Dubai çikolatası

Dünyayı yeni bir tür çikolata çılgınlığı sardı. "Dubai çikolatası" diye bilinen; künefe, fıstık kreması ve çikolata kaplamasından oluşan bu yeni tadı denemek isteyenler dükkanların önünde uzun kuyruklarda beklemeyi bile göze alıyor.

Abone Ol

Bu çikolata ilk olarak Dubai’deki Fix Dessert Chocolatier tarafından üretildi. “Künefeye Doyamıyorum" anlamına gelen “Can't Get Knafeh of It" adını verilen bu çikolata, gurme Maria Vehera'nın paylaştığı TikTok videosuyla popüler oldu. Vehera’nın Dubai çikolatasını ısırıp tadıyla ilgili yorum yaptığı video kadar 80 milyondan fazla izlendi.

İnce kıyılmış çıtır kadayıf, kremamsı fıstık ve tahin ezmesinin kalın bir sütlü çikolatayla kaplanmasıyla yapılan Dubai çikolatası, bu yılın en meşhur lezzeti oldu. Dubai çikolatası sadece Birleşik Arap Emirlikleri'ni değil tüm dünyayı fethetti. Türkiye’de pastane yapımı 185 gramı 450 liradan, fabrikasyon üretimi 93 gramı 75 liradan satılan bu çikolata için kuyruklarda beklemenize gerek yok. Bu kadar rağbet gören Dubai çikolatasını evde çok daha ucuz bir maliyetle kolayca yapabilirsiniz. Ben çikolatayı yuvarlak kalıpla yaptım, siz istediğiniz şekilde bir kalıp kullanabilirsiniz.

MALZEMELER

Bitter çikolata 300 gr

Sütlü çikolata 100 gr

Karamel çikolata 30 gr

Tereyağı 25 gr

Kadayıf 150 gr

Tahin 1 tatlı kaşığı

Antep fıstığı kreması 30 gr

Antep fıstığı 50 gr

Tuz bir tutam

YAPILIŞI

Dubai çikolatası yapmaya başlamadan önce dikkat etmeniz gereken noktaları paylaşmak istiyorum: Hazır fıstık kreması almak için para harcamanıza gerek yok. Çünkü içinde çok fazla şeker ve az miktarda fıstık vardır. Dolguya fıstık unu ve fıstık parçaları eklerseniz çok daha lezzetli olur. Özel bir derin çikolata kalıbı bulun, böylece bol miktarda dolgu ve ince bir çikolata tabakası elde edersiniz. En önemlisi kaliteli ve lezzetli olması için çikolatadan tasarruf etmeyin.

Çikolatamızı yapmaya başlayalım. Önce kadayıfı küçük parçalar halinde kesin ve bir tavada tereyağıyla kısık ateşte altın sarısı rengi olana kadar (yaklaşık 5 dakika) kızartın.

Hiçbir şeyin yanmamasını sağlamak için iyice karıştırın ve ocaktan alın. Hamuru bir tabağa aktarıp kenara koyun.

Hamurun üzerine eritilmiş karamelli çikolata, tahin, fıstık ezmesi, Antep fıstığı ve bir tutam tuzu ekleyin. Her şeyi iyice karıştırın ve bir kenara bırakın.

Şimdi çikolatayı pürüzsüz ve parlak bir hale gelmesi için eritip temperlememiz gerekiyor. Güzel görünmesi için kalıbın alt ve yan kısımlarına renkli beyaz çikolata serpin.

Temperlenmiş çikolatanın bir kısmını kalıba dökün. Çikolatayı kalıbın kenarlarına ve duvarlarına yayın.

Çikolata tamamen sertleşene kadar buzdolabında bekletin. Çikolata sertleştiğinde önceden hazırladığımız dolguyu kalıbın her yerine dağıtın.

Sonunda hepsinin üzerine kalan çikolatayı dökün. Dolgunun tüm yüzeyini çikolatayla kaplayın ve buzdolabında sertleşmeye bırakın.

Soğuduktan sonra çikolatayı dikkatlice kalıptan çıkarın ve afiyetle yiyin.

KİŞİ BAŞI GIDA İSRAFI 93 KİLO

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün kuruluş yıldönümü olan 16 Ekim, her yıl dünya genelinde dünyadaki açlığa, yoksulluğa ve israfı önlemenin önemine dikkat çekmek amacıyla Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. Türkiye’de her yıl 23 milyon tona yakın gıda israf ediliyor. Gıda israfının büyük bir kısmını sebze ve meyveler oluşturuyor. Bu ürünlerin yüzde 35’i çöpe gidiyor. Ülkemizde her gün 12 milyon ekmek çöpe atılıyor. Bu da yılda 4 milyar 380 milyon ekmek demek. Yıllık 7.76 milyon ton evsel gıda çöpe atılıyor. Yani yılda kişi başı 93 kilogram gıdayı israf ediyoruz. İhtiyacımızdan fazlasını almayarak, saklama koşullarına özen göstererek hem gıda israfının önlenmesine katkıda bulunmuş hem de tasarruf etmiş oluruz.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...