı başına bir sektördür. Adana’da kesilen koyunların şırdan ihtiyacını karşılamadığı için başka şehirlerden çiğ şırdan getirtilmektedir. Yaz veya kış fark etmez, her köşebaşında bir şırdancı mutlaka vardır.

Şırdan Nasıl Yapılır?

Şırdan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

4 adet şirdan

3 su bardağı pirinç

3 adet soğan

1 yemek kaşığı biber salçası

2 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı karabiber

2 çay kaşığı kimyon

2 çay kaşığı kırmızı pul biber.

Şırdan Dolması Tarifi

İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır.

Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.

Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek servis edilir. Afiyet olsun.

Ancak Şırdanın, işkembeden sonra bu denli meşhur olmasının nedeni elbette bu muzip görüntüsünün yanı sıra lezzeti. Genelde içine İşkembe Dolması ile aynı malzemeler doldurulur; pirinç, kıyma, soğan ve baharat. Sonra da her dolmaya yapıldığı gibi suda haşlanır… Ancak garip görüntüsü nedeniyle iç dolgusu da farklı sanılır. Geniş kısmının altı kalınca bir iple dikilir ve böylece iç dolgusunun dışarı taşması engellenir.

Özellikle Adanalılar tarafından sahiplenilmiş bu özel sakatat yemeğini İstanbul’da sayılı yerde bulabilirsiniz.

Tescilli Adana Kebabının Sırrı Nedir?

Evde Adana kebap nasıl yapılır malzemeleri nelerdir? En lezzetli Adana kebap evde fırında, tepside, mangalda nasıl yapılır? Evde fırında Adana kebap yapılışı ile gerçek Adana kebap tarifi olur mu? Ev Yapımı Adana kebabı nasıl yapılır? Hakiki Adana kebap hayvanın neresinden yapılır? Kıyma kebabının içine ne konur? Adana kebap harcı nasıl hazırlanır? Adana kebabı en güzel nasıl saplanır? Adana kebap lavaşı nasıldır? Adana şiş kebabı nasıl servis edilir? İşte acısız veya acılı ev yapımı adana kebap tarifi resimli anlatımı:

Evde Adana Kebap Malzemeleri Nelerdir?

Yarım kg kıyma (mümkünse tek çekilmiş koyun but ve kaburga eti)

İki tane yeşilbiber

İki tane salçalık kırmızıbiber

Bir tatlı kaşığı silme tuz

Bir yemek kaşığı acı biber salçası

İstenirse 150 gr taze kuzu kuyruk yağı (etle birlikte kıyılır)

İstenirse bir çay kaşığı acı toz biber (veya Kahramanmaraş kırmızı pul biberi)

Bir yemek kaşığı sıvı yağ ve yassı şişler.

Şişte Adana Kıyma Kebabı Nasıl Yapılır?

Evde Adana kebap harcı nasıl yapılır? Adana kebabı içi nasıl hazırlanır? Biberlerin iç kısımları temizlenerek ince ince kıyılır. İkiye bölünüp çekirdekleri çıkarılıp ince doğranmış biberler, kıyma, salça ve sıvı yağ birlikte iyice yoğrulur. En son tuz ilave edilerek yoğurma muamelesi tamamlanır. Streç ile üzeri örtülerek bir-iki saat buzdolabında bekletilir. İstenirse bir gece önceden hazırlayıp dinlenme süresi uzatılabilir. Adana kebap şişten düşmemesi için kıyma kebabı şişe nasıl saplanır?: Dinlenmiş köfte harcından limondan daha büyük parçalar kopartılarak elde bir miktar yoğrulur. Islatılan yassı tahta şişlere takılır. Bu esnada el hafifçe ıslatılır, bastırılıp sıvazlanmak suretiyle düzgün bir şekil verilerek yassı şişe yapışması sağlanır. Metal şiş kullanmak durumunda olanların şişleri, harcın yapışması için soğuk olmak zorundadır. Yemek saati yaklaşıncaya kadar bu durumda bekletilir. Adana kebap fırında kaç dakikada pişer? Fırına ve kebabın büyüklüğüne göre değişebilse de fırında Adana kebabı için; 190 derecede, 20-25 dakika yeterli olabilir. Fırında adana nasıl yapılır? derken, yağlı kağıtta Adana hazırlanabilir. Evde adana kebap tarifi fırında kolay bir şekilde yapılabilir. Fırını olmayan bazı öğrenci evlerinde tost makinesinde Adana Kebap yapıldığı da vakidir. Pratik Adana şiş kebap yanına salata konularak servis edilir. Soğan, domates ve salatalık küp küp doğranır. Kıyılmış maydanoz ilave edilerek salata elde edilir. Evde yapılan sıcak EV YAPIMI KOLAY MAYALI LAVAŞların üzerine kebaplar şişlerinden çıkartılarak yerleştirilir. Yerel olarak yanında mangalda pişen yeşil biber ve domates, şalgam suyu, sumaklı soğan, yeşil limon, nane, tere, turp ile servis edilir. Adana kebap bir dürüm kebap tarifi olduğundan dürüm olarak da sunulabilir. Adana kebap dürüm nasıl sarılır? İç malzeme için piyazlık doğranmış soğan, kıyılmış maydanoz, tuz ve pul biberi karıştırılır. Adana dürümü lavaş ekmeğine sarılır ve üzerine soğanlı harçtan konulur.

 

Devamı yarın…