Yılmaz, "İklim yasası hazırlıklarında son aşamaya gelmiş durumdayız. Kanunun 2024 yılı içerisinde TBMM’nin takdirine sunulmasını bekliyoruz" dedi. AB Yeşil Mutabakatı ile uyumlu ulusal bir Emisyon Ticaret Sistemi’nin de kurulacağını ifade eden Yılmaz, “Biliyorsunuz Avrupa Birliği'nin sınırda karbon düzenlemesi var ve 2026 yılında yürürlüğe girecek. Bir taraftan işletmelerimizin bu konuda farkındalığının arttırılması, diğer taraftan da kendi sistemimizin buna adapte edilmesi gerekiyor"dedi.
Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz, İstanbul Finans Merkezi’nde ‘Dünya Gazetesi İklim Ekonomisi Zirvesi’ne katıldı. Yılmaz, programda gerçekleştirdiği konuşmada yeşil enerji, yeşil ve dijital dönüşüm, ekonomi ve iklim bağlantısı, sürdürülebilir ekonomi yatırımları, Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı, Türkiye’nin sıfır karbon hedeflerine yönelik konuştu.
TÜRKİYE'NİN 2053’E İLİŞKİN ÖNEMLİ HEDEFLERİ VAR
Yılmaz, “Türkiye'nin 2053’e ilişkin önemli hedefleri var. Cumhuriyetimizin yüzyılını geride bıraktık. Yüz yıllık bir birikim zemininde Türkiye Yüzyılı diyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı, bu yüzyılda yeni hedefler, yeni ufuklarla yolumuza devam ediyoruz. Bunlar arasında en önemli hedeflerimizden biri 2053 yılı net sıfır emisyon hedefi ve yeşil kalkınma vizyonumuz çerçevesinde düşük karbonlu ekonomiye geçiş ile iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik somut adımlar. Cumhurbaşkanımız bu konuda gerekli vizyonu ortaya koymuş durumda. Ülkemizin resmi politika dokümanlarına da bu vizyon yansımış durumda. Saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan'ın başlattığı sıfır atık hareketi de, çevre ve atık yönetiminde yenilikçi çözümler sunarak dünyaya ilham vermektedir. Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma amaçlarıyla uyumlu bir yol haritası belirlemek açısından güçlü bir birikime ve altyapıya sahibiz. Ekonomik büyümeyi çevresel sürdürülebilirlik ile destekleyecek politikalarımız orta vadeli program ve 12’nci kalkınma planında geniş bir şekilde yer almıştır" dedi.
“PLANIMIZIN OMURGASINI YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM OLUŞTURUYOR"
Yılmaz, “Hazırladığımız 12’nci kalkınma planı ve orta vadeli programımızda detaylı bazı politikalar yer almış durumda. 12’nci plan da geçtiğimiz yıl meclisimiz tarafından biliyorsunuz kabul edildi ve şu anda uygulamada. 2024-2028 dönemini kapsıyor. Orta vadeli plan ise 2024-2026 dönemini kapsayan bir politika dökümanımız. Bu dökümanda 12’nci planın omurgasını ne oluşturuyor derseniz, yeşil ve dijital dönüşüm oluşturuyor. İkiz dönüşüm diyoruz buna konjktrel politikalar birçok boyut var ama ana kurgusu yeşil ve dijital dönüşümle bağlantılı" şeklinde konuştu.
İKLİM YASASI HAZIRLIKLARINDA SON AŞAMAYA GELDİK
Yatırım ortamının iyileştirilmesi ve koordinasyon kurulu çalışmaları kapmasında en önemli başlıklarımızdan biri olan iklim yasası hazırlıklarında son aşamaya gelmiş durumdayız. Kanunun 2024 yılı içerisinde TBMM’nin takdirine sunulmasını bekliyoruz" dedi.
EMİSYON TİCARET SİSTEMİ KAPSAMINDA ELDE EDİLECEK KAYNAKLAR ÖZEL SEKTÖRÜN YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ İÇİN KULLANILACAK"
AB Yeşil Mutabakatı ile uyumlu ulusal bir Emisyon Ticaret Sistemi’nin de kurulacağını ifade eden Yılmaz, “Biliyorsunuz Avrupa Birliği'nin sınırda karbon düzenlemesi var ve 2026 yılında yürürlüğe girecek. Bir taraftan işletmelerimizin bu konuda farkındalığının arttırılması, diğer taraftan da kendi sistemimizin buna adapte edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde işletmelerimizin rekabet gücünü azaltan bir durumla karşı karşıya kalacağız. Bu kapsamda, elde edilecek kaynaklar yani Emisyon Ticaret Sistemi kapsamında elde edeceğimiz kaynaklar özel sektörümüzün yeşil dönüşüm ihtiyacı için kullanılacaktır ana felsefemiz bu" ifadelerini kullandı.
DHA