7 asırlık caminin ortasındaki derin kuyu görenleri şaşırtıyor! İşlevi en teknolojik sisteme taş çıkarır
Konya'da Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey Camisi'nin ortasında yer alan "karlık" adlı kuyunun, Türkiye'de ve dünyada eşine az rastlanıyor. Damdaki karların biriktirildiği bu kuyunun caminin ahşap direklerinin 700 yıldır ayakta olmasının sırrı olduğu düşünülüyor.Eski tarihlerde, yaz mevsimi geldiğinde bu karlar cemaatten isteyenlere, gelip geçenlere dağıtılır ve insanların ihtiyaçları için sarf edilirmiş.
Konya'nın Beyşehir ilçesinde, UNESCO'nun dünya kültür mirası geçici listesinde yer alan, 7 asırlık geçmişe dayanan Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey Camisi'nin ortasındaki, camideki ahşap aksamı ve direkleri günümüze kadar koruduğuna inanılan "karlık" adı verilen derin kuyu, ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor.
BÖLGEDEKİ CAMİLERİN PİRİ
İçerişehir Mahallesi'nde Beyşehir Gölü kenarında bulunan tarihi cami; yılın 365 günü ziyaret edilen, Türkiye'nin en fazla ziyaretçi çeken ibadethaneleri arasında yer alıyor. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, özellikle Selçuklular ve beylikler döneminde ve Osmanlı devletinin ilk dönemlerinde ahşap direkli ve düz damlı camilerin yapımı tercih edilen camiler arasında yer aldığını vurgulayarak şunları söyledi: "Selçuklular'ın mescitleri de meşhurdu. Beyşehir'de aynı zamanda çok sayıda mescit de bulunur. Ancak, bunlar arasında en önemlisi; bölgedeki camilerin piri olarak kabul edilebilecek diğer mescit ve camilere örneklik teşkil eden Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey Camiidir. Bu caminin ahşap direkleri çok meşhurdur. Halk arasında ahşap direkleri ile bilinir, tanınır.