EKONOMİ

Kurdukları firmalardan kovulan CEO'lar

Abone Ol

Yönetim kademesinin en üstündeki isim olmak kolay değil. Karizma, tecrübe, çevre ve liderlik yeteneği istiyor. Bazen bunların eksikliği sonradan ortaya çıkıyor, bazen de işler kötüye gidiyor ve skandallarla çalkalanan şirketler, tepe isimleri kovuyor.

Uber - Travis Kalanick Şirketin aynı zamanda kurucu ortaklarından olan Kalanick, Uber'i bir dünya devine dönüştürdü.

Şirketin değeri 70 milyar doları buldu. Şirket içinde taciz ve ayrımcılık suçlamaları adeta bir kabusa dönüştü.

Önce süresiz izne ayrılan Kalanick, bir hafta geçmeden kritik yatırımcılardan istifasını isteyen bir mektup aldı. Sonunda baskılara dayanamadı ve görevini bıraktı.

American Apparel - Dov Charney Bir basın toplantısıyla "görevi suistimal" ettiği için kovulduğu duyurulan Charney, birçok konuda sıkıntı yaşadı.

Fabrikada iç çamaşırlarıyla gezmesi sebebiyle cinsel taciz davalarına konu oldu. Zimmete para geçirdiği, yasa dışı göçmenleri çalıştırdığı, kadın çalışanlara cinsel tacizde bulunduğu ve bir erkek çalışanı boğmaya çalıştığı için şirket topun ağzına geldi.

İki yıl sonra American Apparel'daki bir grup eski iş arkadaşıyla bir tişört şirketi kurdu. Tişört şirketinin adı da önceki şirketiyle benzerlik taşıyor: Los Angeles Apparel.

Men's Wearhouse - George Zimmer Şirketin yönetimiyle ilgili yönetim kuruluyla anlaşmazlığa düştü. 2011'de CEO'luk görevini bıraktı ve şirkette kısıtlı yetkileri olan bir pozisyona geçti.

2014'te ise şirketten kovuldu. O sırada hisselerin yüzde 3,7'sine sahipti. Şirketin hisseleri onun gidişinden sonra yüzde 50 arttı.

Groupon - Andrew Mason Beklenenden büyük bir çeyrek zararı açıklanınca, CEO ve kurucu Mason kovuldu. Ancak bu durum şirketin iş modeli hakkında soru işaretleri yarattı.

Mason, çalışanlarına bir mektup yazdı. Bu mektup sonra gazetelere de çıktı. Mektupta "Groupon CEO'su olarak geçirdiğim yoğun ve harika 4,5 yıldan sonra ailemle daha çok vakit geçirmeye karar verdim. Şaka yaptım, bugün kovuldum" yazıyordu.

Aynı yıl "Hardly Workin" adlı yedi şarkılık bir albüm çıkarttı. Şirket Mason'dan sonra bir süre iyi gitse de, iş modelinin eskidiği düşünülüyor ve şirket zarar açıklıyor.

JetBlue - David Neeleman Ekonomik havayolu JetBlue'nun kurucusu ABD'nin doğusundaki bir kar fırtınası esnasında 1.700 uçuşu iptal edip 130 bin yolcuya rötar yaptırdıktan üç ay sonra görevinden alındı.

Bu fiyasko şirkete 22 milyon dolar kaybettirdi. Şirket bu yüzden iki yıl üst üste zarar açıkladı. Neeleman daha sonra başka bir havayolu şirketi olan Azul Brazillian'ı kurdu.

JetBlue ise Neeleman'ı kovduktan bir yıl sonra ekonomik krizden etkilendi fakat sonra kendisini toplamayı başardı.

Apple - Steve Jobs Teknoloji devini 1976'da Steve Wozniak ile kurdu. 1985'te bir yönetim kurulu toplantısında o zamanki CEO John Scully ile şirketin rotası ve Macintosh bilgisayar fiyatlandırması üzerine büyük bir tartışmaya girdi.

Sonuçta kurucusu olduğu şirketten kovuldu. 1997 yılında şirkete geçici CEO olarak geri döndü, daha sonra hayatını kaybettiği 2011 yılına kadar CEO olarak görev yaptı.

Şirketten ayrı olduğu 12 yıl boyunca PowerBook dizüstü gibi başarılar ve Newton PDA gibi başarısızlıklar yaşandı. Jobs yokken Apple pazar payı kaybetti ve iflasa doğru giden bir şirket hâline geldi.

Ancak dönünce iPod, iPhone ve iPad gibi ürünlerle şirket eski günlerine dönerken, sonrasında çok daha iyilerini de gördü. Jobs, şirketi 555 milyar dolar değere sahip bir dev hâline getirdi.

Twitter - Noah Glass Ünlü sosyal ağın adını bulan Noah Glass, ilk geliştirmelerde de büyük paya sahipti. Ancak 2006'da kurucu ortaklardan Evan Williams tarafından kovuldu.

Şirketin üçüncü kurucusu olan ve şu anda şirketin başındaki Jack Dorsey de onun kovulmasını istiyordu. Şimdi ise pek bir şey yapmıyor. Twitter biyografisinde "I started this" (Bunu ben başlattım) yazıyor.

Yahoo - Jerry Yang Şirket, 2008 yılında kuruculardan Jerry Yang'ın yerine birisi bulunur bulunmaz CEO'luktan ayrılacağını açıkladı. Microsoft'tan gelen 45 milyar dolarlık satın alma teklifini reddeden Yang'ın istifası aylar sonra geldi.

Bitirici darbe ise Google'ın o sıralar iki şirketin görüştüğü reklam geliri paylaşım projesinden vazgeçmesiyle oldu. Daha sonra melek yatırımcısı olduğu Alibaba yönetim kuruluna girdi.

Yahoo hisseleri Yang'ın gittiği gün %9 arttı. Ancak şirketin sonraki iki CEO'su da uzun vadeli olmadı ve geçenlerde Verizon'a satılan şirketin başına 2012 yılında Marissa Mayer getirildi.

Tesla - Martin Eberhard Kimse Elon Musk adını bile bilmezken, Tesla'nın kurucu ortağı olan Eberhard, CEO'suydu. Şirketin kuruluşundan 2007 yılına kadar bu görevi yaptı ama yıl sonunda kovuldu.

Diğer kurucu ve şu anki CEO Elon Musk ile bir hukuk mücadelesine girişti. Ancak daha sonra davayı geri çekti, ilgili blog yazılarını kaldırdı. Bir süre Volkswagen ile elektrikli otomobiller üzerine çalıştı.

Research In Motion (BlackBerry) - Mike Lazaridis ve Jim Balsillie BlackBerry telefonların üreticisi olan RIM'de 2012 yılında bir yönetim çalkantısı yaşandı. Şirket Apple iPhone ve Android'li cihazlar karşısında büyük pazar payı kaybetti.

Bundan aylar sonra, yatırımcıların baskısı ve şirketin kalesi sayılan ABD pazarındaki satışların düşmesi sonucunda iki kurucu da istifa etti.

Sonraki sene Lazaridis ve bir başka RIM kurucu ortağı olan Doug Fregin, bir yatırım şirketi kurdular. Aynı yıl, Jim Balsillie de Kanada'da, kamuda sürdürülebilir geliştirme teknolojileri üzerine yöneticilik yapmaya başladı.