Elmalı cevizli kurabiye

Her ülkenin sofrası ve damak tadı farklıdır ancak bazı lezzetler var ki herkes tarafından sevilir. Kurabiyeler de bunlardan biridir. İtalya’dan Pignoli, Meksika’dan Halka, İsveç’ten Resonmunnar, Polonya’dan Koloczki, Yunanistan’ın Koulourakia kurabiyelerini örnek verebilirim. 

Abone Ol

Çocukluğumuzun unutulmaz lezzetlerindendir kurabiye. Çay saatlerinin vazgeçilmezlerindendir. En çok tercih edileni tabi ki elmalı kurabiyedir. Hatta ‘kurabiyelerin şahı’ olarak da adlandırılmaktadır.  Elmayı sevmiyor musunuz? Hiç önemli değil. Çünkü bu kurabiye size elmayı sevdirecektir. 

Pratik yapımı ve az maliyetli olması da çok tercih edilmesinin nedenlerindendir. Farklı şekillerde yapılabilir. Hamurunun kıyır kıyır oluşu ve ağızda dağılan kıvamı kurabiyenin lezzetine lezzet katar. Hazırsanız kimsenin hayır diyemeyeceği elma ve ceviz dolgulu kurabiyemizi yapmaya başlayalım.

MALZEMELER

Hamur için;

Un 250 gr

Tereyağı 225 gr

Şeker 30 gr

Tuz yarım çay kaşığı

Labne 200 gr

Krema 30 gr

Dolgu için;

Elma 3 adet

Şeker 130 gr

Tarçın 1 çay kaşığı

Ceviz 150 gr

YAPILIŞI

Genellikle bu tür kurabiyeleri yapmaya dolgusundan başlanır ancak önce hamurunu hazırlayıp iyice soğutmanızı öneririm. Bu yöntem kurabiyeleriniz daha da çıtır olmasını sağlayacaktır. Hazırsanız elmalı ve cevizli kurabiyelerimizin hamurunu hazırlamaya başlayalım.

Hamurda soğuk tereyağı kullanıyoruz. Bunun için küçük küp tereyağını dondurucuda 10-15 dakika bekletiyoruz.

Önce unu, şekeri, tuzu ardından her şeyi iyice karıştırmamız gerekiyor. Soğuk tereyağını un karışımına ekleyelim. Her şeyi kırıntı haline gelinceye kadar karıştıralım.

Bu karışıma labne ve kremayı ekleyip hamuru hızlı bir şekilde yoğuralım. Uzun süre yoğurmaya gerek yok.

Hamuru top haline getirelim ve streç filmle saralım. 1-2 saat buzdolabında bekletelim.

Hamuru önceden hazırlayıp buzdolabında 3 gün veya 3 hafta derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Hamur soğurken elmalı harcı hazırlayacağız. Önce elmaları soyup rendeleyelim.

Bir yığın rendelenmiş elmanız olacak. Elma suyundan biraz sıkmanızı tavsiye ederim. Daha sonra bu elmaları şeker ve tarçınla birlikte bir tavada birkaç dakika pişirelim. Elmaların içinde sıvı kalmamalı.

Elma dolgusu iyice soğumalıdır. Daha sonra üzerine kıyılmış cevizleri ekleyelim. Cevizi fırında biraz kavurursanız kurabiyeleriniz daha lezzetli ve mis kokulu olur.

Artık hamurumuz soğumuştur, elmalı dolgumuz da hazır olduğuna göre kurabiyelere geçebiliriz.

Hamuru buzdolabından çıkarıp üç parçaya bölün. Bir kısmıyla çalışırken diğer ikisi buzdolabında kalsın. Hamuru yaklaşık 2 milimetre kalınlığında daire şeklinde açalım. Sonra üçgen şeklinde 8 parçaya ayıralım.

Hamurun geniş tarafına dolguyu koyalım ve yuvarlayalım. Pişirme kağıdıyla kaplı bir fırın tepsisine yerleştirelim.

Yaptığımız kurabiyeleri tepsiyle önceden 170 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişmeye bırakalım.

Kızarınca fırından çıkardığımız kurabiyelerin üzerine servis yaparken pudra şekeri serpebilirsiniz.

Püf noktası: Hamuru aşırı ısıtmayın ve uzun süre yoğurmayın, çalışmaya başlamadan önce buzdolabında iyice soğutun.

HAYATIMIZ TASARRUF

Son yılların en sıcak günleri su krizinin de habercisi. Zaten İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde su tasarrufu yapılması yönünde art arda uyarılar yapılıyor. Bizler de buna kayıtsız kalmamalıyız. Peki su tasarrufu için sadece musluklara, banyoya, mutfağa odaklanmamız yeterli mi? Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) bu konuda çarpıcı bir raporu vardı. Ürünlerin kullanıma gelene kadar ne kadar su tüketildiği bu raporda açıklanmıştı. Buna göre, bir hamburgerde 2400 litre, bir bardak kahvede 130 litre su saklı.

Bir bardak süt için 200 litre, 1 kilogram mercimek için 1250 litre, 1 kilogram sığır eti için 13 bin litre, 1 dilim (30 gram) buğday ekmeği için 40 litre, 1 adet patates (25 gr) için 25 litre su harcanıyor. Bir elma üretilirken 70 litre, 1 tişörtü üretmek için 2 bin 700 litre, 1 kot pantolonu üretmek için ise 10 bin litre harcanıyor. Bu rapordan anlaşılacağı gibi su tasarrufu yapmak için hayatımızın her alanına odaklanmamız gerekiyor.

Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...