1981 yılında 36 yaşında hayata veda eden Bob Marley, Jamaika’ya özgü bir müzik türü olan Reggae’nin efsanesi olarak anılıyordu. 

BOB MARLEY KİMDİR?

6 Şubat 1945 tarihinde doğan Bob Marley, Jamaikalı bir reggae sanatçısıdır. 5 yaşındayken ailesi ile birlikte Kingston'a taşınan Bob Marley burada yaşamı boyunca ona destek olan ve yanında kalan arkadaşı Bunny Livingston ile tanışmıştır.
Arkadaşı ile tanıştığı yıllardan beri müzikle uğraşan Bob Marley, reggae müziğini Jamaika sınırlarının dışına taşımıştır. Bu müziği sayesinde de tüm dünyaya adını duyuran en önemli isimler arasında yer almıştır. 

TAM ADI NEDİR?

Bu müziğin kralı olarak bilinen Bob Marley'in tam adı Robert Nesta Bob Marley'dir. Söz yazarlığı, şarkıcılık ve gitaristlik de yapmıştır.

BOB MARLEY'İN MÜZİKAL YAŞAMI

Profesyonel anlamda müziğe The Wailers grubu ile başlayan Bob Marley, bu isimlerle daha sonra solo çalışmalarını sürdürmüştür. İlk hitleri ise Simmer Down'dır.

Bu gruptan ayrıldıktan sonra bir gruba müzikal anlamda yardım eden Bob Marley, Catch A Fire'ı 1972 yılında sunmuştur. Daha sonra bu şarkısını pek çok şarkı takip etmiş; kısa zamanda Avrupa ülkelerinde geniş yankı uyandırmıştır.

Birleşmiş Milletler Barış Madalyası, Afrika insanına yapılan yardımlara şarkıları ile destek olduğu için 1978 yılında Bob Marley'e verilmiştir. Müzisyenliğinin yanı sıra insani yönü ile de dünya genelinde kabul görmüştür.

BOB MARLEY'İN VEFATI

Bob Marley, Rastafarianizm dinine inanmaktadır. Etiyopya topraklarından çıkan bu dine dünya genelinde çok az sayıda kişi mensuptur.
Bob Marley'in saçını Rasta yapmasının nedeni de bu dine inancıdır. Bu saç şeklini popüler olduğu için kullanmaya da karşıdır.

1981 yılında son günlerini yaşamak için ülkesine dönerken durumu ağırlaşan Bob Marley'in, uçağı tıbbi yardım amacıyla Miami'ye acil iniş yapmak zorunda kaldı. 11 Mayıs sabahı henüz 36 yaşındayken Bob Marley Miami'de yaşamını yitirdi.
Bob Marley'in son sözleri oğlu Ziggy'yedir. 'Para hayatı satın alamaz.' demiştir.

BOB MARLEY'İN ALBÜMLERİ

- The Wailing Wailers
- Soul Rebels
- Soul Revolution
- Catch a Fire
- Rastaman Vibration
- Babylon by Bus
- Live at the Roxy
- Legend
- Rebel Music
- Gold

Bob Marley'in bunlar da dahil olmak üzere 130'un üzerinde plağı ve onlarca albümü bulunuyor.