Canlı yayında rahatsızlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hastalığı merak ediliyor, sevenleri 'Erdoğan'ın hastalığı ne?' sorusuna yanıt arıyorlar. Erdoğan'ın canlı yayında fenalaşmasına neden olan hastalığı 'mide üşütmesi' çıktı. 14 Mayıs seçimleri ve deprem bölgesindeki yoğun çalışmaları sırasında midesini üşüten Erdoğan'ın son durumunun iyi olduğu, sağlığının yerinde olduğu bildirildi. Cumhurbaşkanı dün gece Kanal 7-Ülke TV ortak yayınına katıldı. Yayın planlanan saatinden tam 1.5 saat geç başladı. Erdoğan ekrana çıktığında yorgun görünüyordu ancak hedeflerini ve projelerini anlatmak istiyordu. Erdoğan'da hastalık belirtileri olsa da gece 23.30'da canlı yayına çıktı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen canlı yayın sürerken, beklenmedik bir anda yayın reklam kuşağıyla kesildi. Kameralar canlı yayında rahatsızlanan Erdoğan'ın görüntüsünü ekrana vermedi. Ancak Ülke TV Genel Yayın Yönetmesi Hasan Öztürk'ün aniden ayağa kalkmaya çalışması ve yüzündeki ifade Erdoğan'ın durumunda endişe duyduğunu gösterdi.
CANLI YAYINDA RAHATSIZLANAN ERDOĞAN 'HELALLİK' İSTEDİ
Erdoğan rahatsızlığı sonrası 20 dakikalık aranın ardından yeniden ekrana geri döndü. Erdoğan bir rahatsızlık geçirdiğini belirtti ve yoğun seçim kampanyası ve devlet işleri nedeniyle yorgun olduğunu söyledi.
ERDOĞAN HASTALIĞINI AÇIKLADI: MİDEMİ ÜŞÜTTÜM
İzleyenlerden 'helallik' de isteyen Erdoğan, hastalığının 'mide üşütmesi' olduğunu söyledi. Erdoğan, "Yoğun kampanya çalışmaları vardı. Bu kampanya çalışmaları sebebiyle de midemi ciddi manada üşütmüşüm. Bir ara programı iptal etsek diye ciddi manada düşündüm. Dedim ki artık 'söz verdik gideceğiz.' Tabii bu yoğun mesai içinde bizde zaman zaman böylesi durumlarla karşılaşıyoruz. Sizlerden ve seyircilerimizden helallik diliyorum" dedi.
MİDE ÜŞÜTMESİ NEDİR, BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YOLLARI!
Mide üşütmesi, mide gribi olarak da bilinen bir viral enfeksiyondur. Tıbbi adı ‘viral gastroenterit’ olan mide üşütmesi diğer adıyla mide gribi dışkıda bozulma, kramp tarzında karın ağrısı, bulantı, kusma ve ateşle ortaya çıkar. Mide dışında bağırsak sistemi üzerinde de etkili olan bir enfeksiyonudur. Genel olarak mide üşütmesi ve bağırsak üşütmesi ya da bağırsak bozulması aynı anlamda kullanılmaktadır.
MİDE ÜŞÜTMESİ NEDEN OLUR?
Viral gastroenterit olarak tanımlanan mide üşütmesinin en yaygın nedeni daha önceden enfekte olmuş biriyle temas etmek ya da ‘kontamine’ yani virüs bulaşmış besinleri ve suyu tüketmektir. Eğer kişinin başka bir hastalığı yoksa çoğu zaman bu durum 1-2 gün sürmektedir. Ancak bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler için viral gastroenterit yani mide üşütmesinin ölümcül sonuçları olabilmektedir.
MİDE ÜŞÜTMESİ'NDE BU TABLOLAR VARSA MUTLAKA DOKTORA GİDİLMELİ
24 saat boyunca vücutta su-sıvı tutulmuyorsa.
İki günden fazla süredir kusma oluyorsa ya da kanlı kusma söz konusuysa.
Susuz kalındıysa.
Aşırı susama, ağız kuruluğu, koyu sarı idrar veya çok az idrar ya da hiç idrar yoksa.
Şiddetli halsizlik, baş dönmesi veya baş dönmesi varsa.
Dışkılama sırasında ishal ile beraber kan varsa.
38.8 santigrat derecenin üzerinde ateş başladıysa.
MİDE ÜŞÜTMESİ TEDAVİSİ
Mide üşütmesi için etkili bir tedavi yoktur. Kontamine yani kirli olabilecek yiyecek ve sudan kaçınmanın yanı sıra, sık sık el yıkamak bu sorundan korunmak için en iyi yöntemdir. Gerçek grip (influenza virüsü) yalnızca solunum sistemini (burun, boğaz ve akciğerleri) etkilemektedir. Mide üşütmesi ise genelde mide gribi olarak adlandırılmasına rağmen bilinen klasik grip ile aynı şey değildir. Mide üşütmesi ilaçlarla tedavi edilemediğinde ve sebebin virüs olduğu durumda antibiyotikler işe yaramamaktadır. Ateş veya ağrılar için ibuprofen mideyi bozmadığı sürece kullanılabilir. Parasetamol içeren ilaçlar karaciğer hastalığı yoksa mide gribi için sıklıkla önerilir. Ateşi ve ağrıları hafifletir, ibuprofenden daha az yan etkiye sahiptir ve mideyi tahriş etme olasılığı daha düşüktür. Mide bulantısı veya ishali durdurmak için prometazin, proklorperazin, metoklopramid veya ondansetron içeren bulantı kesici ilaçlar kullanılmalıdır. Ayrıca loperamid veya bizmut subsalisilat gibi reçetesiz satılan ishal önleyici ilaçlar denenmelidir. Reflor gibi probiyotikler de ishalin hızlı geçmesi için faydalı olabilir. Şikayetler 3-4 günden fazla sürerse kan testine bakılıp antibiyotik başlamak gerekebilir. Uzun süren bulantı-kusma ve ishal durumlarında ise endoskopi ve kolonoskopi yapılmalıdır.