Evlerimizde en çok tükettiğimiz besin olan  vazgeçemediğimiz  ekmekleri  taze kalması için siz de buzdolabına koyanlardansanız bu haberimizi okuduktan sonra bir kez daha düşüneceksiniz. Ekmeği buzdolabına koymanın onu  çok daha bayat bir hale getirdiğini biliyor muydunuz? Peki ekmekler nasıl saklanmalı? Merak edilen sorunun yanıtını sizler için araştırdık. 

Sofralarımızda en çok tükettiğimiz besinlerden biri olan ekmeğin nasıl ve hangi şartlarda saklandığı sağlık açısından önemlidir. Ekmeğin tazeliğini yitirmemesi ve iyi bir şekilde muhafaza edilmesi için saklama şekline dikkat edilmelidir. 

Ekmek buzdolabına koyulmalı mı?

Bugüne kadar siz de ekmeklerinizin erkenden bozulmasını önlemek için buzdolabına koyanlardansanız bu davranışınızdan hemen vazgeçmelisiniz. Çünkü,  Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri geriye hareket durumu yaşıyor.  Bu durum da ekmeğin içindeki moleküllerin kristalize olduğu anlamına geliyor. Moleküllerin kristalize olması durumunda da ekmek çok daha çabuk bayatlıyor ve o ilk alındığındaki lezzetini kaybetmiş oluyor. 

EKMEK NEREDE, NASIL  SAKLANMALI?

Milli bir gıda olan ekmeğin sayısını bazen ayarlayamayız ve fazla fazla alırız. Ya da bir önceki gündeki ekmeği tüketemediğimiz için sonraki günlere kalır. Peki böyle bir durumda ne yapılmalı? Fazladan aldığınız ekmekleri buzdolabında saklamalı mısınız? Buzdolabı denince koyduğumuz her yiyeceği taze olarak muhafaza eden bir mutfak eşyası geliyor elbette herkesin aklına. Evet bu yanlış değil. Ama işler ekmeğe gelince değişiyor. Bu nedenle aldığınız ekmeği mutfak tezgahının üzerinde ve oda sıcaklığında tutun ve 4 gün içerisinde tüketmeye gayret gösterin. 

Aldığınız ekmeklerin bozulmaması ve bayatlamaması için aslında alacağınız ilk önlem yiyeceğiniz kadar ekmek almak olacaktır. Ekmeğinizi temiz,serin bir ortamda hava almayacak şekilde ( jelatinle sarılabilir) özel saklama kaplarında saklayabilirsiniz. Mutfak tezgahı bile 2-3 günlük bir süre için buzdolabından daha iyi bir tercih olacaktır. 

Muhabir: Yazar Silinmiş