Yerelden, Bölgesel Kalkınmayı desteklemek amacıyla yürütülen 'Yerel Kalkınma Hamlesi' olarak adlandırılan 'Anadoludakiler' sergisi ve tanıtım programı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen tanıtım programına Emine Erdoğan'ın yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansı Genel Müdürü Ahmet Şimşek ve çok sayıda katılımcı hazır bulundu. Program, Anadolu Dans grubunun gösterisiyle başladı.
“TARİHTE İLKLER VE TEKLER BURADA YAŞANMIŞTIR"
Erdoğan, “Büyüklerimizin anlattığı hikayelerin irfanıyla ruhlarımız mayalanır, buğdayın rengi tenimize işler, dumanlı dağların, reyhan ve kekiğin, Fırat ve Dicle'nin kokusu üzerimize siner. Bizi biz yapan Anadolu; toprakla buluşarak berekete, soframıza erişerek birikime, kalbimizden dökülerek beceriye dönüşür. Medeniyetler beşiği olan bu topraklar insanlığın ilk ana yurdu, keşifler coğrafyasıdır. Tarihte ilkler ve tekler burada yaşanmıştır. Bilinen ilk parşömenin Bergama'da üretilmesi, ilk resmin Çatalhöyük'te çizilmesi, ilk tohumun Mezopotamya da atılması, ilk masalın Anadolu'da anlatılması tarihteki bu ilklere verilecek örneklerden yalnızca birkaçıdır" diye konuştu.
“ULUSAL KALKINMAYI DESTEKLEMEYİ HEDEFLİYORUZ"
Erdoğan, “Bugün bizler bu toprağın insanları yani Anadolu'dakiler olarak tarihi sorumluluğumuzu üstlenerek, parçası olduğumuz kadim hikayeye kulak veriyoruz. Hep birlikte bu hikayeyi yaşadığımız dünyada yeniden anlamlandırma yolculuğuna çıkıyoruz. Bu proje ile Anadolumuzun yerel ve geleneksel ürünlerini tanıtmayı, yenilikler ile günümüze taşımayı, vatandaşlarımız ve tüm insanlığın istifadesine sunmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda yerel ürünlerimizi markalaştırarak ve küresel pazarlara taşıyarak ulusal kalkınmayı desteklemeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
“TARİHİN SEYRİNİ YALNIZCA GÖĞSÜNÜ DÜŞMANA SİPER EDEN KAHRAMANLAR BELİRLEMEZ"
Emine Erdoğan, “Zerzevan'dan Truva'ya, Göbeklitepe'den Çatalhöyük'e, Dara'dan Boğazköy'e teknoloji ve sanatın diline tercüme edebileceğimiz pek çok özel yere sahibiz. Tarihin seyrini yalnızca göğsünü düşmana siper eden kahramanlar belirlemez. Hatta tarih öyle anlar ile doludur ki, kalemin keskinliği kılıcı geçer. Medeniyetleri kuranlar ve yaşatanlar, hayatın seyrini değiştiren kaşifler, toplumları dönüştüren ilim ve kültür insanlarıdır. Cezeri'nin makinelerinin, Evliya Çelebi'nin seyahatlerinin, Piri Reis'in haritalarının tanıtımına yapılacak her yatırım ülkemizin marka değerine sunduğu katkıyla bütün yerel değerlerimizin hikayesini güçlendirecektir. Böylelikle Midyat'ın telkarisini, Antep'in kutnusunu, Kütahya'nın çinisini, Bursa'nın ipeğini de dünyanın en işlek caddelerindeki vitrinlere çıkaracaktır. Örneğin zıt tatları müthiş bir şifa dengesiyle buluşturan sirke şerbeti, Mevlana'nın beyitlerinde, hayatın zorlu yanını sembolize eden sirke ve lütuflu yanını sembolize eden balın verdiği uyumla bir öğretiye dönüşür. Böylelikle sirke şerbetinin, İbn-i Sina, Hipokrat gibi tıp bilginlerinin tavsiyelerinden bugüne uzanan şifa yolculuğu, Mevlana'nın beyitlerinde manevi bir sırra dönüşerek ruhumuza da hitap eder" dedi.
“KAMUOYU ÖNÜNE ÇIKMIŞ TANINMIŞ İSİMLERİMİZE SESLENMEK İSTİYORUM"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, “Modern iletişim teknolojileri; tüketim merkezli haz ve hız odaklı bir yaşam aracı haline gelirken dünyayı kültürel bir kuraklığa sürüklüyor. Buradan, kendi alanlarında uzman sanatçılarımıza, şeflerimize, tasarımcılarımıza, kamuoyu önüne çıkmış tanınmış isimlerimize seslenmek istiyorum. Hepiniz bir mesajın taşıyıcısı, bir temsiliyet merkezi, adeta modern birer hikaye anlatıcılarısınız. Tükenmez içeriği ve başka yerde bulunmaz zenginliğiyle Anadolu, en değerli mesajınız, anlattığınız en özel hikayeniz olsun. Her birinizin, 'Anadoludakiler' projesinin dijital kültür elçileri haline gelmesini, birikim ve becerilerinizle yerel girişimlere yol göstermenizi temenni ediyorum" diye konuştu.
“26 BİN PROJEYE 75 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE DESTEK VERDİK''
Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kalkınma Ajansları ile 26 bin projeye 75 milyar liranın üzerinde destek verdiklerini belirterek, “Yararlanıcıların eş finansmanı ile birlikte 126 buçuk milyar liralık yatırım hacmi oluşturduk. Yine, son 5 yılda tamamı hibe olan, 344 milyon avro uluslararası kaynağı yerel kalkınma amaçlı projeler için şehirlerimize sunduk. 2014'ten bu yana; GAP, DAP, KOP ve DOKAP Bölge Kalkınma İdarelerimizle başta tarım ve sulama olmak üzere; kültür, sosyal içerme, turizm, kırsal kalkınma ve enerji alanlarında 4 bin 750 projeye 32,6 milyar lira destek sağladık. Bugün burada buluşmamıza vesile olan 'Anadoludakiler' projesi ile topraklarımızın bereketini, mutfak kültürümüzün birikimini, zanaatkarlarımızın becerilerinin çeşitliliğini ve zenginliğini hikayeler ile gün yüzüne çıkarıyoruz. 'Anadoludakiler' sadece yerel üreticilerimizin emeklerini görünür kılmakla kalmıyor. Aynı zamanda yurdumuzun dört bir yanından ürünleri, zanaatkârlarımızın el emeği göz nuru çalışmalarını ve Anadolu'nun bereketini bir araya getiriyor. Bu sayede hem yerel üreticilerimizin emeğini değerlendiriyor hem de ülkemizin zenginliklerini tüm dünyaya tanıtıyoruz" ifadelerini kullandı.
Programın sonunda, günün anısına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından Emine Erdoğan'a Anadolu'nun renk kartelası anlamına gelen 'Anatome' tablosu hediye edildi. Emine Erdoğan, programın ardından 'Anadoludakiler' sergisini gezdi.
DHA