GÜNCEL

'Erdoğan gitmeli' kapağı ile çıkan The Economist'in skandallar serisi

AK Parti'nin ilk kez iktidara geldiği 2002 yılında 'Türkiye Avrupa'ya aittir' başlığı ile çıkan The Economist'in 'Erdoğan gitmeli' kapağının ardında ne var?

Abone Ol

İlk kez 2002 yılında iktidara tek başına gelen AK Parti, tüm dünyanın da yakın markajındaydı. Dünyanın önde gelen analizcileri hükümetin vaatlerini yakından takip ederken The Economist, "Türkiye Avrupa'ya aittir" kapağı ile dikkat çekmişti.

Yine 2004 yılında kapağında doğrudan Türkiye'ye yer veren The Economist, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye neden 'Evet' demesi gerektiğini aktarmıştı.

2007 seçimleri öncesinde 'Türkiye ruhu' için savaşıldığının vurgulandığı kapak ise hem Ankara'da hem de dünya genelinde geniş yer bulmuştu. Dergi içerisinde yer alan makalede ise 27 Nisan'da Genelkurmay'ın internet sitesinde yayınlanan e-muhtıra vardı.

Fakat 2013 yılında 'Batı'ya sırtını dönmek' başlığı ile çıkan The Economist kapağı, bu süreçten sonra hem Erdoğan'a hem de Türkiye'ye karşı alınacak tutumun da açık bir göstergesiydi.

2010 yılında dergi içerisinde yayınlanan 'Çapalar Ağır' başlıklı makalede John Peet, "Uzun yıllar soğuk savaşın ön saflarında yer alan NATO'nun bir üyesi olarak Türkiye, en azından Batı'nın güvenilir bir müttefikiydi." ifadelerini kullanıyordu.

Yine aynı yıl, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir padişah olarak resmedildiği kapakta, 'Demokrat ya da Sultan' başlığı tercih edildi. Erdoğan'ın seçimleri kolayca kazanacağına vurgu yapan dergi, "Erken seçim adil olmayacak" ifadelerini kullandı.

15 Temmuz Darbe Girişimi öncesinde ise en çok tartışılan mesaj geldi. Tüm dünya liderlerinin yer verildiği kapakta yalnızca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yoktu. "2016'da Dünya" başlığıyla kapak hazırlayan dergi, Erdoğan'ın o yıl dünyada olmayacağını ileri sürmüştü. "Erdoğan'ın intikamı" isimli makalede ise darbe gecesi halkın sokaklara dökülmesine özellikle atıf yapılıyordu.

The Economist 2017 yılında Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş sürecinde hazırladığı kapakta da Erdoğan'ı 'diktatör' olarak resmetmekten çekinmemişti.

2023 yılının ilk günlerinden itibaren ise Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik haberlerin sayısı arttı. 2023'e ilişkin "Süper tahminciler"e dayandırdığı öngörülerine Türkiye seçimlerini de ekleyen The Economist, "Erdoğan döneminin sonu için bir şans var" ifadelerini kullandı.

Hemen ardından ise altılı masaya ve diğer muhalefet partilerine tek aday üzerinde anlaşılması tavsiyesi geldi.

The Economist'te yer alan makalede, "Anketler, muhalefetin en iyi adayın arkasında birleşmesi ve seçimin temiz geçmesi halinde, (Erdoğan'ın) cumhurbaşkanlığını dört ay içinde kaybedebileceğini gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.

The Economist son olarak ise seçimlere 9 gün kala 'Erdoğan Gitmeli' mesajıyla çıktı. Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere kabineden büyük tepki toplayan kapağa ilişkin dergiden henüz bir açıklama da gelmedi.

Türkiye makalelerinin yer aldığı bazı sayılar ise şöyle: