Mutfağıyla ünlü Anadolu’da tatlı büyük bir yer tutar. Lezzetiyle dünyaya ün salmış Anadolu'da birbirinden güzel pek çok farklı tatlı tarifi bulunuyor. Bunlardan bazılarının tadı damaklara kazınıyor. bunalrdan biri de koca kadın gerdanı baklavası. Peki koca kadın gerdanı baklavası nalsıl yapılır? Püf noktaları neler? İşte tarifi...
Koca kadın gerdanı baklavası, ince açılmış hamurların arasına ceviz koyularak hazırlanan ve şerbetli olarak servis edilen bir tatlıdır. Bu tatlı, adını hamurların oklavaya sarılıp büzülmesiyle oluşan gerdan şeklinden alır. Koca kadın gerdanı baklavası, evde kolayca yapabileceğiniz lezzetli bir tatlıdır. Bu tatlıyı yaparken püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir. Örneğin hamurları açarken yırtmamalı, şerbeti soğuk dökmeli ve servis yaparken yanında kaymak veya sade dondurma sunmalısınız.
KOCA KADIN TATLISI NASIL YAPILIR?
MALZEMELER
1 Su Bardağı Yoğurt
1 Su Bardağı Sıvı Yağ
2 Adet Yumurta
1 Paket Kabartma Tozu
1 Çay Kaşığı Tuz
½ Su Bardağı Süt
1 Tatlı Kaşığı Sirke
Un (Aldığı Kadar)
Şerbeti İçin:
4 Su Bardağı Şeker
4 Su Bardağı Su
½ Limon Suyu
İçi İçin:
300 gr Ceviz
Üzeri İçin:
3 Yemek Kaşığı Erimiş Tereyağı
½ Su Bardağı Sıvıyağ

HAZIRLANIŞI
İlk olarak hamurun tüm malzemelerini derin ve geniş bir kabın içerisine ekleniyor ve güzelce yoğuruluyor.
Sonrasında hazırlanan hamurdan 30 adet beze çıkartıyoruz.
Un ve nişasta karışımı hazırlıyoruz ve hamur bezelerini çok ince bir şekilde açıyoruz.
İnce bir şekilde açılan yufkaların üzerine ufalanan cevizlerden koyuyoruz ve onun da üstüne bir kat daha ince açılmış hamur koyuyoruz. Onun da üzerine bir kat daha ceviz koyduktan sonra tekrar hamur ile kapatıyoruz.
Bunu da oklavaya sarıyoruz ve güzelce büzdükten sonra tezgahın üzerine bırakıyoruz. Ardından küçük parçalar halinde kesiyoruz.
Fırın tepsisine bu kesilen parçaları diziyoruz ve üzerlerine de eritilmiş sıvıyağ ve tereyağı karışımından sürüyoruz.
Daha önceden 180 derecede ısıtılan fırında yüzü güzelce kızarana kadar baklavaları kızartıyoruz.
Kızaran baklavaları fırından alıyoruz ve biraz ılımasını bekledikten sonra soğuk şerbetini döküyoruz.
