GÜNCEL

Yurt dışında kullanılan oylara 'diplomatik kurye'li özel koruma

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde yurt dışında oy vermek işlemleri de tamamlanıyor. Kullanılan oyların Türkiye'ye getirilmesi sürecinde ise oyların özel paketlere konulması ve diplomatik kuryelerin koruması dikkat çekiyor.

Abone Ol

14 Mayıs'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerine, yurt dışında seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar da katıldı.

Zaman zaman sosyal medyadaki renkli görüntüler ile tamamlanan oy verme işleminin ardından sayımı tamamlanan sandıklar da diplomatik kuryelerin özel koruması ile Türkiye'ye gönderiliyor.

DİPLOMATİK KURYE NE İŞ YAPAR? Sınıflandırılmış hükümet materyallerini uluslararası sınırlar boyunca taşıma görevi verilen diplomatik kuryeler; kendilerine teslim edilen kese, belge ya da torbaları güvende tutmak için çalışır.

Diplomatik kuryeler kendilere teslim edilen belgeleri taşırken gizli bir elçilik görevi de üstlenirler.

Viyana Sözleşmesi kurallarına göre görevleri tanımlanmış olan diplomatik elçiler, ayrıca Dışişleri Bakanlığı politikalarını, düzenlemelerini ve prosedürlerini takip ederler.

HANGİ ÜLKELERDE OY VERME İŞLEMİ TAMAMLANDI? Türkiye'nin 14 Mayıs seçimleri öncesinde sayımı tamamlanarak diplomatik kuryelere teslim edilen oylar ise uçaklar ile taşınmaya başladı.

Türkiye'ye ulaştırılmak üzere yola çıkan oylar ise; Portekiz, Litvanya, İspanya ve Yunanistan.

Ayrıca 14 Mayıs öncesinde oy verme işlemi tamamlanan ülkeler arasında; Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan, Kosova, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan ve Kuzey Makedonya'da bulunuyor.

YSK tarafından açıklanan verilere göre; İspanya'da seçime katılım oranı yüzde 55 olurken aynı oran Bosna Hersek'te 2 bin 946 oldu.

Diğer ülkelerde ise; Sırbistan’da 2 bin 311, Arnavutluk’ta bin 416, Kosova'da 2 bin 192, Kuzey Makedonya'da 4 bin 107, Yunanistan’da 11 bin 55, Karadağ'da ise bin 704 şeklinde belirlendi.

Egemen Bağış'ın Büyükelçilik görevini üstlendiği Çekya'da ise oy verme işlemi 5 gün sürdü.

Prag sandığına kayıtlı 3 bin 20 seçmenden 2 bin 19'u oy kullandı.

Finlandiya'da oy verme işlemi 1-7 Mayıs tarihleri arasında tamamlanırken Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği ve Milano Başkonsolosluğunda 3-7 Mayıs'ta yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 20 bin 148 seçmenin oy verme işleminin ardından oyların Türkiye'ye ulaştırma sürecine geçildi.

YURT DIŞINDAN GELEN OYLAR ATO CONGRESIUM FUAR MERKEZİ'NDE SAKLANACAK AA'nın aktardığı bilgiye göre, Yurt dışında oy kullanma işleminin yarın sona ermesinin ardından Türkiye'ye ulaşacak olan oylar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca, Ankara'daki ATO Congresium Fuar Merkezi'ndeki güvenlikli alanda muhafaza edilecek.

Yurt dışı seçmenlerin kullandığı oylar, Türkiye'de 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer sandıklarla açılacak. Bu oyların sayım ve dökümleri, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının nezaretinde yapılacak.