Omega-3 yağ asitleri ve D vitamini zengini olan balığın haftada en az 2 öğün tüketilmesi önerilir. Balıklar arasında palamudun özel bir yeri vardır. Palamut eylül başından şubat ortalarına kadar lezzetle yenilebilen bir balıktır. Mevsim başında tavada kızartıldığında lezzetli olur. Yahnisi de yapılır. Eylülden sonraki aylarda yağlandığından tavası ağır olacağından ızgarası ve fırını tavsiye edilir. Palamut daha fazla yağ aldığında fırında pişirmenin zamanı gelmiştir. Birlikte palamut buğulama hazırlayacağız. Bu, ailenizin tüm üyeleri için hem sağlıklı hem de tadına doyamayacağınız bir yemek olacak.
MALZEMELER
Palamut 1 adet
Soğan 1 adet
Tatlı patates 1 adet (büyük boy)
Domates 2 adet
Sivri biber 4-5 adet
Sarımsak 4-5 diş
Tereyağı 80 gr
Defne yaprağı 3 adet
Limon 1 adet
Tuz, karabiber, kekik
HAZIRLANIŞI
Bu yemeğe genellikle sebze ve patates eklenir. Ama tatlı patatesle pişirmeyi denemeye karar verdim. Patatesten çok daha sağlıklıdır ve balıkla çok iyi gider.
Pişirmeden önce palamuda biraz tuz ekleyin. Üzerine biber, kekik veya sevdiğiniz baharatları serpin. Üzerine biraz da zeytinyağı gezdirip bu sosun içinde bırakın.
Sebzeleri hazırlarken balıklar marine ediliyor ve aromalarla doluyor.
Soğanla başlayalım. Kabuğunu soyup doğrayalım. Fırın kabının tabanına yerleştirip dağıtın. Soğan yerine pırasa kullanabilirsiniz.
Bir sonraki katman tatlı patates olacak. Soyup ince dilimler halinde kestim. Tatlı patatesleri soğanların üzerine yerleştirin ve üzerine biraz tuz ve karabiber serpin.
Tatlı patatesin üzerine palamut parçalarını koyuyorum. Domatesleri soyun ve dilimler halinde kesin, balıkların arasına yerleştirin.
Biberi küçük parçalar halinde kesin ve tüm yüzeye dağıtın. Sarımsakları soyun, küçük parçalar halinde kesin ve sebzelere ekleyin. Üzerine küçük parçalar halinde tereyağını sürün.
Limon eklemeyi unutmayın, aroması ve ekşiliği balığın lezzetini tamamlayacaktır. Ayrıca defne yaprağı aromasını da beğendim ve üstüne birkaç yaprak attım.
Fırını önceden 200 dereceye ısıtın ve palamudu sebzelerle yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Hemen sıcak olarak servis yapın.
Tüm sebzeler, balıklar ve baharatlar tat ve aromayla doluydu. Bu yemeği ayrıca hazırlaması kolay ve hızlı olduğu için de seviyorum.
Afiyet olsun…
PIRASA SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Mutfakta işinize yarayacak pratik yöntemlere devam ediyoruz. İşinizi kolaylaştıracak bu yöntemlerin mutfak ekonomisine de katkısını olduğunu unutmayalım. Şimdi pratik yöntemlere kış sebzelerinden pırasa ile başlayalım. * Pırasa seçerken yapraklarının yeşil olmasına dikkat edin. Pırasa lifli bir sebze olduğu için çok iri ve uzun olanları tercih etmeyin. * Yuvarlak sebze kesmenin pratik yolu da şöyle; bir elinizle sebzeye bastırın ve bıçakla sebzenin iki ucunu kesin. Kesik yanlarından biri altta kalacak şekilde sebzeyi kesme tahtasının üzerine koyun. Sebzeyi kestikçe çevirerek kabuğunu ayırın. Sebzeyi bu şekilde istediğiniz boyutlarda kesebilirsiniz.
Sağlık, sevgi ve lezzet ile kalın...