Akdeniz’de istilacı tür alarmı: Kızıldeniz’den gelen canlılar yerli türleri tehdit ediyor!
Akdeniz, dünyanın en zengin biyolojik çeşitliliğine sahip denizlerinden biridir. Ancak bu zenginlik, küresel ısınma ve istilacı türlerin girişi nedeniyle tehlike altında. Kızıldeniz’den Süveyş Kanalı aracılığıyla Akdeniz’e gelen ve aralarında balon balığı, aslan balığı gibi zararlı türlerin de olduğu 70’e yakın istilacı tür, yerli türlerin yaşam alanlarını ve besin kaynaklarını azaltıyor.
Kızıldeniz’den gelip Akdeniz’e yerleşen istilacı deniz türlerinin sayısında artış bekleniyor. Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, istilacı türlerin sayısının 5 yıl içinde 90’a ulaşacağını söyledi. Gökoğlu, “Küresel ısınmayla birlikte deniz suyunun ısınmasının ardından tropikalleşmeye doğru gidiyoruz.” diye konuştu.
Kızıldeniz'den Süveyş Kanalı'nı geçerek Akdeniz'e gelen istilacı türlerin popülasyonu her geçen gün artıyor. Kızıldeniz'den gelerek Akdeniz'e yerleşen ve başta kendi türleri olmak üzere balıkları yiyerek popülasyona, ağları keskin dişleriyle kopararak da balıkçılara zarar veren balon balığı, kayalık bölgede yaşayan ve zehirli dikenleriyle dikkat çeken aslan balığı ile diğer balıklar, körfezi kendilerine yurt edindi. Popülasyonu hızla artan bu zararlı balıklarla mücadele kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı, avcılığı teşvik için çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalara rağmen Kızıldeniz kaynaklı türlerin sayısı giderek artıyor. 2021 yılında 65 olan tür sayısı, bugün itibarıyla 70'e ulaştı.