Yeni asgari ücret net 11.402 TL olarak açıklanırken şimdi tüm gözler memur zammı ve emekli maaşı zammı oranlarına çevrildi. 6 aylık enflasyon rakamları Kurban Bayramı sonrasında Haziran ayı enflasyonunun açıklanması ile netleşecek. Yaklaşık yüzde 20 seviyelerinde gelmesi beklenen Temmuz zammı için refah payı artışı da dahil edilecek. Memur maaşı zammı ve emekliye zam oranı için yeni maaş tablosu yavaş yavaş şekil alırken, Eski Ekonomi Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi’den dikkat çeken bir çıkış geldi.
ESKİ BAKAN BÜTÇE AÇIĞI VE DÖVİZE DİKKAT ÇEKTİ
Prof. Dr. Çelebi, “Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içindeki payı yüzde beşler düzeyine geliyor. EYT ve depremin etkisiyle yüzde on gibi bir bütçe açığı oluştu. Yeni bir bütçe yapma ihtiyacı var. Bunu da beraberinde çözmek lazım. Faiz ödemeleri bunun için de bütçenin dengesi için çok önemli” diyerek çözülmesi gereken ikinci önemli sorunun döviz olduğunu hatırlattı ve “İlk beş aydaki işlemler önemli. Türkiye’nin mutlaka ödemesi gereken dış borcu, 203 milyar dolar. Bunu da dikkate alarak programı ona göre yönetmek gerekiyor” uyarılarında bulundu.
Ayrıca Kur Korumalı Mevduat’ta büyüklüğün rekor Seviyelerde bulunduğunun altını çizen eski bakan, “Bu faiz yükü çok büyük, 130 milyar TL gibi bir ödeme var” dedi.
MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI EKONOMİYİ NASIL ETKİLER?
Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarındaki artışların ekonomiye etkilerini de değerlendiren ve çözüm önerilerini dile getiren Işın Çelebi, “Birincisi asgari ücret yüzde 34 arttı, 11.402 TL'ye geldi. İşverene 500 liralık bir teşvik ya da destek kararı çıktı. Bir vergi muafiyeti de var burada. Emekli maaşlarını da asgari ücret düzeyine çıkarmak gereği var. Bu yapı para arzını ve talebi arttırıyor. Bu talebi önemli bir ölçüde dengelemek lazım. Bu enflasyonist bir etki oluşturur. Bir yandan enflasyon ve fiyatlar artıyor, hayat pahalılığı artıyor. Ama bir yandan da talebi arttıracak şekilde para arzını arttırıyoruz” değerlendirmesini yaptı.