Gümüş kaşıkla ezmek mantar zehrini öldürür mü? Uzmanından yanıt geldi
Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, özellikle göze güzel görünen, renkli ve albenisi olan mantarların daha zehirli olduğuna dikkati çekti. Sebe, mantarın pişirilmesi, gümüş kaşıkla ezilmesi ya da yoğurtla birlikte yenmesi durumunda zehirlemeyeceği inanışının yanlış olduğunu belirtip açıklamalarda bulundu.
Sıcak havaların gelmesiyle birlikte ormanlara ve kamp alanlarına yapılan geziler de artmaya başladı. Doğayla iç içe olduğumuz şu günlerde, çalılarda ve ağaç diplerinde yetişen mantarlar dikkatimizi çekiyor. Ancak dikkatsiz bir şekilde tüketilen mantarlar, zehirlenmelere yol açabiliyor. Mantar severler bazı yanlış inanışlarla zehirlenmelere davetiye çıkarabiliyor. Mesela bunlardan biri mantarın gümüş kaşıkla ezilmesi ve yoğurtla yenmesi. Uzmanlar, mantarın gümüş kaşıkla ezilmesi sonrasında zehrinin öldüğü inanışının yanlış olduğunu söylüyor. İşte detayı..
Adana'da, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, özellikle göze güzel görünen, renkli ve albenisi olan mantarların daha zehirli olduğuna dikkati çekti. Mantarın pişirilmesi, gümüş kaşıkla ezilmesi ya da yoğurtla birlikte yenmesi durumunda zehirlemeyeceği inanışının yanlış olduğunu belirten Sebe, "Kimi zaman ölüme kadar götürüyor. Karaciğer ve böbrek nakline, diyalize kadar giden hastalarımız var. Maalesef bu tedavilere rağmen ve panzehir kullanmamıza rağmen kaybedilen hastalarımız da oluyor" dedi.