TEKNOLOJİ

Uzak bir gezegende yaşam belirtisi bulundu! James webb teleskobu’nun heyecan verici keşfi

James Webb Uzay Teleskobu, uzak bir gezegende yaşam belirtisine dair henüz kesinleşmemiş veriler elde etti. Teleskop, Dünya’dan 120 ışık yılı uzaklıktaki K2-18b adlı gezegende dimetil sülfit adı verilen bir molekül tespit etmiş olabilir. Bu molekül, Dünya’da yalnızca canlılar tarafından üretiliyor. İşte James Webb Teleskobu’nun yaptığı heyecan verici keşif.

Abone Ol

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, sadece canlılar tarafından üretilen bir molekül tespit etmiş olabilir.

Araştırmacılara göre, bu tespit 120 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegende yapıldı. Ancak veriler henüz yeterince güçlü değil. Bu molekül dimetül sülfit olarak biliniyor.

Dimetül Sülfit'in bir yıldız yörüngesindeki gezegende tespiti kesinleşirse bir ilk olacak.

Cambridge Üniversitesi'nde araştırmayı yürüten biliminsanlarına göre, sonuçlar şaşırtıcı. Ancak ihtiyatlı davranmakta fayda var.

2020'de Venüs'ün bulutlarında fosfin adında molekülün varlığı iddia edilmiş ancak bu veriler bir yıl sonra çürütülmüştü.

Gezegenin atmosferinde metan fazı ve karbondioksit de tespit edildi. Bu da K2-18b adlı gezegenin su okyanusuna sahip olduğu anlamına gelebilir.

NASA'nın Hubble teleskopu daha önce bu gezegende su buharının varlığını tespit etmişti. Bu yüzden K2-18b çok daha güçlü olan James Webb teleskobu tarafından araştırılan ilk gezegenlerden biriydi. JAMES WEBB UZAY TELESKOBU NEDİR? James Webb Uzay Teleskobu, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından geliştirilen ve 2020 yılında uzaya gönderilen bir uzay teleskobudur. Teleskop, Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alacak şekilde tasarlanmıştır. Teleskop, evrenin en eski ışıklarını gözlemleyebilmek için kızılötesi dalga boyunda çalışmaktadır. Teleskop, uzak gezegenleri, yıldızları ve galaksileri incelemek için kullanılmaktadır.