SAĞLIK

Zehirlenmemek için asla ısıtmamanız gereken 8 yiyecek

Gün içerisinde yemek yapmak için fırsat bulamayanların imdadına bir gün önceki menü yetişse de, zehirlenmemek için asla ısıtmamanız gereken 8 yiyecek bulunuyor.

Abone Ol

1- Patates Patates sevenler için üzücü bir haberimiz var. Isıtılan patatesler sizi hasta edebilir. Pişmiş patatesler oda sıcaklığında çok uzun süre soğumaya bırakılırsa üzerine botulizme, yani gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler üreyebilir. Soğuyan patatesi ısıttığınızda her zaman bakterileri öldürecek bir sıcaklığa erişemezsiniz. Patateslerinizi servis ettikten hemen sonra buzdolabına koyarsanız çok daha iyi olur.

2- Mantar Avrupa Gıda Bilgi Konseyi’ne göre mantarlar, enzimler ve mikroorganizmalar tarafından kolayca yok edilebilen proteinlere sahiptir. Bu nedenle uygun koşullarda muhafaza edilmezse mantarlar hızla bozulabilir ve yeniden ısıtıldıktan sonra mide rahatsızlığına neden olabilir.

3- Tavuk Avrupa Gıda Bilgi Konseyi’ne göre mantarlar, enzimler ve mikroorganizmalar tarafından kolayca yok edilebilen proteinlere sahiptir. Bu nedenle uygun koşullarda muhafaza edilmezse mantarlar hızla bozulabilir ve yeniden ısıtıldıktan sonra mide rahatsızlığına neden olabilir.

4- Yumurta Yumurtaları veya yumurta içeren yemekleri asla iki saatten fazla buzdolabından çıkarmamalısınız. Aynı şekilde soğumuş yumurtaları da kesinlikle ısıtmamalısınız. Salmonella gibi bakteriler yumurtalı yemeklerde hızla çoğalarak ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabilir.

5- Pilav Pilavın içinde oluşabilen ve Bacillus cereus adı verilen bir bakteri var. Bu bakterinin sporları hem zararlı hem de ısıya dayanıklıdır. Bu nedenle pilav yaptıktan sonra uzun süre oda sıcaklığında bekletmeden bir an önce yiyin.

6- Deniz Canlıları Deniz ürünlerinin tadını en iyi taze olarak çıkarabilirsiniz, ancak yeniden ısıtmak güvenli midir? Bu, deniz ürünlerinin nasıl saklandığına bağlıdır. Yakalandıktan hemen sonra dondurulan taze deniz ürünlerini yeniden ısıtmak güvenlidir. Bununla birlikte, herhangi bir süre oda sıcaklığında kalmış taze veya pişmiş deniz ürünleri, hastalıklara neden olabilir. Soğuk havalarda iki, sıcak havalarda bir saatten fazla buzdolabının dışında bırakılan deniz ürünlerini çöpe atmak en doğrusu.

7- Ispanak Ispanaklar yeniden ısıtıldığında sebzenin içindeki nitrat, önce nitrite sonra da nitrozaminlere dönüşebilir. Bazı nitrozaminler kanserojendir ve vücudun oksijen taşımasını etkileyebilir.

8- Yağlı Yiyecekler Yeniden ısınan yağlar zehirli dumanları açığa çıkarabilir. Çünkü farklı yağların farklı ısı toleransları vardır. Çok fazla yağ içeren yiyecekler kesinlikle mikrodalgaya atılmamalıdır. İllaki ısıtacaksanız, en iyisi düşük ve yavaş pişirmek.