Erteleme davranışı döngünü yazmak ister misin?

Abone Ol

Sevgili yolcu,

Yeniden merhaba!

Bugüne kadar farklı farklı haftalardaki yolculuklarımızda erteleme davranışlarımızın nasıl meydana geldiğini ve sonuçlarını konuştuk. 

Şimdi de konuştuğumuz tüm erteleme davranışlarının nasıl birbiri ardını takip ettiğini gözlemleyelim.

Varsayımlarınız Güçlenir

Daha önce işe yaramadığını defalarca gördüğünüz ama hala istemeden uygulamaya devam ettiğiniz kurallarınız, duygularınızı ve hareketlerinizi yönlendirir. “-meli, -malı” cümleleri ya da yorgun/bitkin hissediyor olmanız, asıl görevinizi yaptığınız sırada rahatsızlık hissetmenize sebep olacaktır.

Kötü Duygulara Odaklanma

Baş etmek istemediğiniz ya da sizi kötü hissettiren duygularla baş edememenizle birlikte her “rahatsızlık hissi” ne kapıldığınızda bunu fark etmeye başlarsınız. Yani rahatsız olduğunuz her an, yapmanız gereken işten kaçmak için daha çok bahane üreteceksiniz. Kaçmak ve rahatlamak amacıyla…

Ertelediğinde Yaptıkların

Ertelemeye ikna olduğunuzda, beyniniz ertelemenizin ne kadar mantıklı olduğuyla ilgili düşünceler üretmeye başlar.

Ödül Mekanizması

Ertelediğiniz an ödül mekanizmanız inanılmaz şekilde uyarılacaktır. Sürecin başında hissettiğiniz rahatsızlık hisleriniz kaybolur ve kendinizi mutlu hissedersiniz. Bu sebeple bir sonraki erteleme seansında daha kolay bir şekilde diğer işlere yönelirsiniz.

Kötü Sonuçlar

Cezalar, ayrılıklar, zamansızlık ve hatta depresyon… Erteleme döngünüzün sonucu hep hüsranla sonuçlanır. İşleriniz bitmez ve bitmedikçe daha çok ertelemek istersiniz.

Şimdi ise kendi erteleme döngümüzün farkına varalım. Artık çözüm odaklı bir yolculuğa çıkıyorsun!

Erteleme Elemanları

Kabullerimiz ve kökleşmiş inançlarımız, ertelemek için bulduğumuz mantıklı gerekçeler, gerekçelerimizin neden mantıklı olduğu, kendimizi acımasızca yargılama sürecimiz, ertelediğimizde yaptığımız daha eğlenceli işler, rahatsız hislerden kaçma içgüdüsü ve ertelediğimiz için yaşadığımız karın ağrılı geceler… Bu bir döngü ve bu döngüyü kırmazsan, hayatın boyunca erteleme döngüsünde olduğunu fark etmeden hayatına devam edeceksin. Hayal kırıklıkları ve başarısızlık hissiyle!

Kendi Döngünüzü Yazın

Her gün belirlediğiniz “tek iş”inizi belirlemediğiniz, belirlemekten kaçındığınız ya da belirleyip yapmadığınız bir zaman dilimini düşünün. 

Detaylı bir şekilde Erteleme Döngüsü elemanlarına tekrar göz atarak kendi döngünüzü yazın.

Sen yaşamında neleri değiştirmek, geliştirmek istersin?

Varlığın ve bu haftaki yolculuğumuzda bana eşlik ettiğin için teşekkür ediyorum. Hep var ol! Sağlıcakla kal.