SAĞLIK

Yeşil altın olarak bilinen tarhun nedir, ne işe yarar, tadı neye benziyor? Sağlığa olan faydaları şaşırtıyor!

Tarhun nedir, ne işe yarar? Hangi yemeklerde kullanılır? Tadı neye benzer? Yeşil altın olarak bilinen bir baharat türü olan tarhunun sağlığa olan faydalarına inanamayacaksınız. Mineral ve vitamin bakımından oldukça faydalı olan tarhun genellikle baharat olarak kullanılmaktadır. Tarhunun tüm bilinmeyenlerini sizler için araştırdık. İşte detaylar...

Abone Ol

Tarhun nedir?  Tarhun, papatyagiller familyasına ait olan bir bitkidir. Bununla beraber Fransız ve Rus tarhunu oldukça popüler tarhun türleridir. Tarhun Fransız mutfağında vazgeçilemeyen bir baharattır. İçerisinde omega 3 ve 6, riboflavin, protein, A ve C vitamini, potasyum, demir, niasin, manganez, magnezyum, potasyum gibi birden fazla mineral bulunmaktadır.

Tarhun nerede yetişir?  Kuzey yarım kürede yaygın olarak yetişir. Boyu 120–150 cm.'dir. Yaprakları 2–8 cm. uzunluğunda, 2–10 mm genişliğindedir. Kökeni Sibirya'dır, buradan tüm Avrasya'ya yayılmıştır. Tarhun’un yeşil altın olarak nitelendirilmesinin sebebi ekonomik getirisinden kaynaklanmaktadır.

Tarhun nasıl kullanılır?  Baharat olarak Fransız yemeklerinde çok sık kullanılır. Anadolu'da da kesme çorbası, salata gibi yemeklere konur. Makarnalarda dolmalarda, Bayburt'un yöresel yemeği galacoşda ve böreklerde kullanılmaktadır.

Tarhun otu faydaları nelerdir?  Hazımsızlığa iyi gelir. Sindirimi kolaylaştırdığı için de midede oluşan ağrıların önüne geçmede etkili olur. Sinir sisteminin sağlıklı işlemesine destek olduğu için stres, uykusuzluk gibi sorunların çözümünde yardımcı olur.

Gaz söktürücü özelliği sayesinde gaz sorunu yaşayanlara destek olur. Antiseptik bir özelliği bulunduğu için bağışıklığı güçlendirir. Hoş ve keskin kokusu sayesinde ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur.

İştah açıcı bir etki gösterdiğinden kilo alamayanlara yardımcı olur. İdrar söktürücü özelliği vardır.

Antiseptik özelliği sayesinde düzenli bir şekilde çay olarak içildiğinde diş ya da diş etlerinde oluşabilecek iltihapların önüne geçer.