Nar ekşisi tarifi nasıl? Malzemeleri neler?Evde nar ekşisi nasıl yapılır? Sorusunun cevabını merak edenlerdenseniz doğru yerdesiniz! Mevsimi geldiğinde en çok tüketilen meyvelerden biri olan narın ekşisi de bir başka oluyor. Hele salatalara katılan nar ekşisi salatanın lezzetini arttırarak damaklara adeta şölen yaşatıyor. Siz de nar ekşinizi kendiniz yapmak istiyorsanız oldukça pratik bir yöntemle evde deneyebilirsiniz. Nar ekşisi yapmanın püf noktası, mutlaka ekşi nar kullanmalı ve tadının değişmemesi için nar tanelerini zarlardan çok iyi temizlemelisiniz. Bu iki püf noktaya dikkat ettiğiniz sürece yaptığınız nar ekşisine siz dahil herkes hayran kalacak. İşte tüm malzeme listesi ve hazırlanışı ile karşınızda nar ekşisi tarifi…
NAR EKŞİSİ TARİFİ NASIL?
NAR EKŞİSİ TARİFİ MALZEMELERİ:
* 5 kg kabuklu ekşi nar
* 1 tatlı kaşığı tuz
5 kg kabuklu nardan yaklaşık 300-350 ml nar ekşisi çıkıyor. 15 kg kabuklu nardan yaklaşık 1 lt nar ekşisi çıkıyor.
NAR EKŞİSİ NASIL HAZIRLANIR?
* İlk olarak bütün narları bıçak yardımıyla bölmekle işe başlayın. Ardından kesilen kısım avuç içinde kalacak şekilde tahta kaşık yardımıyla kabuğuna vurularak nar taneleri kabuklarından ayrın.
* İşlem bittikten sonra tüm nar taneleri arada kaçan zar ve kabuklardan iyice temizleyin. Tadının değişmemesi için araya kabuk kaçmasını mutlaka engelleyin.
* Kolaylık olması ve zaman tasarrufu açısından robot kullanmayı tercih edebilirsiniz.
* Robot ile narların suyu çıkana kadar işleme devam edin.
* Süzülen nar suyu genişçe bir tencereye alın. En az 3-4 saat kaynatın. Kaynarken üzerindeki köpükleri almayı ihmal etmeyin.
* Yoğun, akışkan bir kıvam aldığında nar ekşiniz olmuş demektir. Altını kapatmaya 5 dk kala tuz atın.
* Altı kapatıldıktan sonra soğuyana kadar dinlendirin. Dinlendikten sonra cam şişe veya kavanozlara doldurularak buzdolabında saklayın.
*Gönül rahatlığıyla kendi yaptığınız nar ekşisini salatalarınızda, yemeklerinizde kullanabilirsiniz.
NAR EKŞİSİ İLE NE YEMEK YAPILIR?
Nar ekşisi genellikle yeşil salataların ya da gavurdağı salatalarının klasikleşmiş lezzetini oluşturmaktadır. Domates, ceviz, maydanoz ve limon ile uyumuna da diyecek olmayan nar ekşisi genellikle salataların baş lezzetini oluşturmaktadır.
YEMEĞE NAR EKŞİSİ KONUR MU?
Nar meyvesinin verdiği ekşi tadı şeker ile dengeleyen nar ekşisi, insan vücudu için de oldukça faydalı bir besindir. Salata, çiğ köfte ve kısır gibi yemekler başta olmak üzere farklı yemeklerde kullanılmaktadır.