Sandık görevlisi nasıl olunur 2023 seçimlerinde görevli ücretli listesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı ile Türkiye 14 Mayıs Pazar günü seçim için sandık başına gidecek. Seçim günü görevli olmak isteyen vatandaşlar ise sandık görevlisi nasıl olunur sorusuna yanıt arıyor. Sandık görevlisi olmak isteyen vatandaşların öncelikle 18 yaşını doldurması ve TC vatandaşı olması şart. 2023 yılında sandık görevli ücretleri ise henüz netleşmedi fakat 2019 yılında sandık görevli ücretleri 260 ve 130 lira arasında değişmişti. Peki sandık görevlisi başvuruları nereye yapılır?
YSK'nın seçmen listesini erişime açması ile 2023 14 Mayıs seçimleri için heyecanlı geri sayım başladı. Cumhurbaşkanlığı seçimi için Türkiye sandık başına gidecek. Seçime artık haftalar kalan sandık görevlisi nasıl olunur, nereye başvuru yapılır sorularının yanıtları da araştırılmaya başladı. Öncelikle şunu belirtelim seçimlerde sandık görevlisi olmak için başvuru yapmak isteyen adayların 18 yaşını doldurmuş olması, herhangi bir siyasi partiye üye olmaması ve TC vatandaşı olması aranan şartlardan en önemlileri. Sandık görevlisi olmak isteyen vatandaşların ikametgah adreslerine göre ilçe seçim kuruluna başvuru yapmaları gerekir.
Merak edilen sorulardan birisi de sandık görevli ücretleri 2023 yılında kaç para olacak? Sandık ve seçim görevli ücretleri YSK tarafından belirlenir ve ödemeler seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından ödenmeye başlar. 2023 yılı sandık görevlisi ücretleri ödemeleri hakkında henüz bir açıklama yok fakat YSK'nın mayıs ayının ilk haftası yeni görevli ücretlerini açıklaması bekleniyor. 2019 yılında sandık görevli ücretleri 130 lira ile 260 lira arasında farklılık göstermişti.
Sandık görevlisi ücretleri 2023 yılında ne kadar olacak?
2019 yılında yerel yönetimlerin belirlendiği seçimde sandık görevli ücretleri şöyleydi;
Başkan ve Üyeler: 261,00 TL
Siyasi Parti Temsilcileri: 130,00 TL
Sandık görevlisi başvuru şartları neler, nereye başvuru yapılır?
İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.
Bununla birlikte sandık görevlisi olmak için gerekli şartlar arasında
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
18 yaşını doldurmuş olmak,
Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak gibi şartlar bulunmaktadır. Ancak başvuruların başlayacağı dönemde sandık görevlisi olma şartları için seçim kurullarının son dakika duyuruları takip edilmeli.
Başvuru yereri ve şartları
Seçimlerde görev yapacak olan sandık görevlileri çeşitli kategorilere ayrılır. Bunlardan biri, siyasi partilerin belirlediği sandık görevlileridir. Siyasi partiler, seçime girecekleri bölgedeki sandık görevlilerini belirlemek için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuruda bulunurlar. Bu başvuru, belirlenen kişilerin adlarının ve diğer bilgilerinin yer aldığı bir formun doldurulmasıyla gerçekleştirilir.
Siyasi partilerin sandık görevlileri seçimi internet üzerinden yapılmaz. Başvuruların doğrudan Yüksek Seçim Kurulu'na yapılması gerekmektedir. Seçimlerde görev yapmak isteyenlerin, ilgili siyasi partiye başvurarak bu görevi üstlenmeleri mümkündür. Ancak son karar YSK'ya aittir ve seçim öncesi YSK tarafından belirlenen sandık görevlileri seçim günü görev yapmaya hak kazanırlar.
*Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olanlar sandık görevlisi olamıyor fakat müşahitlik yapabiliyor.