YAŞAM

İnsanların en uzun yaşadığı 5 destinasyona turist akını

Dünya genelinde insanların en uzun yaşadığı ve sağlıklı ömür dürdüğü destinasyonlar belli oldu. Açıklanan 5 destinasyon, hem kendi bölgelerinden hem de dünya genelinde turist akınına uğradı.

Abone Ol

İnsanların uzun ömür sürdüğü ve sağlıklı yaşadığı destinasyonlara 'Blue Zone' adı veriliyor.

Dan Buettner tarafından ortaya atılan Blue Zone kavramı, zaman içerisinde turizm terimi olarak literatüre giriyor. Blue Zone olarak işaretlenen 5 destinasyon ise hem bölgesinden hem de dünya genelinden milyonlarca turisti ağırlıyor.

İkarya Adası - Yunanistan Blue Zone coğrafyalarını keşfederken ilk durağımız Ege Denizi’nin ortasındaki İkarya Adası! Yunanistan’ın bir adası olan İkarya; taze balığın, sebze ve meyvenin bol bol bulunduğu nefis bir rota. Adanın huzurlu, dingin ortamına baktığımızda stresin oldukça az olduğunu anlamak hiç de zor değil.

Zeytinyağı, taze balık ve bahçede yetişmiş sebze, meyveye dayalı beslenmenin dışında şehir yaşamının aksine yavaşlığı övme derecesinde olan bu huzurlu atmosferin de yaşam süresi üzerinde etkisi büyük.

Sardunya Adası - İtalya Dünyanın en uzun ömürlü insanlarına ev sahipliği yapan bir diğer bölge ise Sardunya! Sadece yüz yaşını aşan insanlara değil, asırlık meşe ve zeytin ağaçlara sahip Sardunya, verimli topraklarında yetişen sebze ve meyveleriyle Akdeniz stili beslenmenin en leziz örneğini sunuyor.

Sardunyalılar uzun yaşamlarının sırrını, yetiştirdikleri muhteşem tarım ürünlerine ve tarihinde de savaşlardan, işgallerden genellikle uzak kalıp genetik olarak özlerinden kopmamalarına bağlıyor

Okinawa Adası -Japonya Sıradaki durağımız dünyada yaşam süresinin en uzun olduğu bölge! Yani ömrünü uzatmak için mucize arayan insanlığın bu hevesini yaşayan Japonya’nın Okinawa Adası. Bu adada yüz yaşına ulaşan insanlar olduğu gibi yüz yaşını geçen çok sayıda insan da var. Modern tıp uzun yaşamın sırlarını araştırırken Okinawa Adası, bu noktada yaşlı bir bilge gibi öğrendiklerini aktarmayı bekliyor. Ayrıca burada çok ileri yaşlardaki insanlar bile oldukça dinç ve sağlıklı.

Okinawa Adası’nı bu konuda özel kılan ilk nokta adada uzun zamanlardan beri benimsenmiş ve bir kültür haline gelmiş olan sağlıklı yaşam felsefesi. Yani diyet, detoks gibi kelimeler onların dağarcığında yok çünkü halihazırda bitkisel ağırlıklı beslenip yaşamlarının bir parçası olan egzersizleri, ısınma hareketlerini düzenli olarak yapıyorlar. Bunların yanında koşturmacadan uzak sakin yaşamları da hiç şüphesiz stres faktörünü azaltıp ömürlerini uzatıyor.

Nicoya Yarımadası - Kosta Rika Uzun yaşayanların bir diğer coğrafyası ise Kosta Rika’nın Nicoya Adası! “Blue Zone” olarak işaretlenmiş olan Nicoya Adası, doksan yaşından sonra bile oldukça aktif bir yaşam sürdüren enerjik insanlara sahip.

Ekvatoral iklimin görüldüğü adada, kendi yetiştirdikleri mısır ve fasulye bol bol tüketiliyor. Ayrıca Nicoya Yarımadası’nda yaşayanlar kaç yaşına gelirse gelsinler kendi işlerini kendi yapıyor ve hayatlarını da bu amaç doğrultusunda sürdürüyorlar. Belki de ülke ortalamasından çok daha uzun süre yaşamalarının sırrı da bu…

Loma Linda, Kaliforniya/ABD Mavi kuşak yani Blue Zone hattının en ilginç bölgesi: Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya Eyaleti’nin bir ilçesi olan Loma Linda.

Buradaki insanlar ortalama bir Amerikalı’dan en az on yıl daha fazla yaşıyor. Loma Linda’nın en önemli özelliği ise Yedinci Gün Adventistleri olarak bilinen Hristiyan topluluğuna ev sahipliği yapması. Tamamen vejetaryen beslenen ve birbirleriyle çok sıkı bağlara sahip olan bu topluluk, uzun yaşam sırlarını sebze yemeklerine ve bir amaca yönelik yaşamaya borçlu gibi!