Travmatolojik vakalarda hastalar için yedek parça üretiliyor
Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesindeki Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (METÜM), kafatası, göğüs ve çene gibi doku kaybı yaşayan hastalar için ücretsiz bir şekilde 3 boyutlu implantlar üretiliyor.
Abone Ol
Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde silahla yaralanma, otomobil kazası, deprem ve sel gibi afetlerde doku kaybı yaşayan vatandaşlar için 3 boyutlu kafatası, göğüs ve çene gibi özel implantlar üretiliyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki protokol sayesinde hastalar, 3 boyutlu implantlardan ücretsiz faydalanabiliyor. Ortopedi, beyin ve sinir cerrahisi gibi branşlarda muayene olan vatandaşlar, kontrol oldukları hekimlerin çektiği tomografi sonucunun ardından implant için başvuru yapabiliyor.
Tomografi sonucunun METÜM'deki ilgili doktorlara ulaşmasının ardından 3 boyutlu implantların üretim süreci başlıyor. İmplantlar, 15 gün ila bir ay içerisinde üretilerek hastaya ulaştırılıyor. İmplantlar, titanyum malzemesi ile üretilerek sağlamlık noktasında kendisini ispat ediyor.
"Tüm hastalarımıza hizmet verebilecek bir merkez"
METÜM Müdürü Prof. Dr. Simel Ayyıldız, yaptığı açıklamada, “Kurulma amacı öncelikli olarak gazilerimize hizmet vermek. Zamanın teknolojisini en iyi şekilde kendi bünyemizde kullanmak üzere kurulan bir merkez. 2016 yılında Sağlık Bilim Üniversitesi'ne devrolmasından sonra Gülhane Medikal Tasarım ve Üretim Merkezi hızla büyüdü, gelişti. Hizmet kapasitesini arttırarak şu an ihtiyacı olan tüm hastalarımıza hizmet verebilecek hale gelmiş olan bir merkez” şeklinde konuştu.
Titanyum alaşımdan implantlar üretiliyor
Prof. Dr. Ayyıldız, “Burada kişiye özel medikal implant dediğimiz, kişilerin sert dokularındaki kayıpların normal bilinen yollarla giderilemediği durumlarda kişiye özel olarak tasarımı da aynı merkezde yapılan sonrasında da titanyum alaşımdan üretilerek hastalara cerrahi olarak yerleştirilebilen implantlar üretiliyor” diye konuştu.
"Kişinin anatomisine uygun tasarlanan ürünler hastaya yerleştiriliyor"
Sert dokuyla uğraşan tüm cerrahi branşları ilgilendiren bir çalışma yapıldığını belirten Ayyıldız, “Ortopedi ve travmatoloji, plastik cerrahi, beyin ve sinir cerrahisi, göğüs cerrahisi aktif olarak buradan faydalanan branşlar. Bunlar ateşli silah yaralanması deprem, sel gibi afetler olabilir. Onun Haricinde tümör gibi vakalarda, kanser cerrahilerinden sonra eksilen sert dokuların yerine tamamen kişinin kendi anatomisine uygun olarak tasarlanan ürünler hastalara yerleştirilebilir” ifadelerini kullandı.
Ayyıldız, “Vatandaşların bize değil, önce ilgili branşların ilgili hekimlerine başvurmaları ve sonra böyle bir cerrahiye ihtiyaçlarının olup olmadığına karar verilmesi sonucu doktorlarının hastalar için çektirecek olduğu tomografi sonucunun bize ulaşması sadece yeterli” diye konuştu.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında özel protokol
Hastaların üçüncü basamak devlet hastanelerinde muayene olmaları gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Ayyıldız, “Sosyal Güvenlik Kurumu ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasında özel bir protokol var. Bu protokol sayesinde devlet güvencesinde herhangi bir ücret ödemeden hastalar üçüncü basamak devlet hastanesinde muayene oldular ve ihtiyaçları belirlendiyse eğer bize müracaat edebilirler” ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Aydın, şu ifadelere yer verdi: “Sağlık bilimleri üniversitesi olarak Cumhurbaşkanımız tensip buyurup bu üniversiteyi kurduğunda biz diğer üniversitelerden farklı bir yetki daha verdi. Yurt içi ve yurt dışında sağlık eğitimi verme yetkisi verdi. Bu neyi doğurdu? Biz bugün Özbekistan Buhara'da 3'üncü dönem mezuniyetimizi verdik. Tıp fakültelerimiz altıncı sınıfa geçti. Gelecek yıl tıp fakültesi mezunu vereceğiz. Özbekistan Taşkent'te hemşire Fakültemiz var. Sudan Niyala'da meslek yüksekokulumuz, sağlık alanında öğrencilerimize mezun verdik, vermeye devam ediyoruz. Somali Mogadişu'da ebelik, hemşirelik, acil yardım gibi alanlarda mezun verdik, vermeye devam ediyoruz. Filistin'de mezun verdik, vermeye devam ediyoruz. Somali'de uzman yetiştiriyoruz, yetiştirmeye devam ediyoruz. Kıbrıs'ta diş hekimi yetiştiriyoruz, yetiştirmeye devam ediyoruz. Suriye Çobanbey'de tıp fakültesi öğrencilerimiz bugün dördüncü sınıfa geçti. Geçtiğimiz günlerde de gittik onlarla Kilis'in Yavuzlar köyünde Birinci Mercidabık Kongresi'ni yaparak, hem tarihini andık hem de o bölgede bir sağlık kongresi yaptık. Kısacası biz zaten Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak neredeyse bütün coğrafyada varız. Önümüzdeki ay nereye gidiyoruz, şaşırmayın. 1400'lü yıllardan itibaren inançlarını yaşayabilme mücadelesi İspanyolları ve ardından Amerikalılara karşı veren Filipinler'deki Mora bölgesine gidiyoruz. Orada Sağlık Bilimleri Fakültesi açtık. Öğrencilerimizi alacağız. Yani kısacası 'Sudan'dan Somali'ye, Kıbrıs'tan, Filistin Buhara'dan Moro'ya yani ne düşman öldürdük, bu sarp kayalarda, Eritli'de Filistin'de, Moro'da' şiirinin sözlerinin eylemini yapan bir üniversiteyiz. Bu üniversiteye de bu gücü ve bu yetkiyi kıymetli Cumhurbaşkanımız bize bir talimat olarak veriyor. Tahmin ediyorum yılbaşına varmadan dört ülkede daha tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi açacağız.”
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te İstanbul Gazetesi sitemize
abone olun.