Fenerbahçe’de Olağanüstü Tüzük Tadili Genel Kurulu bugün yapılacak. Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda 10.30’da başlayacak Olağanüstü Tüzük Tadili Genel Kurul Toplantısı’nda birçok önemli değişiklik kongre üyelerinin onayına sunulacak.
ALİ KOÇ'TAN ÜYELERE ÇAĞRI
Yüksek bir katılımla yapılması beklenen toplantı öncesi Başkan Ali Koç da üyeler çağrıda bulundu.
‘Gelin Fenerbahçe’nin tarihinde yeni bir sayfayı daha hep beraber açalım” diyen Koç, “Kulübümüzde adeta tarihi bir gün yaşanacak. Bu buluşmamızda kulübümüzün anayasası olan tüzüğümüzün güncellemesini ve mabedimizin isim değişikliği mevzularını değerlendireceğiz” dedi.
Fenerbahçe kulübünün başkanı şöyle devam etti:
“Uzun bir süredir tüzüğümüzü çağımızın gerekliliklerini karşılayacak ve de aynı zamanda 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu ile uyumlu hale getirmek için uzun süredir yoğun çaba sarf etmekteyiz. Yeni tüzüğümüz onaylandığı takdirde; daha demokratik, şeffaf, katılımcı, modern, sade ve anlaşılır bir tüzüğe sahip olacağız. Tüzük değişikliği ile beraber stadımızın Atatürk’ün ismini taşıması konusunu onaya sunacağız. Sizlerin onay vermesi halinde gereken izin sürecini devletimiz nezdinde başlatacağız.”
Ali Koç son olarak, “Milyonlarca taraftarımızın resmi temsilcisi olarak siz kongre üyelerimizden, taşıdığınız sorumluluğun bilinciyle Olağanüstü Genel Kurulumuza gereken katılımı sağlamanızı rica ediyorum” ifadesini kullandı.
FENERBAHÇE STADININ ADI NEDEN ŞÜKRÜ SARAÇOĞLU OLDU?
İsmi üzerinde yükseldiği araziyi Fenerbahçe'ye kazandırmış ve 1934-1950 arasında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanlığı yapmış olan Şükrü Saracoğlu'ndan alan stadyum, Kurbağalı Dere'nin Kalamış Koyu'na döküldüğü yerin hemen doğu yakasındaki alanda yer alır.
Uzun seneler Fenerbahçe Stadı olarak anılan stadın adı, 22 Temmuz 1998'de Aziz Yıldırım başkanlığındaki yönetim tarafından, eski başkan Şükrü Saracoğlu'nun ismi verildi ve günümüzdeki hâlini aldı.
ŞÜKRÜ SARAÇOĞLU KİMDİR?
Şükrü Saraçoğlu, Mehmet Tevfik Ustanın oğludur. 1 Ocak 1887 de Ödemişte doğmuştur. İlk öğrenimini ve Rüştiyeyi Ödemişte tamamlamış, 1906 da İzmir İdadisinden, 1909 da Mektebi Mülkiyeden Mezun olmuştur. Aydın Vilayeti maiyet memurluğu, İzmir Sultanisi matematik öğretmenliğini, İttihat ve Terakki Ticaret Mektebi müdürlüğünü yapmış daha sonra öğrenim için önce Belçika sonra Cenevre'ye gitmiştir.
Cenevre Üniversitesi İktisadi ve Siyasi İlimler şubesinden mezun olmuştur. Milli Mücadeleye katılmış Kuşadası, Aydın, Nazilli bölgelerinde faaliyet göstermiş, İzmir Millet Vekili olarak İstanbul Meclisine katılmıştır. İstanbul'un işgali üzerine 1923 de Türkiye Büyük Millet Meclisine İzmir Milletvekili olarak katılmıştır.
1925 de Fethi Okyar Hükümetinde Milli Eğitim Bakanı, Fethi Okyar Hükümetinin istifası üzerine Muhtelit Mübadele Komisyonu Türk Heyeti Başkanı olmuştur.
1927 de İsmet İnönü Hükümetinde Maliye Vekili olmuş, 1933 de Adliye Bakanı olmuş, 1938 de Celal Bayar ve Refik Saydam Hükümetinde Hariciye Vekili olmuş 1942 tarihine kadar bu görevde kalmıştır.
Refik Saydam'ın vefatı üzerine 9 Temmuz 1942 de Başbakan olmuş ve 1946 da hastalığı dolayısıyla Başbakanlıktan çekilmiş ve 1950 tarihine kadar İzmir Millet Vekilliği yapmıştır.
Teşvikiye'deki evinde 27 Aralık 1953'te, 66 yaşında yaşamını kaybetti. Mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı'ndadır.