GÜNCEL

Taç giyme töreninde adanın gizli sembolleri ortaya çıktı

Pek çok ülkenin milli çiçeği vardır ve bu ülkeler için büyük önem arz ediyor. Birleşik Krallık'ta da gül, deve dikeni, 3 yapraklı yonca, nergis ve pırasa 4 ulusun birleştirici olarak kabul ediliyor. Bu milli çiçekler oldukça büyük öneme sahip. Kral III. Charles'ın taç giyme töreninde kullanılacak armada da 4 ulusun birleştiricisi olarak bilinen milli çiçekler kullanılacak.

Abone Ol

İngiltere Kralı 3. Charles ve eşi Kraliçe Camilla, bugün başkent Londra’da bulunan Westminister Abbey Kilisesi’nde yerel saat ile 11.00’de kraliyet ailesinin üyeleri, yaklaşık 100 devlet başkanı da dahil olmak üzere 203 ülkeden uluslararası temsilciler, topluluk ve hayır kurumundan misafirlerin huzurunda taç giyecek.

Törenin özetle kralın tanınması, yemin edilmesi, kutsama, tören kıyafetlerinin giydirilmesi, taç giyme, tahta çıkma ve saygı duruşu bölümlerinden oluşacağı belirtildi.

Kral Charles törende Charles I'in idamından sonra 1649'da eritilen ortaçağ tacının yerine 1661'de II. Charles'ın taç giyme töreni için yapılan St Edwards tacını giyeceği kaydedildi.

Kraliçe Camilla'nın ise Charles'ın büyük annesi Kraliçe Mary'nin tacını giyecek. Buckingham Sarayı’ndan programla ilgili yapılan açıklamada, 1066'dan itibaren Westminister Abbey Kilisesi’nde yapılan taç giyme törenlerinin 39’uncusu olacağı vurgulandı.

Birleşik Krallık'ta pek çok yerde bu milli sembolleri yanyana görebilirsiniz. Bunlar bazen İkili (Gül ve Devedikeni yani İngiltere ve İskoçya) bazen Üçlü (Gül, Devedikeni ve Yonca yani İngiltere, İskoçya ve İrlanda) bazen de Dörtlü olarak (hepsi birden) olabilir.

Türkler olarak biz ise Milli Çiçeğimiz olarak Lale'yi seçmişiz. Ancak bizde bu durumun resmi bir statüsü yok sanırım. Bizimkisi daha ziyade geleneksel olarak değer verme durumu.

Birleşik Krallık'ı oluşturan 4 ülkenin toplamda 5 tane Resmi ve Milli çiçeği/bitkisi bulunuyor. İngiltere: GÜL / Rose İskoçya: DEVE DİKENİ / Thistle Kuzey İrlanda: 3 YAPRAKLI YONCA / Shamrock Galler: NERGİS ve PIRASA / Daffodil and Leek

İngiltere, İskoçya ve İrlanda'nın birer tane Milli Çiçeği olmasına rağmen Galler'de Nergis (daffodil) ve Pırasa (leek) aynı anda milli sembol olarak kullanılıyor.

Birleşik Krallık'ta pek çok yerde bu milli sembolleri yanyana görebilirsiniz. Bunlar bazen İkili (Gül ve Devedikeni yani İngiltere ve İskoçya) bazen Üçlü (Gül, Devedikeni ve Yonca yani İngiltere, İskoçya ve İrlanda) bazen de Dörtlü olarak (hepsi birden) olabilir.

Bu dediğim kompozisyonlar gözünüze bugüne kadar hiç çarpmamış olabilir. "Ben hiç görmedim" diyorsanız eğer yanılıyorsunuz. Birleşik Krallık'ta yaşıyorsanız her gün mutlaka görüyorsunuz.

1 GBP'lik bozuk paraların üstünde bu 5 bitkiden 4'ü bulunuyor. Dikkatle bakın, soldan sağa doğru: Gül, Pırasa, Devedikeni ve Yonca. Böylece Birleşik Krallık'ı oluşturan 4 ülkenin "birlikteliği" çiçekler üzerinden parada ifade edilmiş

Kral III. Charles'ın cumartesi günkü TAHTA ÇIKIŞ TÖRENİ için (Coronation) yapılan armada da bu 4 bitki özellikle seçildi.

Böylece Kral'ın ülkeyi oluşturan 4 ulusun birleştiricisi olduğu vurgulanurken majestelerinin doğa sevgisi de öne çıkartılmış oluyor.